„Super Dan“ e magician: Două episoade vorbesc despre ce poate face Petrescu, antrenorul care va reveni la CFR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrescu

Dan Petrescu (53 de ani) rămâne un antrenor aproape imbatabil în România, chiar şi când stă în cameră şi îşi dirijează echipa prin telefon.

Două episoade din istoria recentă a CFR-ului confirmă această realitate. 

La finalul sezonului 2019-2020, când CS U Craiova părea de neoprit, iar formaţia clujeană era la pământ, cu tot lotul infectat cu SARS-CoV-2, „Bursucul“ a reuşit miracolul: a câştigat titlul, învingând Craiova, în deplasare, în finala campionatului, scor 3-1. La acel meci, Petrescu s-a aflat în izolare, în camera sa de la Cluj!

Acum, la derby-ul cu FCSB, istoria s-a repetat. Aflat în negocieri cu patronul ardelenilor, Neluţu Varga, „Super Dan“ s-a ocupat de pregătirea partidei din Gruia. „M-am consultat cu Dan Petrescu“, a recunoscut Cristi Moldovan, antrenorul de portari de la CFR care, duminică seară, a dat indicaţiile în timpul victoriei zdorbitoare cu FCSB (4-1). Iar Ilie Dumitrescu, analist al postului Digi Sport, bun prieten cu Dan Petrescu, a confirmat că tehnicianul de 53 de ani a pregătit duelul cu vicecampioana Ligii I. „Am confirmarea de la sursă, de la Dan Petrescu. El a pregătit antrenamentul, echipa, tactic, tot, împreună cu secunzii. Doar că n-a putut să intre pe teren“, a explicat Dumitrescu.

A fost la stadion şi aduce deja jucători

Prezentarea oficială a lui Dan Petrescu la CFR e o chestiune de ore. De altfel, luni dimineaţă, el s-a prezentat la stadion, doar că a ocolit intrarea principală, pentru a nu fi fotografiat de presă, înainte de finalizarea negocierilor cu Neluţu Varga.

Petrescu a discutat deja nu doar contractul său, dar şi mutările pe care clujenii le vor face pentru a întări echipa. Pe lista noului antrenor se află Mihai Bordeianu (29 de ani) şi Damjan Djokovici (31 de ani). Primul s-a şi prezentat, ieri, la stadionul CFR-ului, după ce şi-a reziliat, de curând, contractul cu formaţia saudită, Al-Qadisiyah. Bordeianu, printre favoriţii lui Dan Petrescu, va fi legitimat la CFR. Readucerea lui Djokovici, în schimb, e mai dificilă. Iar asta pentru că fotbalistul de 31 de ani e om de bază la Rizespor, fiind integralist în primele trei etape din Superliga turcă, în care a şi marcat două goluri. 

A contribuit la ultimele patru titluri

Aşadar, e clar că CFR reintră pe mâna lui Dan Petrescu, sub comanda căruia a cucerit trei titluri consecutive (2017-2018, 2018-2019, 2019-2020). Inclusiv la al patrulea titlu la rând, cel din ultimul sezon, a contribuit fostul internaţional. Petrescu s-a aflat pe bancă, până în luna decembrie 2020, când a fost înlocuit de Edward Iordănescu. Cu Petrescu, CFR a adunat 21 de puncte, în primele 11 runde din sezonul regulat. Apoi, Iordănescu jr a preluat echipa de pe locul 3, la patru puncte de liderul CS U Craiova, şi a reuşit să câştige campionatul.

Dincolo de rezultatele sale impresionante pe plan intern, Petrescu a reuşit să facă furori cu CFR şi în Europa. Cu fostul internaţional pe bancă, ardelenii au prins de două ori la rând grupele Ligii Europa - obiectiv ratat cu Şumudică -, iar în sezonul 2019-2020 au avansat până în 16-imile competiţiei, fiind eliminaţi, după o „dublă“ eroică, de Sevilla. Formaţia spaniolă n-a învins însă CFR, obţinând calificarea graţie golului marcat în deplasare: 1-1 (tur, la Cluj), 0-0 (retur, la Sevilla). În acel sezon, Sevilla avea să câştige Liga Europa.

Şi încă o performanţă europeană a CFR-lui, cu Petrescu pe bancă: în sezonul 2019-2020 al Ligii Europa, clujenii au strâns un total de 12 puncte, după confruntările cu Lazio, Celtic şi Rennes din grupe. Cu acest total, CFR deţine recordul de puncte pentru o formaţie românească în grupele Ligii Europa.

23 februarie 2021 e data la care Dan Petrescu şi-a reziliat contractul cu Kayserispor, după numai opt meciuri la formaţia turcă. De atunci, e liber de contract.  

„Super Dan“, cifre impresionante, la CFR Cluj

Cât a stat pe bancă                          Bilanţ

Martie 2019 - decembrie 2020 84 de meciuri, 44 de victorii, 20 de remize, 20 de înfrângeri

Iunie 2017 - iunie 2018                 37 de meciuri, 23 de victorii, 10 remize, 4 înfrângeri

A fost oripilat de prestaţiile echipei cu Şumudică

Dan Petrescu a vorbit foarte puţin de CFR, cât timp echipa a fost antrenată de Marius Şumudică. Doar că, la un moment dat, după „dubla“ cu Young Boys (Elveţia), pierdută cu 2-4 de CFR, n-a mai răbdat şi s-a arătat oripilat de prestaţiile echipei. „Dacă spuneam eu că Young Boys are un lot fantastic, eram luat la mişto. Când eu ziceam ce bună e Astana, Slavia, Young Boys, eram luat la mişto. Pe vremea mea, în meci, nu s-a văzut niciodată diferenţa dintre CFR şi Sevilla, Lazio sau Dinamo Zagreb. Nu cred că Young Boys e mai bună decât Lazio, Rennes, Dinamo Zagreb sau Celtic. Ăştia (n.r. Young Boys) au fost mai buni decât echipele pe care le-am enumerat mai devreme? Nu cred!“, a spus Dan Petrescu, acum câteva săptămâni. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite