Legea avertizorilor de integritate a fost promulgată. Iohannis a semnat decretul

0
Publicat:

Președintele României a semnat astăzi, 28 martie, decretul privind promulgarea legii care modifică legea avertizorului de integritate, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților pe 21 martie.

Iohannis a promulgat legea avertizorilor de integritate FOTO: Presidency
Iohannis a promulgat legea avertizorilor de integritate FOTO: Presidency

„Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 6 alin. (2) din Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public (PL-x 167/20.03.2023)”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Camera Deputaților a adoptat decizional, pe 21 martie, noul proiect de lege pentru modificarea Legii Avertizorilor. Proiectul modifică pentru a corespunde cerințelor Comisiei Europene în vederea deblocării cererii de plată numărul 2 din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde euro, aflată în prezent la Bruxelles, în evaluare.

Inițiativa modifică un singur alineat din Legea avertizorilor de integritate. „Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la încălcări ale legii“, este amendamentul modificat. Mai precis, are loc modificarea sintagmei „indicii temeinice” cu „indicii referitoare la încălcări ale legii“.

Criticile Comisiei Europene

Astfel, în opinia Comisiei sintagma „indicii temeinice” din cuprinsul articolului indicat anterior este o măsură de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, prevederea nu ar asigura, în opinia Comisiei, potențialilor avertizori nivelul adecvat de certitudine juridică și ar putea descuraja raportările. Față de cele reținute, evaluarea Comisiei a fost în sesnul că legea națională nu transpune corect Directiva și, pe cale de consecință, Jalonul 430 nu este îndeplinit satisfăcotor”, arată expunerea de motive.  

Proiectul a trecut la foc automat prin Parlament

Coaliția a trecut la foc automat de Senat, săptămâna trecută, într-o singură zi, proiectul de amendare a Legii avertizorilor de integritate. 

Din Opoziție, USR a criticat dur noua modificare încă de la adoptarea în Senatul României. 

În ceea ce privește atacarea la CCR, proiectul ar putea scăpa de controlul de constituționalitate, în condițiile în care AUR nu are numărul necesar de semnături pentru a depune sesizare.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite