Scenariile UDMR pentru cabinetul Ciolacu. Oferta PSD: MIPE și un alt minister SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, care ar urma să preia conducerea Guvernului odată cu rocada guvernamentală, ar fi propus preluarea MIPE și a altui minister de către UDMR, în contextul în care coaliția reia de la 0 negocierile pe ministere. Potrivit unor surse din Coaliție, UDMR ar trebui să cedeze portofoliul Dezvoltării. 

FOTO Mediafax / Colaj
FOTO Mediafax / Colaj

Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru „Adevărul” că șeful PSD i-ar fi propus de aseară conducerii UDMR să continue guvernarea alături de PSD și PNL în viitorul Guvern pe care ar urma să îl conducă, având Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și un al doilea minister. Potrivit surselor citate, în cazul celui de-al doilea minister ar fi însă vorba de un portofoliu cu mai puține resurse și nu de cel al Dezvoltării. 

În același timp, potrivit unor surse din UDMR, Uniunea ar mai vrea să continue guvernarea doar dacă le este garantată deținerea a cel puțin două ministere importante: Ministerul Mediului și cel al Investițiilor și Proiectelor Europene. Astfel, UDMR ar respinge varianta în care ar avea conducerea doar a unuia dintre cele două ministere și a unui alt minister considerat mai puțin important.

De asemenea, potrivit surselor citate, decizia privind viitorul UDMR la guvernare va fi luată în ședința de Prezidiu a Uniunii. 

Care sunt scenariile pentru viiitorul cabinet Ciolacu 

De altfel, alte două scenarii ce privesc viitorul UDMR în cadrul negocierilor pentru cabinetul Ciolacu sunt, potrivit News.ro, fie ieșirea de la guvernare, fie rămânerea la guvernare doar cu şefii de deconcentrate şi de instituţii, fără miniştri şi secretari de stat, urmând ca UDMR să susțină astfel în continuare Guvernul în Parlament.

De asemenea, în cazul ultimelor două scenarii, șeful UDMR, Kelemen Hunor, ar uma să rămână și fără funcția de vicepremier. 

Ministrul de Interne, prim-vicepreședintele PNL Lucian Bode a explicat că liberalii au propus rediscutarea portofoliilor de la 0, în contextul în care PSD a insistat asupra păstrării transporturilor și schimbarea protocolului.  

Surse din Coaliția de Guvernare au declarat pentru „Adevărul” că în cazul ieșirii UDMR de la guvernare, PSD și PNL ar urma să își împartă ministerele în mod egal, fiind vorba de 18 ministere și urmând ca fiecare partid să aibă conducerea a 9 portofolii. Scăderea numărului de portofolii este una dintre variantele discutate în interiorul Coaliției. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite