SPITALUL MEDICOVER: Operaţiile laparoscopice (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Florin Marian Turcu
Doctorul Florin Marian Turcu

Interventiile chirurgicale la nivelul abdomenului se pot realiza prin metoda clasica sau laparoscopica, dupa aceleasi principii.

Daca in interventia clasica se realizeaza o incizie (taietura) unica, de lungime variabila, care sectioneaza pielea, dar, mai ales, musculatura abdominala pentru a realiza operatia, in cea laparoscopica se utilizeaza bisturiul pentru a sectiona doar pielea in mai multe puncte!

Cum se realizeaza interventia?

Prin aceste brese se introduc instrumente speciale, numite trocare, care au diametrul variabil de 5-15 mm si care strabat stratul muscular, indepartand fibrele musculare fara sa le sectioneze. Apoi se insufla un gaz medical (dioxid de carbon), cu presiune controlata si constanta care destinde abdomenul.

Printr-un trocar (bresele prin care se insereaza instrumentele chirurgicale) se introduce un telescop conectat la o camera de luat vederi si o sursa de lumina rece, astfel ca imagini ale organelor abdominale sunt proiectate pe mai multe monitoare in sala de operatie

Prin celelalte trocare se introduc instrumente lungi, cu diametre intre 5 si 10 mm, cu ajutorul carora se realizeaza interventia chirurgicala.

La sfarsitul interventiei se evacueaza dioxidul de carbon si se retrag trocarele, iar fibrele musculare, elastice fiind, revin in pozitia initiala. Pielea se coase apoi cu cateva fire.

Indicatii pentru interventiile laparoscopice

Regula ar fi ca interventiile chirurgicale cele mai frecvente in chirurgia abdominala sa se realizeze prin metoda laparoscopica! Sunt incluse in aceasta categorie operatiile de extragere a veziculei biliare (fierea), a apendicelui, a tumorilor benigne (chisturi, polipi, noduli etc.), ale organelor abdominale (cele mai frecvente la nivelul ovarelor si uterului), refacerea integritatii peretelui abdominal, cum se intampla in cazul herniilor (de orice fel) si eventratiilor (defectele de vindecare ale peretelui abdominal dupa interventii efectuate in maniera clasica) si operatiile adresate refluxului gastro-esofagian .

O mentiune speciala as face pentru pacientii cu obezitate severa (morbida), la care interventiile de slabit si, in general, orice operatie abdominala este preferabil sa se realizeze prin laparoscoscopie.

Sunt insa si operatii care, desi tehnic sunt posibile a fi efectuate pe cale laparoscopica, nu au intrat in practica curenta, din cauza complexitatii lor, cum sunt, de exemplu, operatiile majore pe ficat sau pancreas ori operatii adresate tumorilor maligne ale organelor abdominale (de exemplu, rezectiile gastrice).

Ce afectiuni NU se pot opera in acest mod

Operatiile laparoscopice nu sunt utilizate in cazul transplantului de organe (cu mentiunea ca recoltarea rinichiului pe cale laparoscopica tinde sa fie de ales!). Ele sunt limitate in unele situatii din chirurgia de urgenta ca, de exemplu, ocluzia intestinala (blocarea tranzitului intestinal) si peritonita neglijata (urmarea perforatiei stomacului sau intestinelor).

Citeste articolul complet AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite