Ne fug marcatorii. Ce s-a ales de ceilalţi golgheteri din ultimii ani ai Ligii I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bokila nu mai vrea să continue în Liga I, după un prim sezon destul de bun
Bokila nu mai vrea să continue în Liga I, după un prim sezon destul de bun

Rusescu, Bokila şi Alexe, primii trei marcatori din sezonul trecut, nu vor lua startul în noua ediţie. Au fost vânduţi, împrumutaţi pe bani puţini, ori şi-au forţat plecarea dintr-un fotbal falimentar.

Pe locul 17 în clasamentul UEFA, în spatele unor campionate din Austria, Cehia sau Israel, Liga 1 n-are prea multe motive de mândrie. Nivelul e slab şi patronii interesaţi mai mult de „tunuri“ şi mai puţin de investiţii pe termen lung. Iar jucătorii care şi-au făcut cât de cât o cotă îşi forţează plecarea la prima ofertă. Interesant e că, pe 20 iulie, la primul fluier al noului sezon, Liga 1 nu-i va mai avea la start pe primii trei marcatori din sezonul trecut: Rusescu, Bokila şi Alexe.

Bokila şi-a luat viteză

Jeremy Bokila a încheiat ediţia 2012-2013 pe locul doi în clasamentul golgheterilor. Primul şi, se pare, ultimul său sezon în Liga 1. Congo-olandezul a fost adus în vara lui 2012, iniţial sub formă de împrumut, de la gruparea belgiană Zulte-Waregem. Petrolul susţine că a activat clauza de cumpărare definitivă, în valoare de 350.000 de euro şi că jucătorul are doi ani de contract în acest moment. Clauza trebuia activată până în martie 2013, iar banii viraţi lui Zulte-Waregem până în iunie. De altfel, aici este cheia întregului mister legat de „cazul“ Bokila, care susţine că este liber de contract. „Se pare că payment-ul pentru jucător a fost trimis mai târziu decât trebuia. Zulte-Waregem nu recunoaşte plata, care ar fi trebuit făcută până la sfârşitul lunii mai. Se pare că banii au ajuns mai târziu, iar cine a greşit ar trebui să plătească“, a povestit Răchită, fost manager şi antrenor la Petrolul, la Digi Sport. Bokila a anunţat că Petrolul ar fi încercat să-i impună semnarea unei clauze prin care nu putea să se transfere la o altă echipă sub o sumă de 2,5 milioane de euro, dar spune că a refuzat acest lucru. Greu de estimat un final al acestui caz, dar aproape sigur atacantul nu va mai evolua în Liga 1. "Şi-a luat viteză pe bani mulţi, nu cred că se mai întoarce“, a fost de părere şi Dumitru Dragomir, preşedintele LPF. 

Alexe, disperat să plece

Saturaţia de Liga 1 şi lipsa de valoare a campionatului intern sunt reflectate şi de cazul Alexe (23 de ani). În cazul vârfului dinamovist, au contat însă şi cei 12 ani petrecuţi în curtea lui Dinamo. „Vreau să plec. Sunt trist. Nimeni nu se gândeşte la mine“, a spus sâmbătă Alexe, un lait-motiv repetat la fiecare declaraţie de atacant, în ultimele luni. Duminică s-a parafat împrumutul pe un an la Sassuolo, dar detaliile şochează. Şi arată cât de mult a încercat atacantul să plece. Potrivit „Gazetei Sporturilor”, Dinamo ia doar 150.000 de euro în acest moment, iar o sumă identică ar urma să fie încasată în decembrie. Doar dacă Alexe confirmă, la finalul sezonului următor, Sassuolo ar plăti 1,2 milioane de euro. Cam puţin, dacă ţinem cont că vorbim despre al treilea marcator al sezonului trecut, golgheterul lui Dinamo din ultimii ani şi un jucător pe care mulţi îl consideră drept cel mai bun produs intern, în acest moment. 

Stelistul Rusescu nu şi-a forţat plecare, dar în cazul său e de remarcat suma relativ redusă de transfer. Roş-albaştrii au încasat de la Sevilla doar 2.4 milioane de euro pentru cel mai recent golgheter al Ligii 1. Acelaşi club a adus recent un mijlocaş din liga secundă spaniolă, de la Las Palmas, Victor Machin Perez („Vitolo“), în schimbul a 3.2 milioane de euro. 

Ce s-a întâmplat cu ultimii golgeteri ai României:

2011-12

WESLEY LOPES  (SC Vaslui) 27 goluri

-Unde e acum: la gruparea saudită Al-Hilal

-Ce-a făcut în ultimii ani: După perioada Vaslui, unde a fost marcatorul all-time al echipei (77 de goluri în toate competiţiile) şi a devenit cel mai bun golgheter străin din Liga 1 (61 de goluri), Wesley s-a transferat în vara lui 2012 la Al-Hilal. A marcat pe bandă rulantă , 17 goluri în 24 de meciuri. 

2010-11

IANIS ZICU (FC Timişoara) 18 goluri

- Unde e acum: la Gangwon, în prima ligă din Coreea de Sud

-Ce-a făcut în ultimii ani: A ieşit golgheter în tricoul Timişoarei şi a plecat la finalul sezonului la ŢSKA Sofia, dar doar pentru câteva luni. În decembrie 20122 a început aventura în Coreea de Sud, mai întâi la gruparea Pohang Steelers, apoi la Gangwon, unde a fost iniţial doar împrumutat. În 49 de meciuri în Coreea, Zicu a înscris 21 de goluri. 

2009-10

ANDREI CRISTEA (Dinamo) 16 goluri

-Unde e acum: (încă) la Dinamo

-Ce-a făcut în ultimii ani: La şase luni după ce-a ieşit golgheter, în ianuarie 2011, Andrei Cristea a fost transferat la Karlsruhe. A evoluat destul de bine la echipa germană, de care apoi s-a despărţit, liber de contract, în vara lui 2012. S-a întors la Dinamo, dar n-a mai fost în graţiile antrenorilor şi n-a mai prins prima echipă. Sezonul trecut n-a jucat decât cinci meciuri şi a fost anunţat acum să-şi caute echipă.

2008-2009

GIGEL BUCUR (Poli Timişoara) 17 goluri 

-Unde e acum: la Kuban Krasnodar 

-Ce-a făcut în ultimii ani:  Şi el a plecat din Liga 1 la câteva luni după ce-a ieşit golgheter. Din februarie 2010 evoluează la Kuban Krasnodar. Titular incontestabil până la plecarea lui Dan Petrescu, a mai ieşit din prim-plan în ultimul sezon, dar e de aşteptat să redevină în primul “11” al “galben-verzilor” odată cu sosirea lui Dorinel Munteanu. Are 91 de meciuri în campionatul Rusiei şi 19 goluri.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite