Turcan, despre legea pensiilor speciale: Dacă nu se îndeplinește jalonul riscăm să pierdem bani din PNRR

0
Publicat:

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, susține că termenul pentru finalizare legii pensiilor speciale a fost luna decembrie și precizează că o întârziere mare și neîndeplinirea jalonului pot duce la pierderea banilor din PNRR.

Raluca Turcan, fost ministru al Muncii FOTO: Mediafax
Raluca Turcan, fost ministru al Muncii FOTO: Mediafax

Raluca Turcan a subliniat că pensiile speciale nu vor dispărea după noua legislație, însă le va aduce mai aproape de contributivitate.

„Termenul pentru finalizarea acestei legislaţii noi pe pensii speciale, unde, atenţie, nu dispar pensiile speciale, pentru că acolo sunt oameni totuşi care au muncit o viaţă întreagă, sunt pensii care în mod normal trebuie aduse cât mai aproape de contributivitate, aşa cum este ea rezultată din legislaţie. Termenul era undeva decembrie şi deja există o întârziere mare, îngrijorătoare, pentru că dacă nu se îndeplineşte acest jalon de reformă, riscăm să pierdem bani din PNRR”, a explicat Raluca Turcan la Prima News, potrivit News.ro.

Fostul ministru al Muncii a precizat că, din punctul său de vedere, singura soluție pentru a aduce echitate în rândul pensiilor este recalcularea acestora: „Nu există o altă soluţie pentru a aduce echitatea decât o recalculare a pensiilor”.

Totodată, Raluca Turcan susține că „pensiile publice trebuie așezate într-un sistem în care pensiile mici să crească mai mult decât pensiile mari”.

„Atenţie! Nu scade nicio pensie din sistemul public şi cele care sunt în momentul de faţă mai mari o să crească mai puţin. În felul acesta sunt mai mulţi beneficiari de pensii mărite, iar pensiile din sistemul special să fie aduse cât mai aproape de contributivitate şi, la final, toate să fie într-un sistem electronic”, a explicat fostul ministru al Muncii, potrivit sursei citate.

Deputatul PNL a menționat că primele 30 de pensii speciale din România au o valoare între 30.000 și 50.000 de lei.

„Rezultă după venituri înainte de pensionare, între 40.000 şi 60.000 şi, în acelaşi timp, vârsta de pensionare e foarte redusă 50, 51 şi nu au avut contributivitate, pentru că aşa a fost legea în momentul în care ei au lucrat la pensie. Acolo nu intră beneficiarii de pensii din sistemul de apărare şi ordine publică”, a declarat Raluca Turcan, conform News.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite