Decizia ANAD în cazul sportivilor olimpici dopaţi cu meldonium: „Li se pot anula toate rezultatele!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petronela Borha şi Elena Meroniac
Petronela Borha şi Elena Meroniac

Agenţia Naţională Anti-Doping a precizat că sportivii depistaţi pozitiv cu meldonium cărora li s-a descoperit o cantitate mică din substanţa interzisă pot rămâne în stare de suspendare până când studiile stabilesc perioada de excreţie, altfel riscă să piardă toate rezultatele.

WADA a comunicat la începutul lunii aprilie că sportivilor depistaţi după 1 martie, cu o concentraţie de meldonium de sub 1μg/ml, li se poate ridica suspendarea până la stabilirea exactă a timpului de excreţie (eliminare din organism), în cazul acestei substanţe. Însă ANAD avertizează că, în cazul în care se dovedeşte că sportivul căruia i s-a ridicat suspendarea a folosit meldonium după 1 ianuarie (în urma studiului de excreţie), acestuia i se anulează toate rezultatele înregistrate în perioada în care suspendarea provizorie este revocată. "ANAD pune în practică recomandările transmise la data de 4 aprilie 2016 de către Agenţia Mondială Anti-Doping. 

Conform acestora, pentru testările efectuate după data de 1 martie 2016 în care concentraţia de Meldonium în proba sportivului este de sub 1μg/ml (un microgram pe mililitru), ANAD poate ridica suspendarea provizorie, impusă în mod automat deoarece Meldonium este o substanţă nespecifică, interzisă atât în competiţie, cât şi în afara ei. Totuşi, în acest caz, sportivul este informat că în situaţia în care se determină ulterior (pe baza studiilor de excreţie) că a utilizat substanţa de la 1 ianuarie 2016 sau ulterior, toate rezultatele obţinute în perioada în care suspendarea provizorie este revocată ar putea fi anulate, iar premiile şi medaliile ar putea fi retrase, iar perioada de suspendare impusă în final va începe de la data emiterii deciziei. Există însă şi posibilitatea în care sportivul îşi continuă perioada de suspendare provizorie până când se vor afla rezultatele studiilor de excreţie, chiar dacă nivelul concentraţiei de Meldonium din proba sa se situează sub pragul de 1μg/ml şi testarea a fost efectuată după 1 martie 2016", a precizat ANAD, într-un comunicat. Agenţia a adăugat că în acest moment gestionează posibilele încălcări ale regulamentelor antidoping de câtre sportivi din loturile de kaiac-canoe şi atletism: "În legătură cu situaţia sportivilor din loturile de kaiac canoe şi atletism, ANAD este în plin proces de gestionare a posibilelor încălcări ale reglementărilor anti-doping şi orice dezvăluire de informaţii poate fi una prematură şi regretabilă. Instituţia va comunica de îndată ce se va ajunge la o decizie în legătură cu fiecare caz în parte."

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite