Eurobarometru: 60% din români nu fac niciodată sport; 6% fac mişcare regulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 6% dintre români spun că fac sport regulat
Doar 6% dintre români spun că fac sport regulat

60% din români nu fac niciodată sport, aproape de media europeană de 59%, depăşiţi la acest capitpl de portughezi, maltezi şi bulgari. La polul opus, cei mai activi cetăţeni ai UE sunt în Suedia, unde 70% dintre ei desfăşoară activităţi fizice cel puţin o dată pe săptămână, potrivit ultimului Eurobarometru.

Potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru privind sportul şi activitatea fizică, 59% dintre cetăţenii Uniunii Europene (UE) nu fac niciodată sport sau foarte rar, în timp ce 41% fac sport cel puţin o dată pe săptămână.

Cifrele arată că Europa de Nord este mult mai activă fizic decât sudul şi estul, potrivit Mediafax.

70% dintre respondenţii din Suedia au declarat că fac sport sau activităţi fizice cel puţin o dată pe săptămână, urmaţi de danezi (68%) şi finlandezi (66%), apoi de olandezi (58%) şi locuitorii din Luxemburg (54%).

Românii, mai activi decât bulgarii

La polul opus se află vecina României, Bulgaria, unde 78% dintre persoane au spus că nu fac niciodată sport sau activităţi fizice, urmată de Malta (75%), Portugalia (64%), România (60%) şi Italia (60%).

image

Sursa: Comisia Europeană

"Comisia se angajează să sprijine statele membre în eforturile lor de a încuraja populaţia să fie mai activă. Vom pune în aplicare recent adoptata Recomandare a Consiliului privind activităţile fizice menite să îmbunătăţească sănătatea şi vom accelera planurile în vederea instituirii unei săptămâni europene a sportului. Noul program Erasmus + va oferi, la rândul său, - pentru prima dată - finanţare pentru iniţiativele transnaţionale de promovare a sportului şi a activităţii fizice", a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de domeniul sportului.

Sondajul arată că un rol esenţial în motivarea cetăţenilor ar putea să-l aibă autorităţile locale, mai arată studiul, care a scos însă la iveală că aproape 40% dintre europeni consideră că oficialii nu fac destul. 

Sondajul Eurobarometru a fost realizat pentru Comisia Europeană de către reţeaua TNS Opinion & Social în cele 28 de state membre, între 23 noiembrie şi 2 decembrie 2013. Aproape 28.000 de respondenţi din diferite grupuri sociale şi de populaţie au participat la sondaj.

Mai multe ore de sport de anul viitor

Din toamna anului viitor, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea să introducă patru ore pe săptămână de educaţie fizică şi mişcare în gimnaziu şi în licee. Acestea ar putea fi suplimentare, peste orele din programă.

Orele de sport promise de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie,şi de ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, vor fi introduse în învăţământul gimnazial şi în licee gradual, începând cu toamna anului 2014. Mai exact, în primul an se vor adăuga în orarul copiilor patru ore de educaţie fizică şi mişcare în clasele a V-a şi a IX-a, apoi a VI-a şi a X-a, astfel încât, în trei-patru ani, să se ajungă la nivelul maxim de sport în tot învăţământul preuniversitar.


Pe aceeaşi temă:

Senatul respinge acordarea de echipament sportiv elevilor şi bani pentru uniformă şi rechizite

Schimbarea meniurilor în grădiniţe şi orele de sport în şcoală, soluţii contra obezităţii la copii?

Ministrul Educaţiei: „Orele de educaţie fizică ar putea fi suplimentare, câte două de două ori pe săptămână“

STUDIU Sportul îmbunătăţeşte performanţele şcolare ale adolescenţilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite