Dieta mediteraneană protejează oasele

Dieta mediteraneană protejează oasele

Dieta mediteraneană îmbunătăţeşte sănătatea inimii, previne şi combate cancerul şi protejează oasele. FOTO Shutterstock

Uleiul de măsline, legumele proaspete şi peştele sunt recunoscute de multă vreme pentru beneficiile asupra pielii şi ficatului. Acum s-a descoperit că dieta mediteraneană scade şi riscul de osteoporoză, „întărind“ oasele.

Ştiri pe aceeaşi temă


Oamenii care consumă mai mult ulei de măsline au niveluri mai mari de osteocalcin (principala proteină necolagenică a ţesutului osos) în sânge, iar oasele lor sunt mai puternice.

După doi ani în care grăsimile nesănătose au fost înlocuite cu ulei de măsline, ţesutul osos al persoanelor în vârstă s-a păstrat sau chiar s-a  refăcut, arată un nou studiu efectuat pe spanioli şi italieni şi citat de Daily Mail.

Dieta mediteraneană întruneşte obiceiurile alimentare ale populaţiilor din sudul Europei. De-a lungul timpului, s-a dovedit că aceasta îmbunătăţeşte starea inimii, previne şi combate cancerul, deoarece este bogată în fructe, legume, peşte, nuci, cereale integrale şi „grăsimi sănătoase”, cum ar fi cele din uleiul de măsline.
 

Risc minim de osteoporoză

Un nou studiu, al cercetătorilor de la Spitalul „Dr. Josep Trueta“ din Girona, Spania, arată că un consum regulat de ulei de măsline aduce beneficii suplimentare pentru oase. Studiile anterioare au arătat că în ţările mediteraneene există mai puţine cazuri de osteoporoză, comparativ cu naţiunile din nordul Europei.

Osteoporoza este adesea numită „boala tăcută“, deoarece nu există simptome înainte de o fractură. Cu toate acestea, odată ce o persoană a suferit o fractură, riscul de a se rupe un alt os creşte în mod dramatic.

La studiul spaniol au participat 127 de persoane cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, pacienţi cu probleme cardiace, cu diabet de tip 2, hipertensiune arterială sau alţi factori de risc cardiovascular, se arată în raportul publicat în „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“.

Ei au fost împărţiţi, în mod aleatoriu, în trei grupuri, cu trei diete diferite: dieta mediteraneană asociată cu mai multe tipuri de nuci, dieta mediteraneană cu cel puţin 50 ml de ulei de măsline virgin pe zi şi o dietă săracă în grasimi.

Voluntarilor repartizaţi pe dieta cu ulei de măsline li s-a recomandat să-l folosească pentru gătit şi în salate, să mănânce mai multe fructe şi legume, mai puţină carne roşie, să evite untul, smântâna, alimentele de tip fast-food, prăjiturile, şi, în cazul în care erau consumatori de alcool, să bea vin roşu în cantităţi moderate.
 

Densitatea osoasă se poate reface

După doi ani de regim, s-a demonstrat că oamenii care au urmat dieta mediteraneană cu ulei de măsline au prezentat o creştere semnificativă a concentraţiilor de osteocalcină, iar unele formaţiuni osoase s-au refăcut.

Uleiul de masline conţine acizi graşi esenţiali Omega 6, o formă sănătoasă de acizi graşi polinesaturaţi, care blochează răspunsul organismului la inflamaţii în afecţiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă şi artrita. De asemenea, Omega 6 reduce tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte raportul dintre grăsimile „bune“ şi cele „rele“ din sânge.

citeste totul despre: