
Tulburările de pH din organism ne afectează pe toate planurile: ne îngraşă şi ne predispun la o varietate de boli, inclusiv la cancer. Putem regla acest echilibru şi, deci, putem preveni o sumedenie de probleme de săntătate, prin dietă.
Dieta noastră ar trebui să fie preponderent alcalină, dar alimentaţia modernă este majoritar acidă, spun specialiştii. „Consumul excesiv de alimente industriale, în special cele pe bază de carne, de brânzeturi, de zaharuri şi de cereale rafinate determină apariţia acidozei metabolice, adică scăderea pH-ului sângelui şi al limfei sub valorile normale. Acidoza metabolică este recunoscută ca fiind o cauză a depresiei“, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
În mod normal, pH-ul sângelui trebuie să se situeze între 7,35 şi 7,45. Orice modificare a acestor valori poate da peste cap metabolismul celular sau poate produce chiar afectări ale ADN-ului, atrag atenţia medicii. Iar pH-ul urinar trebuie să se încadreze între 6,5 şi 7,5.
În funcţie de modificările de pH urinar, medicii recomandă tratarea problemei prin dietă.
pH urinar mediu | Proporţie de alimente acide | Proporţie de alimente alcaline |
---|---|---|
Sănătos – între 6,5 şi 7,5 | 35%-40% | 60%-65% |
Moderat acid – între 6 şi 6,4 | 20% | 80% |
Foarte acid – între 5 şi 5,9 | 20% | 80% |
Verdeţurile de primăvară, puternic alcaline
Cel mai mare potenţial de alcalinizare a organismului îl au verdeţurile şi legumele verzi: salata verde, usturoiul şi ceapa verde, leurda, urzicile etc.
Iată un tabel realizat de Susan Brown, autoarea cărţii „Ghidul alimentelor acide şi alcaline“:
Grup de alimente | Foarte alcaline | Nivel mediu de alcalinizare | Slab alcalinizante |
---|---|---|---|
Fructe | Mure, căpşuni, zmeură, pepene galben, pepene roşu | Struguri, afine, caise, mere, avocado, banane | Nucă de cocos |
Legume | Sparanghel, ţelină, legume cu frunze verzi, andive, varză creaţă, cartofi dulci | Anghinare, cartofi, sfeclă, broccoli, varză | Mazăre verde, morcovi, castravete, varză de Bruxelles, conopidă |
Uleiuri | Ulei de măsline, de nucă de cocos | ||
Nuci, leguminoase, condimente, seminţe | Castane, ghimbir, seminţe de dovleac, sare de mare | Piper negru, caju, usturoi, scorţişoară, sos de soia | Seminţe de floarea-soarelui, de susan şi de in, migdale, nuci de Macadamia |
Băuturi | Apă minerală, ceai de ghimbir | Suc de grepfrut, suc de ananas | Suc de mere, de struguri, de portocale, ceai verde |
Carnea generează o aciditate crescută
Carnea şi, în general, alimentele cu un conţinut crescut de proteine sunt generatoare de aciditate în organism atunci când sunt metabolizate şi eliminate de rinichi. Printre aceşti acizi, cei mai puternici sunt acidul sulfuric şi acidul fosforic. Neutralizarea şi eliminarea acestora din organism necesită mobilizarea unor mecanisme complexe.
Mai exact, atunci când consumăm carne în exces, sunt puse în mişcare rezervele de minerale din corp, pentru a neutraliza acizii. Şi astfel este perturbat serios echilibrul acido-bazic din organism.
Şi leguminoasele, lactatele şi nucile sunt surse de proteine, dar sunt mai puţin acide pentru organism, fiindcă ele aduc în corp şi săruri bazice sau alcaline, cum sunt potasiul, calciul şi magneziul.
Grup de alimente | Uşor acidifiante | Nivel mediu de aciditate | Foarte acide |
---|---|---|---|
Fructe | Smochine, curmale | Merişoare, rodie | |
Legume | Roşie, mazăre boabe, fasole boabe, spanac, linte | ||
Carne | Scoici | Somon, iepure, pui, ficat, miel | Creveţi, homar, bacon, carne tocată, cârnaţi |
Lactate şi ouă | Unt, brânză proaspătă de vaci | Cremă de brânză, ouă | Camembert, cheddar, iaurt |
Uleiuri | De susan, de rapiţă, de floarea-soarelui | De soia | |
Nuci, seminţe, leguminoase şi condimente | Fasole roşie, fasole albă, năut | Arahide | Nuci, boabe de soia, sare iodată, zahăr alb |
Băuturi | Lapte, kefir, ceai negru, suc de roşii | Vin, bere brună, băutură de orez | Bere blondă, cafea espresso, băuturi carbogazoase, băuturi din soia |
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: