Un simplu test de sânge ne-ar putea arăta cât vom trăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O companie din Marea Britanie intenţionează să comercializeze un 
test care prezice speranţa de viaţă şi care va costa 500 de euro FOTO: Shutterstock
O companie din Marea Britanie intenţionează să comercializeze un test care prezice speranţa de viaţă şi care va costa 500 de euro FOTO: Shutterstock

În viitor, ne-am putea afla vârsta biologică şi speranţa de viaţă printr-o analiză banală de sânge care măsoară „picioruşele“ cromozomilor, au dovedit oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii de la Universitatea East Anglia au măsurat, cu ajutorul unui test de sânge, viteza de îmbătrânire a păsărilor sălbatice, deschizând astfel calea către un test asemănător pentru oameni.

Testul permite aflarea „vârstei biologice“ şi, de asemenea, poate să „prezică“, cu acurateţe, speranţa de viaţă, fără a ţine cont însă de bolile care pot apărea din diverse cauze. Testul creat de cercetătorii britanici măsoară lungimea medie a structurilor microscopice numite telomere, despre care se ştie că devin din ce în ce mai scurte de fiecare dată când o celulă se divide în timpul vieţii.

Lungimea acestor telomere, care sunt, de fapt, „picioruşele“ cromozomilor, oferă o estimare mai precisă cu privire la adevărata vârstă biologică a unei persoane decât vârsta cronologică, susţin specialiştii citaţi de telegraph.co.uk.

Stresul biologic scurtează viaţa

Testele cu telomere au fost folosite în experimente pe animale de laborator, iar acum oamenii de ştiinţă au făcut aceste teste pe o populaţie izolată de păsări cântătoare, care trăiesc în libertate în Insulele Seychelles.

Ei au testat mărimea medie a telomerelor unei populaţii de 320 de pitulici din Insula Cousin din Seychelles, pe care ornitologii le-au studiat timp de 20 de ani.

„Rezultatele noastre furnizează prima dovadă clară şi fără echivoc a unei relaţii între lungimea telomerelor şi longevitate“, potrivit profesorului David Richardson, coordonatorul studiului.

„Am descoperit că micşorarea rapidă a telomerelor este un factor care indică faptul că pasărea va muri în mai puţin de un an. Mai mult, am descoperit că indivizii cu telomere lungi au o durată de viaţă mult mai mare. Cu toate acestea, în timp ce telomerele se micşorează odată cu vârsta cronologică, rata la care se întâmplă acest lucru diferă între indivizii de aceeaşi vârstă“, subliniază specialistul

Acest lucru se întâmplă pentru că indivizii sunt expuşi la niveluri diferite de stres biologic de-a lungul vieţii. Rata de scurtare a telomerelor poate fi folosită ca o măsură a „avariilor“ pe care un individ le-a acumulat în timp.

Acest studiu confirmă o teorie mai veche exploatată de cercetători. De altfel, la începutul acestui an, o companie din Marea Britanie promitea scoaterea pe piaţă a unui test de sânge care prezice cât de mult vom trăi, prin măsurarea telomerelor. Un astfel de test ar fi costat aproape 500 de euro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite