VIDEO Cercetătorii români, la un pas de Nobel datorită telocitelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. dr. Laurenţiu Popescu, descoperitorul telocitelor FOTO: Arhivă personală
Prof. dr. Laurenţiu Popescu, descoperitorul telocitelor FOTO: Arhivă personală

Telocitele româneşti refac mai bine inima după infarct decât celulele stem, a demonstrat primul transplant experimental de telocite, realizat recent de oamenii de ştiinţă chinezi.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Ji Nan din Canton (Guangzhou) au realizat primul experiment cu telocite pe animale de laborator, pentru a confirma eficienţa acestor celule descoperite de echipa profesorului doctor Laurenţiu Popescu în regenerarea inimii după infarct. Experimentul a fost efectuat de echipa profesorului chinez D. Q. Cai.

Îmbunătăţesc funcţia inimii după infarct

Animalelor de laborator le-a fost indus un infarct experimental, prin blocarea unei artere coronare, după care unora dintre animale li s-au injectat telocite, iar celorlalte doar celule stem. „În mod normal, orice infarct miocardic afectează o anumită porţiune a inimii. În centrul acestei porţiuni nu se mai poate face nimic, este doar moarte. În marginile zonei respective există speranţa de supravieţuire, de refacere. De aceea, aici au injectat cercetătorii chinezi telocitele. Iar rezultatele au fost spectaculoase“, explică prof. dr. Laurenţiu Popescu, cel care a descoperit telocitele împreună cu echipa sa de la Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş“ din Bucureşti.

Mai exact, rezultatele au arătat că „dacă se injectează telocite concomitent cu inducerea infarctului, porţiunea afectată este mai mică. În plus, foarte important este faptul că, la două săptămâni de la transplantul de telocite, cantitatea de sânge pompată de inimă în circulaţia corpului este cu 20%-30% mai mare decât simpla injectare a celulelor stem“, subliniază prof. dr. Popescu.

„Dacă se injectează telocite concomitent cu inducerea infarctului, porţiunea afectată este mai mică. În plus, foarte important este faptul că, la două săptămâni de la transplantul de telocite, cantitatea de sânge pompată de inimă în circulaţia corpului este cu 20%-30% mai mare decât simpla injectare a celulelor stem.“

Rezultatele chinezilor, confirmate în România

Ulterior, echipa profesorului doctor Popescu a confirmat rezultatele obţinute de cercetătorii chinezi în laboratoarele Institutului „Victor Babeş“. „Am comparat inima animalelor de laborator sănătoase cu cea a animalelor cărora li s-a indus infarctul. Am observat că telocitele din zona marginală a infarctului se activează, ceea ce înseamnă că aceste celule se mobilizează automat pentru repararea inimii“, precizează prof. dr. Popescu.

Descoperirea românescă, premiată internaţional

Profesorul doctor Laurenţiu Popescu a primit, anul acesta, medalia de aur pentru merit din partea Academiei Internaţionale de Cercetare Cardiovasculară. Cinci dintre cercetătorii care au mai primit această distincţie de-a lungul timpului au câştigat deja premiul Nobel.

„Suntem martorii unei perioade în care medicina regenerativă face un pas enorm prin acest experiment. Dacă lucrurile evoluează în continuare ca şi până acum, putem spera la un premiu Nobel pentru profesorul Laurenţiu Popescu“, spune prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti.

Urmează studiile pe oameni

Următorul pas până la punerea în practica obişnuită a tratamentului infarctului cu telocite îl reprezintă studiile clinice, pe oameni.

„În acest moment, la Harvard este în curs de desfăşurare un studiu despre care nu pot spune multe lucruri. Dar anul viitor, în aprilie, după ce voi face o vizită acolo, probabil că va începe primul studiu clinic“, declară prof. dr. Popescu.

Acest lucru nu se va putea realiza în România însă, deoarece, potrivit specialistului, noi nu avem nici banii, nici tehnologia, dar nici echipa necesară pentru un astfel de studiu.

Ce sunt telocitele

Telocitele sunt sunt celule interstiţiale cu prelungiri foarte lungi, numite telopode, care au fost descoperite  până în prezent în 25 de organe ale corpului.

Descoperirea lor este extrem de importantă pentru că, potrivit descoperitorului lor, ele sunt cheia succesului tratamentelor cu celule stem în viitor.

„Cu toţii avem un respect dogmatic, aproape religios pentru celulele stem. Nimeni nu-şi poate închipui că se poate face medicină regenerativă altfel decât cu celule stem. Totuşi, tratamentele cu celule stem care se folosesc de mai mulţi ani au mai mult sau mai puţin succes. De fapt, rezultatele unora dintre ele sunt cel mult încurajatoare. Iar această formulare se foloseşte, de obicei pentru a ambala frumos un eşec“, spune prof. dr. Popescu.

El crede că tratamentelor cu celule stem le lipseşte ceva pentru a fi cu adevărat eficiente, iar acel ceva ar putea fi telocitele. „În unele imagini surprinse cu microscopul se vede că telocitele ocrotesc celulele stem, ceea ce sugerează că avem de-a face cu un tandem“, explică specialistul.

Vezi o animaţie pentru a înţelege ce sunt telocitele

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite