Cărţile de colorat pentru adulţi, o nouă terapie antistres. Ce spun psihologii despre această tendinţă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coloratul. Iată un cuvânt asociat de obicei copilăriei. Totuşi, în ultimul timp, cărţile de colorat pentru adulţi sunt în topul vânzărilor în librării. Au mare succes şi în România. Cum explică psihologii această tendinţă a adulţilor care îşi găsesc refugiul într-un joc de copii?

Cărţile de colorat pentru adulţi au ajuns de câteva luni şi în România. Inventate în Scoţia de Johanna Basford, cărţile de colorat pentru adulţi sunt cotate ca best sellers în librăriile din întreaga lume. Tot mai mulţi oameni în toată firea îşi găsesc liniştea umplând cu roşu, albastru, verde sau violet spaţiile alte dintre liniile negre ale unui desen. Sunt psihologi care spun că, pentru adulţi, coloratul cărţilor este o activitate captivantă, care induce o stare de linişte şi alungă stresul. Alţii o califică mai degrabă în sfera activităţilor obsesionale, fiind vorba despre gesturi simple, infantile şi repetitive. În opinia psihologului francez Sophie Marinopoulos, este vorba despre modul în care adultul îşi regăseşte un refugiu din copilărie. „Când copiii sunt neliniştiţi, acest tip de activitate favorizează calmul”, adaugă specialista. „Copilul intră în contact cu lumea prin activităţi ritmate şi repetate, care încep din primele zile de viaţă prin nevoia de a fi hrănit regulat. Foarte repede se obişnuieşte cu acest ritm, iar rutina îl ajută să se simtă în siguranţă, să cunoască mediul înconjurător prin experienţe repetitive. Rutina îl ajută să-şi învingă teama de tot ceea ce este nou”, explică Sophie Marinopoulos, citată de destinationsante.com.

Semn de anxietate şi regres

Coloratul permite combaterea anxietăţii la adulţi? De fapt, cărţile de colorat destinate adulţilor sunt promovate ca activităţi antistres. Pentru adulţi, stresul este un cuvânt care desemnează „presiunea, nervozitatea, dificultatea de concentrare”, precizează Sophie Marinopoulos. „Concentrându-se asupra unei activităţi simple care presupune repetarea unor gesturi, atât pentru copil, cât şi pentru adult înseamnă linişte, calm, relaxare. Indiferent de vârstă, cel care colorează îşi canalizează toată energia către această activitate ludică. Totuşi pentru adulţi este un semn de regres”, consideră psihologul.

 Coloratul pentru adulţi este aşadar un lucru bun? „De ce nu, este o activitate plăcută în sine”, apreciază Sophie Marinopoulos. Dar continuă ea „este semnul unei societăţi în care tot mai mulţi adulţi sunt regresivi, anxioşi, care caută peste tot mijloace de a se elibera de stres şi tensiune”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite