„Manualul Apei“, iniţiativa de educaţie prin distracţie a Apa Nova, o platformă de succes pentru elevii între 8 şi 12 ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ramona Dumitru, Director Comunicare şi Corporate Affairs Apa Nova, vorbeşte, în interviul publicat mai jos, despre iniţiativa „Manualul Apei“, o platformă de edutainment de succes, care se adresează elevilor între 8 şi 12 ani.

Aţi lansat acum câteva săptămâni  „Manualul Apei”, pe care îl descriaţi ca fiind  ”o platformă online care conţine o colecţie digitală de informaţii despre apă în general, prezentând utilitatea acesteia în viaţa unui oraş”. Care a fost feedback-ul pe care l-ati primit până acum?

Manualul Apei a fost dezvoltat şi lansat de către Apa Nova în jurul principiilor conceptului revoluţionar edutainment,  având în minte elevii care pot astfel să înveţe cu ajutorul materialelor interactive, adăugând şi elemente de gamification, prin care se urmăreşte răsplătirea atenţiei dedicate actului învăţării. În această manieră, am reuşit crearea uneia dintre cele mai de succes platforme de acest gen destinate elevilor cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani.

Suntem foarte mulţumiţi de feedback-ul primit, având în vedere că am înregistrat peste 700 de înscrieri în campanie şi peste 8.000 de vizitatori ai platformei noastre. Prin urmare, mulţi copii au profitat de ocazia să înveţe mai mult despre traseul pe care apa îl parcurge de la râu până la robinet şi despre procesele de captare, tratare şi distribuţie a apei.

Cât de interesant s-a dovedit pentru elevi, părinţi şi cadre didactice? Care dintre aceste categorii a prezentat un interes mai mare pentru platformă?

Succesul înregistrat de platformă de la începutul campaniei şi până acum dovedeşte că această metodologie, care face mult mai accesibil pentru elevi procesul de înţelegere şi acumulare a informaţiilor referitoare la apă şi prezenţa acesteia în viaţa de zi-cu-zi, este de interes atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi, inclusiv pentru cadrele didactice.

Iniţiativa noastră vine în sprijinul profesorilor în această perioadă dificilă, marcată de pandemia globală de coronavirus, prin accesul facil la conţinut educaţional de calitate şi atractiv. În acelaşi timp, elevii beneficiază de informaţii despre una dintre resursele vitale ale planetei, devenind conştienţi de importanţa protejării surselor de apă şi de folosirea corespunzătoare a acestora. Astfel, ei au putut accesa site-ul www.apanovabucuresti.ro/manualul-apei, unde au găsit o serie de clipuri video animate, adaptate stilului lor de învăţare, dar şi nivelului lor de limbaj.

Acum, că şcolile din România au functionat in scenariul online, iar elevii, au fost nevoiti să se adapteze la educaţia de acest tip, credeţi că va creşte interesul pentru astfel de platforme de învăţare precum cea lansată de Apa Nova? Cum intenţionaţi să atrageţi şi mai mulţi elevi către ”Manualul Apei”?

Manualul Apei s-a bucurat de popularitate încă de la lansarea proiectului, pe 27 octombrie, iar datele ne arată că interesul elevilor din categoriile de vârste selectate, adică 8 – 12 ani, a crescut cu 10% pe măsură ce platforma a dezvăluit câte un nou episod. Receptivitatea crescută se datorează mai ales manierei în care informaţiile sunt prezentate, respectiv sub forma unei poveşti video ilustrate, având similitudini ce aparţin lumii basmelor, adaptare care face Manualul Apei captivant pentru cei mici. Conţinutul video este deosebit de atractiv pentru elevi, observându-se o tendinţă din partea părinţilor şi a cadrelor didactice de a recomanda şi altora platforma noastră educaţională, lucru care vine în sprijinul procesului tradiţional de învăţare. Vom continua să aducem conţinut educaţional de calitate, mizând pe facilitarea înţelegerii şi conştientizării importanţei apei în viaţa de zi-cu-zi.

La lansare aţi anunţat că platforma va fi disponibilă până la data de 15 decembrie. Vor ramane aceste resurse educaţionale disponibile pe o perioadă mai mare sau chiar permanent?

De-a lungul timpului, Apa Nova a susţinut procesul educaţional şi de informare a populaţiei, scopul fiind urmărirea de comportamente responsabile din punct de vedere al sustenabilităţii resurselor naturale. Informaţiile prezentate prin intermediul Manualului Apei pot fi accesate uşor în orice moment, de către oricine, ele având ca sursă atât expertiza specialiştilor Apa Nova, cât şi a echipelor de specialişti din cadrul grupului Veolia, care au reuşit să transpună într-un limbaj accesibil tuturor categoriilor de vârstă cunoştinţele dobândite în zeci de ani de muncă. Iar toate resursele educaţionale rezumate în cele patru lecţii se regăsesc, desigur, şi pe site-ul nostru, www.apanovabucuresti.ro, într-o formă mult mai elaborată. Îi încurajăm pe elevi, părinţi şi profesori să-l acceseze ori de câte ori au nevoie de astfel de informaţii.

Manualul Apei este a doua iniţiativă educaţională a Apa Nova după ”Poveşti cu final fericit”. Intenţionaţi să continuaţi aceste proiecte educaţionale? Care ar putea fi temele acestora?

În cei 20 de ani de la preluarea Contractului de Concesiune, Apa Nova s-a preocupat permanent ca iniţiative de educare şi conştientizare a populaţiei să se regăsească tot timpul în activitatea companiei, din dorinţa responsabilizării gestionării eficiente a sistemului de tratare a apei, a reţelei de distribuţie a apei către consumatori şi a sistemului de canalizare în Bucureşti.

Acum doi ani, compania noastră a încheiat un parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, în vederea găzduirii unei diorame multimedia Plasticul, noua specie de prădător acvatic - o instalaţie interactivă ce le arăta vizitatorilor, în timp real, impactul utilizării zilnice a plasticului asupra ecosistemelor acvatice.

Anul trecut, Apa Nova a lansat alte două iniţiative de succes. Prin proiectul H2Out am urmărit educarea publicului referitor la elemente extrem de importante din procesul de captare, tratare şi distribuţie a apei, iar cu ajutorul platformei Poveşti cu final fericit, bucureştenilor le-a fost adusă în atenţie importanţa sistemului de canalizare şi funcţionarea eficientă a acestuia pe termen lung. Proiectele educaţionale şi de responsabilizare, care să adreseze cele mai importante provocări cu care se confruntă societatea cu privire la dezvoltarea durabilă, sunt mereu in interesul nostru.

Interviu susţinut de Apa Nova.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite