Cum slăbim eficient după Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai ales pentru femei, slăbitul se află în topul priorităţilor la început de an FOTO Shutterstock
Mai ales pentru femei, slăbitul se află în topul priorităţilor la început de an FOTO Shutterstock

Eliminarea kilogramelor în plus este cea mai populară rezoluţie la trecerea dintre ani, arată un sondaj. Mulţi îşi propun, dar puţini reuşesc să slăbească, iar motivul este că aleg diete ineficiente.

Pe primul loc în topul promisiunilor pe care oamenii şi le fac de Revelion se află slăbitul, relevă un sondaj realizat de postul TV britanic Channel 4. O altă statistică, de data aceasta de la noi, arată că aproape jumătate din români sunt nemulţumiţi de greutatea pe care o au, iar problema se agravează după Sărbători. Mesele festive şi consumul mai crescut de alcool faţă de restul anului ne îngraşă, în medie, cu două kilograme.

Unii dintre români încearcă să scape de kilogramele în plus apelând la nutriţionişti. „Pot să vă spun că este o afluenţă masivă de pacienţi în cabinetele de nutriţie în ianuarie şi în februarie. Este o perioadă în care majoritatea persoanelor conştientizează că trebuie să facă ceva şi chiar îşi fac planuri“, spune medicul nutriţionist Adrian Copcea, din Cluj-Napoca. Însă cei mai mulţi români recurg la dietele care sunt la modă în perioada respectivă. Specialistul spune că persoanele care apelează la asemenea diete au şanse mult mai mici de a slăbi, faţă de cele care cer sprijin unui medic.

De ce dietele la modă nu au efect

Alexandra Stănică (34 de ani) din Bucureşti este doar una dintre femeile care au încercat, ani la rând, cure de slăbire după Revelion şi de fiecare dată s-au dovedit un eşec. „Am ţinut de câteva ori, după Anul Nou, cure drastice, în care mă înfometam. Reuşeam să slăbesc trei-patru sau chiar cinci kilograme în ianuarie, după care le puneam înapoi când reveneam la stilul meu obişnuit de viaţă“, povesteşte Alexandra. Specialistul Adrian Copcea explică de ce dietele la modă nu sunt eficiente: „Din păcate, foarte mulţi oameni nu pot urma un regim de acest tip perioade mari de timp, iar reintroducerea componentelor excluse iniţial, dar care sunt fireşti în alimentaţie, cum sunt pâinea, cerelalele şi aşa mai departe, se soldează cu multe kilograme depuse rapid“. Aceasta este ceea ce medicii au numit „efect yo-yo“.

O altă problemă a dietelor moderne este că pun adeseori în pericol sănătatea. Pentru că elimină anumite alimente din dieta zilnică, ele privează organismul de câteva tipuri de nutrienţi care asigură buna funcţionare a organismului sau, din contră, furnizează o cantitate prea mare din anumite elemente (minerale, grăsimi etc.) şi ajung să afecteze funcţionarea unor organe. Cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt dietele Dukan, Atkins şi cea ketogenică.

Reducerea caloriilor, mai eficientă

Dietele cu adevărat eficiente sunt cele recomandate de medici nutriţionişti, după verificarea stării de sănătate prin câteva analize. În cazul în care, din diverse motive, nu reuşiţi să apelaţi la un nutriţionist, cea mai eficientă şi mai sănătoasă cale de a scăpa de cele câteva kilograme acumulate în perioada Sărbătorilor este reducerea numărului de calorii fără a elimina nutrienţi esenţiali corpului. „Eu mă  număr printre cei care promovează măsura“, mai spune dr. Copcea.

Pentru a pierde în greutate, ar trebui să luăm din alimente un număr mai mic de calorii decât consumă organismul. Necesarul de calorii diferă de la o persoană la alta, în funcţie de nivelul de activitate fizică efectuat zilnic şi de rata metabolismului bazal (caloriile de care corpul are nevoie în repaus). Pentru a vă face o idee, la fiecare 3.500 de calorii consumate săptămânal în minus faţă de necesarul de calorii, puteţi slăbi aproximativ o jumătate de kilogram.

infografic 2

Lucruri care influenţează dieta

În ciuda faptului că reduc aportul caloric, multe persoane nu observă o scădere în greutate pe cântar. De vină pot fi câteva obiceiuri precum:

Somnul insuficient. Insomniile cu care un procent însemnat din populaţie se confruntă dau peste cap hormonii ce reglează apetitul şi încetinesc metabolismul.

Lipsa de activitate fizică. Foarte multe persoane îşi fac abonamente la săli de fitness în această perioadă, numai că, potrivit unui studiu publicat de revista „Time“, 60% rămân în mare parte nefolosite.

Consumul de alcool. Multe persoane nu cunosc faptul că alcoolul este o sursă de calorii deloc de neglijat. Un gram de alcool pur aduce în organism 7 calorii, aproape la fel de multe precum un gram de grăsime, care are
9 calorii. ;

Vineri în Weekend Adevărul

Detalii despre metodele sănătoase de slăbit 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite