Grupul Socialiștilor și Democraților europeni: „Aderarea Bulgariei și României în Schengen este o problemă de corectitudine și tratament egal”

0
Publicat:

Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European solicită președinției Consiliului European discutarea aderării României și Bulgariei în următoarea ședință informală a șefilor de stat și de guvern. 

consiliul european ue sef de stat jpeg

„Cu toții suntem conștienți de faptul că condițiile necesare pentru aplicarea completă a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre încă din 2011. Finalizarea procesul de evaluare a Schengen pentru cele două țări și starea lor de pregătire pentru a implementa toate dispozițiile acquis-ului Schengen au fost confirmate în mod repetat de diferitele misiuni de verificare inițiate de Comisia Europeană în ultimii ani, peste un deceniu”, arată o scrisoare deschisă a grupului din Parlamentul European, adresată conducerii președinției Consiliului European.

Reprezentanții S&D au mai subliniat că „Parlamentul European a susținut în mod repetat așteptările legitime ale Bulgariei și României și cetățenilor lor de a beneficia de aplicarea completă a acquis-ului Schengen”.

„Aderarea Bulgariei și României în zona Schengen este o problemă de corectitudine și tratament egal. Dincolo de faptul că o astfel de dezvoltare ar consolida zona Schengen și ar ajuta să se asigure drepturi egale pentru toți cetățenii din interiorul acesteia, ar trebui să luăm în considerare și implicațiile negative, în diverse domenii, privind amânare constantă a deciziei aplicării complete a acquis-ului Schengen pentru cele două țări și cetățenii lor”, au mai arătat membrii S&D.

Grupul S&D a mai transmis că se bazează pe conducerea președinției Consiliului European pentru a discuta în următoarea ședință informală a șefilor de stat și de guvern (EUCO) despre aderarea în zona Schengen a Bulgariei și României, arătând că amânarea „afectează serios cetățenii a două state membre UE”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite