Siegfried Mureșan: Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

0
Publicat:

Europarlamentarul PNL susține, într-o postare pe rețelele de socializare, că Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE și crearea unui regim de sancțiuni pentru oligarhii care vor să destabilizeze Moldova.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL FOTO: Facebook
Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL FOTO: Facebook

Potrivit lui Siegfried Mureșan, membrii omitetului Parlamentar de Asociere (CPA) UE - Moldova au adoptat astăzi la Bruxelles o declarație în care solicită începerea negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova cât mai curând posibil, până la finalul anului, după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană.

„Republica Moldova și cetățenii săi au demonstrat că vor să fie parte din Uniunea Europeană. Moldova a realizat mari progrese în ultimul an pentru apropierea de UE, în pofida provocărilor cu care se confruntă și a amenințărilor dinspre Federația Rusă. Tocmai de aceea, trebuie să oferim Republicii Moldova mai multă claritate cu privire la pașii care urmează acum, după acordarea statutului de stat candidat în 2022. Din acest motiv, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând posibil, imediat după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană în 2022”, a transmis eurodeputatul, potrivit unui comunicat de presă.

Eurodeputatul punctează că Federația Rusă face „tot posibilul să destabilizeze Republica Moldova prin instrumente hibride de agresiune, precum dezinformarea, manipularea și șantajarea Moldovei cu livrările de gaz”.

„Rusia este puternic sprijinită în acest efort de oligarhii din Republica Moldova care se folosesc de oameni și orchestrează proteste pentru a destabiliza țara. Acești oligarhi vor ca Republica Moldova să rămână departe de Uniunea Europeană, justiția să nu se reformeze, iar ei să poată fura în continuare fără a fi pedepsiți. Tocmai de aceea, noi cerem instituțiilor Uniunii Europene crearea unui regim de sancțiuni asemănător celui pe care l-am adoptat pentru sancționarea persoanelor din Federația Rusă care susțin războiul din Ucraina. Vreau să ne asigurăm că toate activele acestor oligarhi din țările Uniunii Europene sunt înghețate astfel încât ei să nu mai poată finanța false proteste și să nu mai încerce să corupă instituțiile Republicii Moldova”, a adăugat liberalul.

Siegfried Mureșan susține că în contextul amenințărilor de securitate trebuie crescut sprijinul acordat Republicii Moldova: „Uniunea Europeană a creat anul trecut HUB-ul pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova. Acest hub a ajutat Moldova să-și securizeze mai bine granițele în ultimele luni. Cu toate acestea, este nevoie să întărim hub-ul pentru a crește eficiența lui. De aceea, cerem creșterea resurselor financiare pentru funcționarea acestui instrument”.

„Este clar că relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova va deveni din ce în ce mai strânsă în contextul începerii negocierilor de aderare. Tocmai de aceea, trebuie să alocăm suficiente resurse umane la nivelul instituțiilor europene care să asigure că etapele sunt parcurse fără întârzieri și care să acorde Republicii Moldova mai mult sprijin tehnic. În acest sens, cerem în declarația adoptată astăzi crearea unei unități speciale pentru Republica Moldova la nivelul Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene”, a transmis eurodeputatul.

De asemenea, potrivit liberalului, documentul adoptat mai solicită și liberalizarea totală a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, integrarea Republicii Moldova cât mai curând în Piața Unică Europeană și creșterea sprijinului financiar acordat de UE.

„Integrarea Republicii Moldova în Piața Unică va crește investițiile europene în Moldova și va întări economia țări, astfel încât oamenii să simtă beneficiile integrării europene mai repede, nu doar în momentul aderării propriu-zise la Uniunea Europeană”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan, potrivit comunicatului de presă.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite