Nadal, învins în sferturi la Australian Open, de Thiem. Spaniolul poate pierde şi şefia în clasamentul mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadal, învins în sferturile Australian Open 2020.
Nadal, învins în sferturile Australian Open 2020.

Dominic Thiem îl va înfrunta pe Alexander Zverev, vineri, în ultima semifinală a tablourilor de simplu la Australian Open, după o victorie în patru seturi în sferturi în faţa liderului mondial, Rafael Nadal: 7-6(3), 7-6(4), 4-6, 7-6(6). Ibericul ratează şi în 2020 şansa unui al doilea titlu la Melbourne, dar şi oportunitatea de a-l egala pe Roger Federer la numărul de trofee de Mare Şlem câştigate în carieră (20).

Prea puţini ar fi mizat la startul turneului pe o semifinală între Dominic Thiem şi Alexander Zverev pe jumătatea superioară a tabloului masculin, mai ales în condiţiile în care niciunul nu depăşise până acum faza sferturilor de finală la Grand Slam-ul din startul sezonului (austriacul nu trecuse nici măcar de optimi). Thiem a demonstrat însă o dată în plus după succesul splendid din 2019 de la Masters-ul de la Indian Wells că jocul său este mai mult decât eficient şi pe hard, nu doar pe zgura favorită (care i-a adus două finale consecutive la Roland Garros). Astfel, în timp ce pe partea de jos a tabloului se vor duela veteranii Djokovici şi Federer, partea de sus va avea parte de un duel între favoriţii 5 şi 7, jucători mult mai tineri, de 22 şi 26 de ani.

Thiem l-a învins în premieră pe Nadal în turneele de Mare Şlem, la al şaselea duel direct, reducând ecartul faţă de spaniol şi la general (5-9). A avut nevoie de patru ore şi zece minute, dar şi de 65 de lovituri câştigătoare pentru a se impune.

Pentru „Domi“, aceasta va fi a cincea prezenţă pe tabloul final de patru într-un Grand Slam, depăşindu-l astfel pe Thomas Muster - până acum reprezentantul Austriei cu cele mai multe semifinale în turneele de Mare Şlem jucate în carieră.
 

Pentru că nu a reuşit să repete parcursul de anul trecut, până în finală, Rafael Nadal ar putea pierde şi prima poziţie în clasamentul mondial. Spaniolul ar fi avut nevoie doar de victorie în faţa lui Thiem pentru a fi sigur că nu va fi depăşit. În acest moment însă, Djokovici poate reveni pe locul 1 dacă îşi va apăra trofeul la Australian Open.

Cum s-a desfăşurat partida Dominic Thiem - Rafael Nadal

 Thiem a luat avantaj pe tabelă, după ce a salvat minge de set

În punctul inaugural al meciului, Nadal a reuşit să transmită un mesaj apăsat către Thiem, finalizând câştigător cu forehand-ul, însă finalul de set i-a aparţinut lui Dominic. Cel care şi-a apărat mai uşor lansarea în start de meci a fost austriacul: el a pierdut punct pe serviciu abia în game-ul cu numărul şase, pe o ratare proprie. Nadal avusese deja de apărat o primă minge de break în game-ul precedent - moment pe care l-a gestionat în cel mai eficient mod posibil: un serviciu pe care Dominic nu l-a putut returna.

La 3-3, astrele s-au aliniat, cumva, în favoarea lui Nadal. Spaniolul a deschis game-ul pe lansare cu atac la fileu, a torpilat apoi un as care a ratat la mustaţă graniţa de 200 km/h (199 k/mh, rămas, până la finalul setului, cel mai rapid serviciu al ibericului). De acolo, Nadal şi-a trecut în cont primul „hold“ la zero. Apoi, Thiem s-a trezit brusc în dificultate, după ratări consecutive, după o serie de trei game-uri pe lansare în care nu cedase decât câte un singur punct. Având în faţă trei mingi de break legate, Nadal a fructificat din prima, graţie unui lob bine arcuit, pe care Thiem nu a putut decât să-l urmărească cum coboară înaintea liniei de fund a terenului său.

Nadal a fost însă la fel de ezitant în momentul în care şi-a ocupat poziţia la linia de serviciu pentru a închide setul întâi contra lui Thiem ca în final de act patru în faţa lui Kyrgios (când a servit la 5-4, dar a fost nevoit să joace tie-break în cele din urmă). Ibericul a irosit minge de set, iar Thiem a răspuns tot mai aspru cu reverul, a lovit excelent şi cu dreapta, punându-l în dificultate pe campionul din 2009. Nadal a salvat de două ori: l-a prins pe picior greşit pe „Domi“ la prima minge de break avută de acesta, lovind în spatele austriacului, spre rever, după ce acesta tocmai demarase sprintul spre terenul de forehand. Surprins, Thiem s-a împiedicat şi a căzut, însă a scăpat de o posibilă accidentare. Un retur ratat de Dominic a anulat a doua minge de break, însă în cele din urmă, după zece minute de luptă, austriacul a fost răsplătit pentru riscurile asumate, luându-şi break-ul înapoi cu retur câştigător trimis în forţă cu dreapta.

În tie-break, ibericul a irosit un nou avantaj creat devreme. Nadal a deschis cu scurtă câştigătoare, apoi a construit cu forehandul pentru 2-0, însă mai departe, Thiem i-a fost superior, găsind cu mult mai multă uşurinţă liniile: a lovit de patru ori câştigător cu dreapta, adjudecându-şi şapte din următoarele opt puncte pentru a închide manşa în favoarea sa, în 69 de minute.
 

Nadal, întors din nou în setul doi

Dominic Thiem a jucat mai departe cu multă maturitate, păstrându-şi calmul în cele mai dificile momente, dublându-şi avantajul la general după un scenariu similar cu cel din primul act. Deplasarea austriacului a făcut diferenţa în multe momente, Thiem reuşind să se apere şi în spatele liniei de fund a terenului, dar şi să răspundă eficient mingilor trimise scurt de Nadal, în căutarea unei ruperi de ritm. Rafa a insistat totuşi să atace la fileu, chiar dacă procentajul de reuşită în faţa lui Thiem a fost mai mic decât în majoritatea partidelor sale recente (50% în primele două seturi).

Nadal s-a impus la retur în setul secund în game-ul cu numărul cinci, însă Thiem a recuperat din nou, lăsând impresia că este în deplin control. La 2-2, Thiem nu a mai reuşit o a doua revenire consecutivă de la 0-30 în game-ul propriu, pierzând din nou break la zero, la fel ca în primul set. Adevărul este că austriacul i-a pus pe tavă game-ul ibericului, cu o dublă greşeală în debutul jocului şi o a doua în final. Nadal i-a întors însă cadoul trei game-uri mai târziu, comiţând la rândul său „dublă“ la minge de break.

La 5-6, Nadal a salvat minge de set, folosindu-se de o schemă clasică - serviciu plus forehand la extrema cealaltă a terenului. Ajuns din nou în tie-break, Thiem s-a desprins rapid la 4-0, având o selecţie a loviturilor mai inspirată, curajul de a varia (a jucat inclusiv o necaracteristică combinaţie serviciu-voleu). Nu a acuzat şocul când s-a văzut egalat, ci, din contră, a venit cu o nouă serie de puncte consecutive pentru a face 2-0 la seturi.
 

Nadal, pas spre revenire

Rafael Nadal nu îşi spusese însă ultimul cuvânt. În setul trei s-a mers cap la cap, fără vreo minge de break ivită în primele nouă game-uri (ibericul având avantajul de a fi servit primul). Diferenţa majoră în jocul ibericului s-a văzut la capitolul greşeli neforţate: Rafa a jucat curat, după ce comisese 9 şi, respectiv, 11 greşeli în seturile unu şi doi.

Deşi reuşise să îşi impună supremaţia în schimburile prelungite, Thiem a ezitat în game-ul zece, ratând de trei ori cu reverul în game-ul pe lansare, Nadal reuşind astfel, la trei ore de la primul serviciu al meciului, să forţeze intrarea într-un al patrulea set.

Thiem nu a putut închide meciul pe serviciu la 5-4, dar s-a impus din nou în tie-break

Setul patru şi-a consumat rapid primele momente dramatice. Nadal şi-a procurat primele mingi de break - trei la număr, în game-ul secund, însă austriacul a salvat jucând curajos, ibericul acumulând şi multă frustrare după ce i-a fost refuzată reluarea video la un serviciu al lui Thiem. Nadal a plătit imediat pe tabelă pentru oportunitatea ratată: Thiem l-a împins mult în afara terenului pentru a-şi procura minge de break, apoi a convertit pentru 2-1 după ce ibericul a lovit cu rama.

Thiem s-a îndreptat cu paşi apăsaţi spre victorie, nelăsându-i lui Nadal mai mult de un punct la fiecare tură de serviciu în drumul spre 5-3. Servind pentru victorie însă, lucrurile s-au schimbat radical. Austriacul a smuls suspine din tribună, la o dublă greşeală comisă la 15-15, apoi i-a oferit două mingi de break lui Nadal, cu o dreaptă îngropată în fileu. Deşi a salvat-o pe prima cu serviciu apăsat, Thiem nu a rezistat în raliu la următorul schimb, soarta manşei fiind resetată la 5-5 pe tabelă. De acolo, pentru a treia oară în meci, Nadal şi Thiem au ajuns în tie-break, acolo unde austriacul s-a impus dramatic.

Austriacul a reuşit să ia avantaj întrerupând o serie de cinci puncte câştigate contra serviciului în startul tie-break-ului, învingând o defensivă eroică a lui Nadal. Thiem a schimbat terenul la 4-2, apoi şi-a mărit avantajul, 5-2, după un punct sugestiv pentru ziua de miercuri: Nadal a greşit finalizarea cu forehand-ul în lung de linie într-un schimb în care Dominic se împiedicase şi revenise cu greu în punct. Thiem a ratat primele două mingi de meci: a îngropat în fileu o dreaptă lovită din interiorul terenului, apoi a trimis prea lung - Nadal fiind nevoit să oprească punctul - în lipsa unei semnalizări de la linie. Liderul mondial şi-a prelungit însă doar puţin şederea la Melbourne: la 6-6, Thiem a prins un passing norocos de pe rever, deviat puţin şi de fileu, apoi a convertit a treia minge de meci, graţie celei de-a 33-a greşeli neforţate a ibericului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite