Leacuri împotriva înţepăturilor de insecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara, când numărul insectelor creşte, albinele, ţânţarii şi păianjenii devin adevăraţi inamici. Remediile naturiste ţin insectele la distanţă şi, în plus, atenuează neplăcerile în caz de pişcături.

Durerile sub formă de arsură, însoţite de roşeaţă şi de senzaţie de usturime, cauzate de înţepăturile de albine, sau mâncărimile locale, în urma înţepăturilor de ţânţar, pot fi ameliorate cu ajutorul aplicării celor mai la îndemână remedii. Acestea sunt ceapa, usturoiul, prazul, varza crudă şi pătrunjelul.

Frunzele de ceapă şi usturoiul se întrebuinţează pentru a freca zona afectată timp de două minute. Pansamentele naturale cu frunze de varză sau de pătrunjel au efect cicatrizant şi dezinfectant. Înainte să foloseşti aceste remedii, este indicat să cureţi locul cu apă şi săpun şi să scoţi acul insectei cu o pensetă, dacă este cazul.

În situaţia înţepăturilor de ţânţari se folosesc doar varza, prazul şi pătrunjelul, sub formă de cataplasme. Planta mărunţită se pune direct pe rană sau cu ajutorul unui tifon.

Cataplasmele reduc inflamaţia

Frunzele strivite de soc sau de coacăz negru sunt indicate atât în cazul înţepăturilor de insecte, cât şi în caz de muşcături de viperă. În plus, rădăcinile de tătăneasă descongestionează locul afectat de înţepăturile de insecte. În categoria plantelor care se aplică direct pe zona afectată intră şi spălăcioasa.  În schimb, frunzele proaspete zdrobite de urechelniţă pot fi folosite sub formă de cataplasme de două ori pe zi. Tot sub formă de cataplasme se poate folosi şi turiţa mare.

Cele mai vechi remedii

Înţepăturile de insecte au fost tratate încă din cele mai vechi timpuri cu ajutorul ferigii. Pentru aceasta, frunzele de ferigă se storc şi se aplică direct pe zona afectată. De asemenea, şi sucul din frunze de aloe vera este unul dintre cele mai vechi remedii folosite, datorită proprietăţilor de calmare a mâncărimilor şi iritaţiilor.

image

Esenţe pentru apartament



Iarba de lămâie, melisa, menta, levănţica şi cimbrul, folosite sub formă de uleiuri esenţiale pentru odorizarea locuinţei, alungă insectele. Cele mai bune proprietăţi insecticide le are însă uleiul de bergamotă. Tot în interior, pentru a alunga ţânţarii, specialiştii recomandă amplasarea muşcatelor.

image

Uleiuri volatile adăugate în cadă



Specialiştii recomandă ca, după înţepăturile de ţânţari, să fie folosite zece picături de ulei de mentă amestecate cu cinci picături de ulei volatil de cimbru şi 250 ml de suc de lămâie. Acest amestec se adaugă în cadă. Preventiv, poţi folosi lampa de aromaterapie, în care să adaugi una-două picături de ulei esenţial de mentă.

Levănţică împotriva păianjenilor

image


Pentru a atenua umflăturile cauzate de înţepăturile de păianjen, este indicată întrebuinţarea picăturilor de ulei volatil de levănţică. Pentru aceasta, se amestecă trei picături de ulei esenţial de levănţică, o linguriţă de alcool şi două picături de ulei esenţial de muşeţel. Amestecul rezultat se aplică zilnic, de trei ori, pe zona cu probleme.

image

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra
Constantina


medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut

Împotriva înţepăturilor de insecte se poate folosi Cicaderma, care conţine gălbenele, sunătoare, coada-şoricelului. Unguentul se aplică în strat subţire, după curăţarea pielii. Sunt necesare una-două aplicări pe zi. Trebuie evitată însă expunerea la soare a zonelor impregnate cu unguentul Cicaderma (risc de fotosensibilizare).

De asemenea, împotriva acestor ciupituri se pot aplica frunze prospete de nuc, salvie, pătlagină, brusture, roiniţă, leuştean sau hrean, aloe, coacăz negru, comprese cu bitter suedez şi cu tinctură de arnică.

Se poate opta şi pentru masarea pielii expuse înţepăturilor cu decoct din flori de lavandă sau cu ulei volatil de roiniţă, mentă, lavandă şi cuişoare. Cataplasmele cu ceapă crudă (tăiată în felii), cu varză crudă, pătrunjel, busuioc sau salvie sunt şi ele benefice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite