Senatorii USL nu vor să fie aleşi uninominal
0Conducerea USL vrea să introducă votul proporţional la Camera Deputaţilor şi să păstreze sistemul uninominal doar la Senat. Planul se loveşte de opoziţia senatorilor USL, care vor să fie aleşi şi ei proporţional.
Premierul Victor Ponta a recunoscut, ieri, că există o dispută între conducerea USL şi senatorii alianţei privind modificările ce vor fi aduse la Legea electorală.
„Aici suntem în stadiul următor: la Cameră toţi membrii USL suntem de acord că trebuie să revenim la sistemul proporţional care se practică în toate ţările europene, mai puţin Marea Britanie. La Senat e o mică dispută între conducerea USL şi senatori. Noi propusesem ca senatorii să fie aleşi uninominal, senatorii propun să fie aleşi proporţional“, a explicat Ponta. Premierul nu a explicat dacă sistemul proporţional va cuprinde doar liste, sau va fi unul mixt de tip german, care combină listele cu uninominalul.
Premierul a solicitat parlamentarilor să progreseze în ceea ce priveşte elaborarea modificărilor la Legea electorală şi să ia o decizie împreună, pentru că aceasta „nu va fi impusă“.
Liderul PSD a arătat că numărul de parlamentari trebuie să fie redus, în virtutea angajamentelor pe care atât el, cât şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi le-au luat ca şi coiniţiatori ai acestei propuneri legislative.
„Dar mesajul foarte clar asupra cărora nu putem să dăm înapoi este cel al numărului de parlamentari – la Cameră rămân 300, la Senat o să vedem câţi sunt – 80, 100, în funcţie de sistemul de vot pe care îl adoptăm“, a spus Ponta.
Constituţia,
negociată în USL
Conducerea USL s-a reunit, ieri, pentru a discuta despre proiectul de modificare a Constituţiei şi despre noua lege electorală.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că, dacă va fi nevoie, pentru finalizarea proiectului de revizuire a Constituţiei şi adoptarea acestuia în Senat va fi convocată o sesiune extraordinară. El a menţionat că nu atât calendarul revizuirii este problema imediată, ci din prisma urgenţei revizuirii, în această săptămână trebuie să existe discuţii în USL asupra „câtorva chestiuni importante în modificarea Constituţiei, a câtorva opţiuni“.
Liderul PNL a amintit faptul că la nivelul USL au fost convenite principii legate de bicameralism, raporturile între preşedinte, Guvern şi Parlament.
„Există însă alte lucruri foarte importante şi ele, asupra cărora nu avem divergenţe, pentru că nu am discutat şi foarte repede, la noi, la PNL, săptămâna aceasta vor avea loc la nivelul grupurilor parlamentare discuţii pe aceste subiecte. Cât mai curând, începând chiar de săptămâna asta, va trebui să discutăm şi la nivelul conducerii USL despre acest proiect al modificării Constituţiei“, a mai spus Antonescu.