Proiect PSD: Familia copilului cu handicap grav să beneficieze de reduceri de taxe şi după ce acesta împlineşte 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiect pentru susţinerea familiilor în care există copii cu handicap
Proiect pentru susţinerea familiilor în care există copii cu handicap

O propunere legislativă semnată de mai mulţi parlamentari PSD, depusă la Senat, prevede că familia sau reprezentanţii legali ai copilului cu dizabilităţi, încadrat în grad de handicap grav şi accentuat, să beneficieze de o serie de scutiri de impozite, precum cel pe locuinţă, pe teren sau pe mijlocul auto aflat în proprietate şi după ce copilul împlineşte vârsta de 18 ani.

Potrivit proiectului înregistrat în această săptămână la Senat, şi care îşi propune modificarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, familia sau reprezentantul legal al minorilor  şi al adulţilor încadraţi în gradul I de invaliditate, cu handicap grav şi accentuat, vor fi scutiţi de la plata impozitului pe clădirea folosită ca şi domiciliu, aflată în proprietatea sau în coproprietatea persoanelor cu acest tip de dizabilitate. 

În plus, familiile şi reprezentanţii legali ai minorilor şi adulţilor cu dizabilităţi vor mai fi scutite de plata impozitului pe terenul aferent clăririi de domiciliu şi pe mijloacele de transport aflate în proprietatea acestora, scutirea urmând a se aplica doar pentru un autoturism, la alegerea contribuabilului. 

Iniţiatorii arată în expunerea de motive că părinţii copilului cu handicap grav sau accentuat beneficiază de scutirea de la plata impozitului anual, conform Codului Fiscal intra în vigoare în 2015. 

Ei precizează că, potrivit acestei legi, după împlinirea vârstei de 18 ani, din momentul în care copilul devine adult, aceste scuturi nu se mai aplică pentru familie şi reprezentanţii legali, deşi starea lor de sănătate nu s-a îmbunătăţit şi nici nu se va îmbunătăţi. 

”Persoanele cu dizabilităţi nu vor putea fi independente, ci vor rămâne în grija familiilor sau a reprezentanţilor legali. Ei vor avea grijă în continuare de aceştia, fără a beneficia de facilităţi fiscale”, arată semnatarii. 

Parlamentarii PSD afirmă că, astfel, tinerii peste 18 ani cu handicap devin automat ”excluşi social” şi menţionează că proiectul îşi propune repararea unei nedreptăţi flagrante. 

”Persoanele cu handicap grav sau accentuat nu trebuie aruncate în neant. Trebuie să ducă o viaţă decentă şi trebuie îngrijite de societatea ai cărei membri de drept sunt”, mai spun iniţiatorii. 

Iniţiativa este semnată de către deputaţii PSD Viorel Ştefan, Aurelia Cristea, Cristina Nichita şi Adrian Solomon. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite