România, în top 3 ţări din UE cu cea mai mare poluare a aerului în zonele urbane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Media anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) în zonele urbane din Uniunea Europeană a scăzut până la 12,6 ľg/m3 (micrograme pe metrul cub) în 2019, de la 25 ľg/m3 în 2015, dar este în continuare peste nivelul recomandat de OMS. În rândul statelor membre, cea mai mare medie anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) se regăseşte în zonele urbane din Bulgaria (19,6 ľg/m3), Polonia (19,3 ľg/m3) şi România (16,4 ľg/m3).

PM2,5 reprezintă cele mai periculoase particule fine, adică cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni. Ele pot afecta mai grav sănătatea deoarece pătrund adânc în plămâni.

Potrivit unui studiu publicat în luna martie de platforma globală privind calitatea aerului IQAir, România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, iar capitala Bucureşti a ocupat poziţia 51 la nivel mondial, conform Agerpres.

Sursa: ec.europa.eu/eurostat
Sursa: ec.europa.eu/eurostat

Cea mai poluată capitală este delhi, iar la opul opus se regăsesc Insulele Virgine şi Noua zeelandă sau capitalele Suediei şi Finlandei.

În 2020, la nivel mondila, doar 24 din 106 şări monitorizate au respectat recomandările anuale le OMS pentru poluare, conform studiului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite