Schimbarea bruscă a vremii ne îmbolnăveşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Variaţiile mari de temperatură scad capacitatea de reacţie a sistemului imunitar. Trecerea bruscă de la temperaturi ridicate, de peste 20 de grade Celsius la unele mici, de aproximativ 10 grade Celsius, reprezintă un şoc în sine pentru organism.

În astfel de situaţii, el îşi foloseşte toate resursele pentru a se acomoda noilor condiţii de temperatură şi neglijează alte funcţii precum activitatea sistemului imunitar. Altfel spus, la schimbările bruşte de temperatură, organismul este „cu garda jos", iar bolile cronice deja existente se manifestă mai zgomotos. Acest lucru este cu atât mai periculos cu cât unele virusuri, cum este cel gripal, iubesc frigul şi, prin urmare, atacul lor poate fi mai virulent în condiţiile actuale de vreme.

Cei mai sensibili la schimbările de vreme sunt reumaticii şi hipertensivii. „Când apar variaţii de temperatură şi de presiune, hipertensivii trebuie să îşi controleze tensiunea de două-trei ori pe zi, iar dacă este nevoie, medicul poate schimba dozele de medicamente recomandate", explică medicul cardiolog Emilian Dumitru de la Institutul de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu".

Provoacă durere în articulaţii

Din cauza fluctuaţiilor de tensiune, şi persoanele sănătoase resimt un disconfort, manifestat prin dureri de cap, stări de oboseală, somnolenţă, ameţeli şi prin dificultăţi de concentrare.

Schimbările bruşte de temperatură se manifestă mai ales la nivelul articulaţiilor şi al oaselor prin durere, fiindcă receptorii osoşi sunt sensibili la aceste modificări. „Durerea produsă de artroză se ţine sub control cu analgezice şi cu antiinflamatoare, pentru că terminaţiile nervoase de la nivelul oaselor dezvelite de cartilaj sunt sensibile la schimbările de presiune atmosferică", explică prof. dr. Ruxandra Ionescu, medic reumatolog în cadrul Spitalului „Sfânta Maria" din Bucureşti.

Măsuri de întărire a organismului

Pe fondul slăbirii sistemului imunitar, virusurile devin mai periculoase, iar riscul de infecţii creşte considerabil. De aceea, este nevoie de câteva măsuri simple care pot limita din efectele negative ale schimbărilor bruşte de vreme.

Fructele şi legumele de sezon, bogate în nutrienţi şi în antioxidanţi, precum şi suplimentele alimentare cu vitamine şi cu minerale contribuie la fortificarea organismului şi îl feresc de boli. De asemenea, proteinele din lactate şi din ouă furnizează aminoacizii necesari pentru susţinerea sistemului imunitar. Surse indicate de proteine sunt carnea de pui, peştele şi ficatul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite