Experţii Comisei Europene vor sprijini Ministerul Sănătăţii în privinţa optimizării sistemului de transfuzii din ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii Comisiei Europene au decis să sprijine România în privinţa sistemului transfuzional, acesta urmând să fie reorganizat şi modernizat. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, consideră că succesul acestui demers depinde de efectuarea unei analize amănunţite a sistemului, prin care să se identifice punctele critice ale acestuia.

Ministerul Sănătăţii a anunţat joi, că Sorina Pintea, a participat la deschiderea seminarului „Reorganizarea Sistemului de Transfuzie din România”, organizat de către minister în parteneriat cu Comisia Europeană, informează news.ro. 

Timp de două zile, la Bucureşti, experţi români şi străini în domeniul transfuzional vor discuta despre optimizarea sistemului cu scopul de a elabora planul de acţiune necesar pentru reorganizarea şi modernizarea sistemului transfuzional din România.

Sorina Pintea a anunţat că la dispoziţia grupului de experţi vor fi puse rezultatele auditului internaţional din urmă cu doi ani, dar şi rezultatele propriilor evaluări în urma inspecţiilor realizate în centrele de transfuzii din ţară.

„Vom pune la dispoziţia grupului de experţi rezultatele auditului realizat de experţi internaţionali în anul 2017, dar şi rezultatele evaluărilor proprii rezultate în urma inspecţiilor realizate în centrele de transfuzii în ţară. Am considerat că este o condiţie esenţială pentru reuşita acestui demers să realizăm o analiză amănunţită a sistemului transfuzional de astăzi, care să identifice punctele critice pe diverse paliere, cum ar fi resursele, locaţiile sau nivelul de dotare cu echipamente existent astăzi în centrele de transfuzii”, a declarat Sorina Pintea în deschiderea evenimentului. Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanta de urgenţă care aduce modificări de organizare şi funcţionare a Legii 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguina, donarea de sange şi componente sanguină de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice şi care reprezintă baza legală necesară pentru reorganizarea sistemului transfuzional din România.

„Bineînţeles că, pentru reorganizarea şi modernizarea sistemului, este nevoie de fonduri şi planul final care va fi agreat trebuie finanţat. Avem sprijinul Ministerului Fondurilor Europene, care ne va ajuta sa accesăm fonduri nerambursabile pentru implementarea acestui plan”, a mai spus Sorina Pintea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite