Epopeea legii armelor. Cum încearcă PSD să elimine controlul psihologic din măsurile legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele luni mai multe proiecte de lege privind regimul armelor şi muniţiilor s-au aflat în dezbatere parlamentară la Senat, unul dintre acestea urmând să intre la vot final în Camera Deputaţilor săptămâna viitoare. În forma sa actuală, proiectul ar relaxa semnificativ mai multe prevederi din lege.

Una din prevederile dezbătute intens de politicieni se referă la obligativitatea examenului psihologic la cererea organelor abilitate pentru deţinătorii de arme letale, precum şi eliminarea unor cursuri teoretice şi practice pentru obţinerea autorizaţiei de procurare de arme de vânătoare sau eliminarea obligativităţii de a anunţa poliţia când au fost trase focuri de armă dacă nu au existat victime sau pagube materiale.

Neînţelegeri între social-democraţi

Deşi amendamentele au fost propuse de senatorul PSD Tit Brăiloiu, modificările au fost eliminate mai apoi la Camera Deputaţilor tot de un social-democrat - Vlad Bontea. Acesta din urmă a declarat la Digi24 că nu a fost de acord cu multe dintre amendamentele de la Senat şi subliniază importanţa unei directivei europene.

„Majoritatea amendamentelor sunt, mi se pare că 20 şi ceva sunt de anulare a celor de la Senat. Unele nu sunt de acord cu ele, iar celelalte, v-am spus, am vrut să respectăm directiva. (…) Eu, sincer să vă spun, nu sunt pentru a relaxarea regimului armelor, eu cred că e bine cum a fost până acum în România mai ales că trebuie să recunoaştem că lumea se confruntă cu probleme care, eu ştiu, să fac o referire la Sri Lanka, Noua Zeelandă, eu unul, cel puţin, nu cred că e bine să relaxăm regimul armelor şi muniţiilor. Cred că cu cât mai strict, cu atât mai bine”, a declarat Vlad Bontea, citat de Digi24.

Deşi săptămâna viitoare urmează să se voteze la Camera Deputaţilor un proiect de modificare a legii armelor, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a explicat la Digi24 că modificările nu s-au încheiat şi că PSD urmează să introducă alte amendamente într-o lege ulterioară.

 „La Camera Deputaţilor s-au discutat doar amendamentele pe directivă (n.r. europeană). Amendamentele, legea de modificare de la Senat, amendamentele mele, amendamentele lui Dorel Căprar şi altele astea au rămas că se discută într-o lege ulterioară. (...) Ei îţi cereau ca de fiecare dată când are chef direcţia asta de arme şi muniţii te mai pune să mai dai un examen psihologic. Care era iarăşi o aberaţie în plus, adică tu dai examenul psihologic care e obligatoriu şi e un test destul de complicat. E un test foarte greu, un test cu 300 de întrebări, destul de grele, de logică, de matematică, adică nu-i aşa simplu. Pe-ăla trebuie să-l iei. Acolo spunea că de fiecare dată când direcţia, adică o chestie de-asta abuzivă, putea s-o facă când avea chef sau avea o supărare pe cineva, putea să-i ceară să facă un test psihologic

Mai erau acolo nişte fraze, nu le am eu acuma, putea de exemplu oricine din direcţia de arme şi muniţii să-ţi ceară să faci orice fel de verificare din asta dacă i se părea lui că eşti obosit, de exemplu dacă eşti obosit să faci o din asta. Păi, cum adică, dacă eu sunt obosit n-am voie să am arme şi muniţii, păi care-i omul care nu e obosit”, a explicat Cătălin Rădulescu pentru Digi24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite