INFOGRAFIC Care este rata de ocupare a tinerilor în funcţie de nivelul şcolarizării. Ce şanse au tinerele femei să-şi găsească un loc de muncă

INFOGRAFIC Care este rata de ocupare a tinerilor în funcţie de nivelul şcolarizării. Ce şanse au tinerele femei să-şi găsească un loc de muncă

Doar femeile cu studii superioare au o rată a ocupării apropiată de cea a bărbaţilor cu acelaşi nivel şi mai mare decât media europeană

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a lanseat un nou infografic care demonstrează că, în medie, ratele de ocupare pentru tinerii între 18 şi 34 de ani din România sunt în jurul mediilor europene. Când ne uităm însă mai atent, observăm o inegalitate consistentă în funcţie de gen.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, femeile tinere au o rată a ocupării cu aproape 20 de puncte procentuale mai mică decât bărbaţii, o diferenţă cu 8 puncte procentuale mai mare decât media europeană. Mai mult, când luăm în considerare şi nivelul de învăţământ, femeile tinere au o rată a ocupării constant şi semnificativ mai mică decât tinerii bărbaţi. 
 
Cea mai drastică diferenţă este în cazul femeilor cu cel mult opt clase absolvite, care au o rată a ocupării cu peste 27 de puncte procentuale mai mică decât bărbaţii cu acelaşi nivel (dublu faţă de media europeană). Chiar şi femeile cu 12 clase absolvite au o rată a ocupării cu 9 puncte procentuale mai mică decât bărbaţii cu cel mult 8 clase. Doar femeile cu studii superioare au o rată a ocupării apropiată de cea a bărbaţilor cu acelaşi nivel şi mai mare decât media europeană, se arat[ ]ntr-un comunicat al Friedrich-Ebert-Stiftung România. 
 
Pe scurt, în cazul tinerilor, doar femeile cu studii superioare au şanse apropiate de a avea un loc de muncă de cele ale bărbaţilor. În cazul femeilor cu studii cel mult medii, şansele de a îşi găsi un loc de muncă scad semnificativ.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: