Hunedoara: Pleacă la muncă în UE pe cont propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul EURES este contactat de tot mai puţine persoane

Majoritatea pleacă dincolo prin intermediul cunoştinţelor care au mai lucrat în altă ţară.

Numărul hunedorenilor care apelează la serviciile oferite de EURES (Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă) pentru a-şi găsi o slujbă într-unul din statele Uniunii Europene este mic comparativ cu al celor care-şi găsesc un job pe cont propriu. Puţin peste 50 de persoane au trecut pe la sediul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedora, de la începutul anului până în prezent. Doar patru persoane au semnat însă contractul de muncă cu angajatorii străini.

Cu banii câştigaţi trăiesc tot anul
„Pentru majoritatea e mai simplu să-şi găsească un loc de muncă prin propriile forţe, decât să apeleze la noi. Mulţi hunedoreni pleacă prin intermediul cunoştinţelor care deja au lucrat în altă ţară. În plus, dacă vin la noi au nevoie de anumite acte, chiar dacă sunt puţine şi uşor de procurat”, a declarat, pentru Adevărul de Seară, consilierul EURES, Adrian Roman. Chiar dacă unii hunedoreni şi-au pierdut, între timp, slujba de peste graniţă, când se întorc acasă nu se interesează absolut deloc de oferta locală a locurilor de muncă. Preferă să aştepte o perioadă, tatonează terenul şi în cele din urmă caută un loc de muncă tot în străinătate. Unele persoane fac acest lucru de cinci, şase ani de zile. Merg şi lucrează, spre exemplu în Germania, doar câte patru, cinci luni pe an, apoi se întorc şi cu banii câştigaţi se descurcă tot restul anului.


Cei mai mulţi lucrează în agricultură
Munca la câmp sau în sere este principalul domeniu în care hunedorenii se angajează atunci când pleacă peste graniţă. ,,Am avut o tânără care anul trecut a plecat la cules de căpşuni în Danemarca. Deşi era licenţiată în inginerie, s-a descurcat de minune, iar în numai două luni de zile a câştigat aproape 2.500 de euro. Danezii au rechemat-o şi ea a fost de acord să plece din nou”, a adăugat consilierul Eures. În sectorul agricol, chiar mâine va avea loc o selecţie a celor care doresc să lucreze în Danemarca.
În acest sens, serviciul EURES  a consiliat aproape 40 de hunedoreni, însă doar zece vor participa la selecţia care va avea loc la Slatina, judeţul Olt, unde se va decide concret cine va pleca în Danemarca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite