Cum ameninţă vremea culturile agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munca fermierilor este în zadar
Munca fermierilor este în zadar

Zilele de toamnă târzie şi seceta perpetuată de anul trecut pun în pericol grânele şi pomii fructiferi. Vezi ce spun agricultorii despre pierderile la grâu din acest an.

Temperaturile prea ridicate din această iarnă şi lipsa precipitaţiilor completează periculos lunile de secetă de anul trecut. Agricultorii spun că din cauza umidităţii scăzute din sol au pierdut deja o parte din producţia de grâne din acest an. Din cauza temperaturilor pozitive, sunt ameninţaţi şi pomii fructiferi şi viţa de vie. Pe de altă parte, meteorologii anunţă o iarnă uscată, care va accentua deficitul apei din sol. În decembrie a plouat puţin, iar în ianuarie precicipaţiile se anunţă şi mai sărace.

Ziarul “Adevărul” a stat de vorbă cu câţiva dintre agricultorii ţării – Mihai Anghel, Ştefan Poienaru, Culiţă Tărâţă – şi publică în ediţia de mâine o analiză despre starea culturilor agricole de la această oră.

Mihai Anghel susţine că are deja pierderi semnificative, de 30%, la grâu, iar rapiţa a pierdut-o în totalitate în toamnă. Alt agricultor, Culiţă Tărâţă, spune: „Rapiţa este compromisă, iar grâul şi orzul, în proporţie de 30 – 40%. Mult mai optimist, Ştefan Poienaru declară că vremea de acum încă nu-l îngrijorează şi că abia la sfârşitul lunii martie va trage o concluzie, când plantele vor relua procesul de vegetaţie. În plus, veţi afla părerea ministrului Agriculturii şi ce anunţă prognoza agrometeorologilor pentru următoarele luni.

Întreaga analiză, în câteva ore, pe www.adevarul.ro.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite