Carol Eduard Novak este primul campion paralimpic din istoria României!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Carol Novak a parcurs în finală patru kilometri în timpul  de 4 minute şi 40,3 secunde
Eduard Carol Novak a parcurs în finală patru kilometri în timpul de 4 minute şi 40,3 secunde

În vârstă de 36 de ani, Carol Eduard Novak a intrat în istorie, devenind primul campion paralimpic al României! Sportivul din Miercurea Ciuc a câștigat clar finala cursei de urmărire din cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra. Cronometrat în 4:42,000 pe cei 4 kilometri ai probei, el l-a devansat pe prietenul său, cehul Jiri Jezek, alături de care a concurat în ediția 2010 a Turului României, pentru Tușnad Team.

Pe locul 3, medaliat cu bronz, s-a clasat britanicul Jody Cundy.

Ieri, Carol Eduard Novak a ocupat locul 7 în proba de ciclism pe pistă 1 kilometru din cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra. În cadrul aceleiași finale, un alt reprezentant al României, Imre Torok, s-a clasat pe poziția a 17-a. "Mulțumesc ca ați fost alături de mine și că vă gândiți la mine! Este un sentiment fantastic să concurezi la asemenea nivel! Concursul de azi (n.r. - ieri) a fost un test bun pentru ziua de mâine (n.r. - astăzi). Nu a fost proba mea, cea pe care am pregatit-o, dar am concurat ca să simt atmosfera de concurs! Va mulțumesc!", scria ieri, pe contul său de Facebook, Carol Eduard Novak.

Animator al unei echipe din Harghita (Tuşnad Cycling Team), vicecampionul olimpic la paraciclism de la Beijing mărturisea cu câteva luni în urmă că își dorește foarte mult să devină campion la Londra: "Medalia de aur mi-ar da ocazia să intru în istoria sportului românesc, să fiu considerat unul dintre cei mai mari sportivi români. Până acum delegaţia noastră a fost foarte mică şi nu mă simţeam confortabil faţă de ţările care trimiteau câte 200 sau 400 de sportivi. Este pentru prima oară când avem parte de o astfel de promovare, iar asta ne dă încredere că vom fi trataţi egal", a afirmat el.

În septembrie trecut, Carol Eduard Novak a câştigat un nou titlu de campion mondial. El s-a impus în proba de contratimp din cadrul întrecerilor de paraciclism care s-au desfăşurat în localitatea daneză Roskilde. Novak l-a învins atunci tot pe prietenul său, cehul Jezek Jiri. Harghiteanul a mai câştigat un titlu mondial şi în 2009, iar anul trecut a obţinut medalia de argint. De altfel, la sfârșitul lui 2011, Federația Română de Ciclism l-a desemnat pe Novak drept cel mai valoros rutier din țara noastră în acel an.

În 2008, Carol Eduard Novak a ocupat locul 4 în clasamentul general al Turului României, el devansându-i atunci pe circa 60 de rutieri valizi! O performanță deosebită pentru un sportiv care trecuse de 30 de ani și concura cu proteză la piciorul drept.

Devenit campion paralimpic în proba individuală de urmărire, pe pista Velodromului din Parcul Olimpic de la Londra, Carol Eduard Novak va concura și pe șosea, în 5 și 6 septembrie.

Competiția se va desfășura la Brands Hatch, circuitul automobilistic situat la sud-est de Londra, în Kent. Acolo s-a disputat și Grand Prix-ul de Formula 1 al Marii Britanii între 1964 și 1986, în 12 rânduri.  

ORA 13.10. Cunoscut îndeosebi pentru evoluțiile sale din Turul României la ciclism, unde a terminat deseori printre fruntași, Carol Eduard Novak a reușit astăzi, la Londra, să stabilească un record mondial paralimpic în calificările probei de urmărire de la Jocurile Paralimpice! El și-a asigurat medalia de argint, urmând a lupta pentru cea de aur peste patru ore.

El a fost cronometrat în 4:40,315 pe cei 4 kilometri ai probei desfășurate în Velodromul din Parcul Olimpic. Sportivul din Miercurea Ciuc a fost primul din cei patru calificați în finalele programate astăzi, de la ora 17.23.

Interesant este că Novak a fost urmat de cehul Jiri Jezek, alături de care a participat la Turul României în urmă cu doi ani, fiind de altfel și colegi în echipa Tușnad. Cei doi se vor înfrunta in finală, învingătorul urmând să obțină medalia de aur. Pentru ”bronz” se vor lupta britanicul Jody Cundy și columbianul Diego German Duenas Gomez.

Carol Eduard Novak (stânga), alături de un alt medaliat paralimpic, cehul Jiri Jezek * Foto: Marian Bulacu

Carol Eduard Novak (stânga) și Jiri Jezek, colegi de echipă în Turul României din 2010 / Foto: Marian Burlacu

În vârstă de 36 de ani, Carol Eduard Novak a fost medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing, in 2008. Mai apoi, el a cucerit trei titluri mondiale la paraciclism. Fost practicant al patinajului viteză, el și-a pierdut piciorul drept în urma unui accident de mașină. N-a renunțat la sport și cu ajutorul unei proteze a început să participe la curse de ciclism. În ultimul deceniu, Carol Eduard Novak a avut clasări superioare în Turul României, fiind printre protagoniștii acestei competiții. Înaintea Jocurilor Paralimpice de la Londra, el s-a pregătit la Manchester, într-un stagiu plătit de britanici.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite