Bănescu, Patriahia Română: „Linguriţă şi pahar de unică folosinţă“ nu fac parte din vocabularul liturgic VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat la Digi24 că au loc consultări la nivelul bisericilor pentru problema Sfintei împărtăşanii şi modalitatea de oferire, aceasta fiind o problemă care ţine strict de biserică, cenzurarea nefiind atributul statului.

"Am apucat să comunic oficial, problema Sfintei împărtăşanii şi modalitatea de oferire aparţin exclusiv bisericii.

Conform principiului neutralităţii statului, statul român nu e laic, ci neutru din punct de vedere religios. Neutralitatea religioasă a statului e un principiu de aur al liberalismului politic, e împărtăşit de majoritatea statelor democratice, şi de România, evident“, a declarat Bănescu la Digi24.

Statele nu au căderea de a utiliza un instrumentar teologic în politicile publice şi nici dreptul de a reglementa reguli de cult sau comportamente liturgice.

Utilizarea linguriţei la împărtăşanie specifice cultului bisericilor ortodoxe şi greco-catolice e act liturgic a cărui punere în practică depinde strict de responsabilitatea preoţilor şi a credincioşilor, cenzurarea acesteia nefiind atributul statului.

Sintagmele linguriţă de unică folosinţă, pahar de unică folosinţă nu fac parte din vocabularul şi realitatea spatiului liturgic ortodox sau greco-catolic, de aceea, aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei instituţii laice care nu poate avea acte de intruziune în zona strict liturgică.

Va urma o consultare interortodoxă.

Biserica nu e insensibilă la neliniştea unui grup al credincioşilor, dialogul cu instituţiile se va purta în modul cel mai logic şi cu maximă bunăvoinţă.

Voi anunţa o soluţie menită să liniştească pe cei îngrijoraţi", a mai precizat Vasile Bănescu. 

Pe aceeaşi temă: 

Mersul la biserică după 15 mai: Ce distanţă trebuie să fie între enoriaşi şi cum poţi primi binecuvântarea

Institutul de Sănătate Publică recomandă slujbele religioase în aer liber. „Se va evita împărtăşirea fără linguriţă şi pahar de unică folosinţă“

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite