Vineri 13. Superstiţiile unor mari antrenori români: De ce nu vor Iordănescu şi Lucescu femei în autocar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinaţia dintre data de 13 şi ziua de vineri e una considerată ghinionistă, mai ales în Europa. Iar în primul rând al „superstiţioşilor de serviciu“ se numără fotbaliştii şi antrenorii de fotbal.

Site-ul uefa.com a publicat un amplu material care cuprinde o colecţie impresionantă de superstiţii ale oamenilor conectaţi la „Sportul-Rege“. 

Sunt descrise practicile unor fotbalişti importanţi, de la portari la atacanţi, dar şi ale unor mari antrenori, legate de ritualurile dinaintea meciurilor, de îmbrăcăminte (echipament). 

Sau chiar de modul în care lumea fotbalului luptă împotriva „blestemelor“ şi/sau al ghinionului. 

Pe listă se regăsesc şi câţiva români, ale căror superstiţii au fost dezvăluite de site-ul uefa.com

Gică Popescu e singurul român (fost) fotbalist prezent într-o companie selectă, alături de care se mai află nume precum John Terry, Laurent Blanc, Johan Cruyff sau Gary Lineker. 

Dacă Terry, spre exemplu, ascultă acelaşi CD cu Usher, înaintea meciurilor, stă pe acelaşi loc în autocar, şi parchează în acelaşi loc la stadion, înaintea meciurilor de pe teren propriu, „Baciul“ se temea de un singur lucru, înaintea partidelor de fotbal. Nu-i plăcea să vadă ghete cu crampoanele întoarse în vestiar, considera că acest lucru aduce ghinion.  

Pe lista antrenorilor superstiţioşi se regăsesc patru tehnicieni români, Emeric Ienei, Anghel Iordănescu, Mircea Lucescu şi Victor Piţurcă. 

 

„Nu m-am temut niciodată de numărul 13. Ba, din contră, chiar alegeam eu, când stăteam într-un hotel, camere care se terminau cu cifra 13, sau chiar 13. Pe 13 septembrie s-a născut fiica mea, aşa că e o zi fericită“, a declarat Ienei

Fostul mare antrenor a dezvăluit că avea însă unele superstiţii. Nu-şi lăsa soţia să vadă pe stadion meciurile în care evoluau echipele antrenate de el. De altfel, când Steaua a jucat finala Cupei Campionilor de la Sevilla, în 1986, soţia a văzut meciul la TV, în camera de hotel”, a mai spus Ienei. 

Un personaj extrem de religios, Iordănescu poartă cu el mai multe cruciuliţe şi icoane, pe care le sărută în timpul meciurilor, şi are o superstiţie pe care o împarte cu Mircea Lucescu şi Victor Piţurcă. Niciunul nu-l lasă pe şoferul autocarului să meargă cu spatele, în ziua meciului. Marşarierul e interzis, de altfel, şi la multe echipe din Liga I. 

În plus, Iordănescu şi Mircea Lucescu mai împărtăşesc o viziune (superstiţie) comună: prezenţa femeilor în autocar e strict interzisă (tot pe motiv că ar aduce ghinion). De altfel, scriu cei de la UEFA, şi echipele din Georgia au aceeaşi viziune. 

Citeşte aici superstiţiile unor mai jucători sau antrenori de fotbal (în engleză)

Citeşte şi 

Piţi, piază rea. Arabii insistă: „Echipa e blestemată de când a venit el“. Ce a făcut şeful clubului în disperare de cauză

Un blestem de 50 de ani, aruncat de un evreu care a antrenat la Bucureşti, nu lasă Benfica să câştige trofee europene

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite