"L'Equipe" scrie despre deziluzia trăită de sportivii din Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu patru luni înainte de Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud situația sportului din această țară nu este tocmai roză. La 15 ani după ce Springboks a câștigat titlul mondial la rugby sportul cu balonul oval rămâne al albilor, în timp ce fotbalul este muribund.

Cotidianul francez "L'Equipe" prezintă astăzi un reportaj din Africa de Sud. "În timp ce libertatea, iar apoi sosirea la putere a lui Nelson Mandela anunțau mari bulversări, constatarea de azi este dezamăgitoare. Reconcilierea prin sport a Rainbow Nations (Națiunea Curcubeului) s-a consumat repede. La 20 de ani după nașterea unei speranțe situația nu a evoluat. Rugby-ul rămâne o afacere a albilor, în timp ce fotbalul este muribund".

Publicația franceză îl citează pe Morne du Plessis, managerul Springboks în 1995, care este franc: "Victoria de atunci n-a fost urmată de alte momente care să schimbe fața sportului de la noi". Iar părerea sa este împărtășită și de alți sportivi sud-africani. "Cupa Mondială (n.r. de fotbal) ar putea fi o catastrofă pentru noi", spune și Lucas Radebe, component al echipei de fotbal a Africii de Sud care a câștigat Cupa Africii în 1996.

Aceste remarci survin la puțin timp după apariția filmului "Invictus". Realizat de Clint Eastwood și avându-l pe Morgan Freeman în rolul lui Nelson Mandela pelicula vorbește tocmai despre "unirea prin sport" a populației Africii de Sud. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite