Articol publicitar

Superputerile lăptişorului de matcă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
d

Mierea este, fără doar şi poate, cel mai cunoscut produs apicol. Însă, cu toate că beneficiile sale sunt incontestabile, există un alt produs care provine de la albine, cu proprietăţi mult mai spectaculoase, dar de care majoritatea oamenilor nu a auzit.

Este vorba despre lăptişorul de matcă.

Încă din Antichitate, lăptişorul de matcă a fost considerat un adevărat elixir al tinereţii, dovedindu-şi eficienţa secole la rând. Cu proprietăţi antibacteriene, antioxidante, imuno-modulatoare şi tonice, lăptişorul de matcă este astazi recunoscut drept un hiperaliment datorită nivelului ridicat de substanţe nutritive pe care le conţine.

Mai jos îţi prezentăm tot ce vrei să ştii despre lăptişorul de matcă – ce este, ce conţine, la ce e bun, cum se administrează şi de ce să-l consumi.

Ce este lăptişorul de matcă?

Spre deosebire de miere, care este dulce şi parfumată, lăptişorul de matcă are un gust acrişor, astringent, şi un miros caracteristic. Este o substanţă vâscoasă, parţial solubilă în apă, de culoare alb-sidefie până la gălbui. Chiar dacă numele său ar putea să te facă să crezi că este produs de regina stupului, matca, în realitate, lăptişorul îi serveşte acesteia drept hrană de-a lungul vieţii. Deci am putea spune ca lăptişorul de matcă este un adevărat elixir regal al tinereţii.

Lăptişorul de matcă este o substanţă secretată de glandele hipofariengiene ale doicilor, adică ale albinelor lucrătoare tinere care se ocupă de creşterea puieţilor de albine. Puieţii sunt hrăniţi cu lăptişor de matcă doar în primele trei zile de viaţă însă regina stupului primeşte toată viaţa ca unic aliment lăptişorul, impropriu numit “de matcă”, deoarece este produs de către albine. Matca şi albina au o înzestrare genetică absolut identică şi totuşi sunt atât de diferite. Longevitatea extraordinară a mătcii, funcţia sa de procreare în stup, care asigură perpetuarea întregii colonii, dimensiunile mult mai mari decât ale unei lucrătoare sunt consecinţele acestei hrane speciale, de cea mai bună calitate. Astfel matca este aproape dublă ca lungime, trăieşte în medie 3-4 ani, uneori 6 sau chiar 8 ani, în timp ce albinele lucrătoarele nu depăşesc ca durată de viaţă două luni, cu excepţia celor care iernează.

Care este compoziţia lăptişorului de matca?

Lăptişorul de matcă este produsul apicol cu cel mai complex şi variat profil nutriţional. Substanţa crudă, neprelucrată, este un rezervor impresionant de vitamine, enzime, minerale, oligoelemente şi aminoacizi.

Proteinele şi peptidele reprezintă 17 până la 45% din greutatea uscată a lăptişorului de matcă, iar aminoacizii liberi reprezintă 0,6-1,5%, majoritatea aparţinând seriei L. Lăptişorul are în compoziţie toţi aminoacizii esenţiali şi este singura sursă naturală de acid 10-hidroxi 2-decenoic, un ingredient care face acest produs cu adevărat unic. Acidul 10-HAD este o substanţă cu efect antibacterian, antiviral, anti-inflamator, anti-depresiv şi imuno-reglator, ce acţionează ca un antibiotic natural, ajută la eliminarea radicalilor liberi, previne apariţia bolilor şi reface celulele nervoase afectate.

Lipidele, cu 3 până la 19% din greutatea uscată a lăptişorului, sunt pe locul doi ca importanţă după proteine, iar carbohidraţii sunt prezenţi în principal sub formă de fructoză, glucoză şi zaharoză.

Lăptişorul de matcă conţine, de asemenea, enzime şi coenzime, o peptidă de tip insulină, care îl recomandă în diabet, indiferent de tip, substanţe heterociclice şi acetilcolină, un important neurotransmiţător.

Mineralele reprezintă 0,8 până la 3% din materia crudă, principalele elemente fiind calciu, siliciu, potasiu, fosfor, fier, magneziu, zinc şi sodiu.

La capitolul vitamine, cel mai bine este reprezentat complexul vitaminic B, în special de către vitamina B5 (acidul pantotenic), supranumită şi ”vitamina antistres”.

Care sunt beneficiile lăptişorului de matcă?

Lăptişorul de matcă crud este unul dintre cele mai concentrate suplimente nutritive naturale şi unul dintre cele mai valoroase produse apicole, fiind totodată şi un adjuvant ideal cu scopuri profilactice.

Bogat în nutrimente indispensabile organismului, lăptişorul de matcă este un stimulent biologic cu acţiune regeneratoare, dar şi un tonic general, fizic şi psihic. Datorită concentraţiei mari de substanţe hrănitoare ce intră în compoziţia sa, lăptişorul de matcă este un energizant natural, iar includerea lui în dieta zilnică alungă oboseala şi combate efectele stresului. Simultan, lăptişorul de matcă este folosit ca remediu natural pentru astm, pentru o dezvoltare sănătoasă a oaselor, pentru a stimula sistemul imunitar şi ca tratament cosmetic.

Importanţa pentru sănătate a acestui produs apicol stă în proprietăţile sale cu efecte spectaculoase asupra organismului. Iată câteva dintre ele!

– ameliorează stările de oboseală fizică şi psihică, anemiile şi asteniile;

– reduce tulburările şi afecţiunile cronice neurocirculatorii, hepatice, pulmonare, de diabet;

– are efect antioxidant şi întârzie procesul de îmbătrânire;

– îmbunătăţeşte vederea;

– protejează organismul şi reglează metabolismul;

– reduce nivelul colesterolului din sânge;

– regenerează şi combate multe afecţiuni cutanate;

– menţine tensiunea arterială în limite normale,

– ajută la înlăturarea stărilor anxioase şi depresive, având efect de calmare;

– întârzie instalarea osteoporozei;

– are proprietăţi antimicrobiene, este antiviral şi antibiotic cu spectru larg;

–  previne apariţia şi inhibă dezvoltarea celulelor canceroase;

–  creşte rezistenţa organismului la răceli, infecţii virale, ciuperci şi bacterii, precum stafilococii şi streptococii;

–  reface celulele nervoase, combate degradarea neuronală şi îmbunătăţeşte memoria;

–  întăreşte organismul şi contribuie la refacerea rapidă în perioadele de slăbiciune generală, după intervenţii chirurgicale sau tratamente agresive.

Pentru ce este recunoscut lăptişorul de matcă?

  • Stimulează şi întăreşte sistemul imunitar

Potrivit mai multor studii, lăptişorul de matcă ajută la stimularea sistemului imunitar. Acest produs apicol îşi face remarcate calităţile mai cu seamă atunci când este administrat persoanelor cu astenie, în convalescenţă sau în perioade de efort fizic şi intelectual intens. Totodată, dă rezultate spectaculoase în cazul celor care au o alimentaţie deficitară, o stare de slăbiciune generală, anxietate sau depresie, iar în cazul copiilor, stimulează creşterea. Având proprietăţi antibiotice, lăptişorul de matcă ajută la prevenirea unor infecţii precum cele cu bacilul E. coli, cu stafilococul auriu şi cu alţi germeni infecţioşi. Iar pe lângă efectul antibiotic, lăptişorul de matcă are proprietăţi antivirale, întărind sistemul imunitar.

  • Previne maladia Alzheimer

Cercetările recente indică faptul că lăptişorul de matcă poate îmbunătăţi memoria pe termen scurt, având un efect benefic în funcţiile neuronale datorită conţinutului ridicat de acetilcolină. Deoarece ţesutul cerebral conţine o mulţime de acizi graşi nesaturaţi, care sunt deosebit de vulnerabili la atacurile radicalilor liberi, substanţele antioxidante din lăptişorul de matcă pot juca un rol important în prevenirea şi vindecarea bolilor neurodegenerative, aşa cum este boala Alzheimer.

  • Regenerează ţesutul epitelial

Odată cu vârsta, procesul de regenerare a celulelor devine mai anevoios, iar hidratarea naturală a pielii este la rândul ei redusă. În acelaşi timp, producţia de colagen scade, ceea ce conduce la apariţia ridurilor. Renumit pentru refacerea celulelor şi protejarea oricărui tip de ten, lăptişorul de matcă este un remediu redutabil anti-îmbătrânire, care stimulează producţia de colagen. Acesta conţine antioxidanţi şi nutrimente active ce contribuie la întinerirea pielii. În plus, lăptişorul de matcă este bogat în vitaminele B şi în zinc, două elemente esenţiale pentru o piele sănătoasă.

Cum se administrează lăptişorul de matcă?

Există numeroase moduri în care poţi consuma lăptişorul de matcă. Îl poţi lua fie sub formă de pulbere sau comprimate, dar apicultorii şi apiterapeuţii sunt de părere că cel mai bun mod de a consuma lăptişorul de matcă este crud, punându-l sub limbă şi permiţându-i să se dizolve acolo. În acest fel absorbţia acestuia în sânge este accelerată. Atunci când este ingerat, enzimele digestive pot dezactiva unele componente ale lăptişorului de matcă şi astfel nu te vei bucura de toate beneficiile pe care lăptişorul le oferă.

Intern:

- ca atare - copii: 1 linguriţă de dozare rasă (0.5g/zi);

                  - adulţi: 2 linguriţe de dozare rase (1g/zi).

- în amestec, omogenizat în miere (2%) - copii: 2 linguriţe/zi (10g);

                                                                        - adulţi: 2 linguri/zi (20g).

Pentru a putea beneficia de efectele maxime ale lăptişorului de matcă, produsul se va administra cu 20 - 30 de minute înainte de micul dejun, ţinându-se sub limbă până la dizolvare.

Extern: este folosit în prepararea cremelor şi măştilor de faţă.

Precauţii: Nu se administrează persoanelor alergice la produse apicole, femeilor însărcinate şi copiilor sub 3 ani.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite