Copiii mai mici de 3 ani nu vor mai putea fi instituţionalizaţi. Măsura vizează, anual, aproximativ 250 de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interzicerea plasamentului într-o instituţie a minorului care nu a împlinit vârsta de 3 ani vizează aproximativ 250 de copii care au între 2 şi 3 ani şi care erau instituţionalizaţi anual, iar în viitor această limită de vârstă ar mai putea fi extinsă, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Copilul va putea fi plasat numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, după ce Camera Deputaţilor a aprobat interzicerea plasamentului într-o instituţie a copilului care nu a împlinit vârsta de trei ani.

ANPDCA precizează că singura excepţie prevăzută este pentru copilul care prezintă handicap grav şi care este dependent de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate, fiind asigurate astfel premisele unei dezvoltări armonioase pentru aproximativ 250 de copii cu vârsta între 2 şi 3 ani, care, anual, erau plasaţi în instituţii, scrie Mediafax.

"Locul copiilor nu este în instituţie. Acesta este motivul pentru am susţinut cu convingere propunerea legislativă ce vizează creşterea vârstei minime de instituţionalizare de la 2 ani la 3 ani şi mă bucur că ea a fost aprobată într-un timp relativ scurt. Îmi doresc ca pe viitor chiar şi această limită să fie extinsă", a declarat preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman.

ANPDCA aminteşte că efectele instituţionalizării copilului sunt dezastruoase pentru evoluţia ulterioară a acestuia, conform studiului Bucharest Early Intervention Project realizat de Universităţile americane Harvard, Minnesota şi Tulane în 2000, în parteneriat cu Fundaţia SERA ROMÂNIA. 

Studiul arată că tinerii instituţionalizaţi de la naştere au modificări ireversibile la nivelul substanţei cenuşii din creier. România este una dintre puţinele ţări europene care avea deja reglementată interdicţia plasării în instituţie a copilului care nu a împlinit vârsta de 2 ani, aprobarea prezentei propuneri legislative extinzând această limită de plasare de la 2 ani la 3 ani", se mai arată într-un comunicat remis de ANPDCA.

Camera deputaţilor, forul decizional

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 36 voturi "pentru" şi o abţinere, proiectul de lege care prevede prelungirea de la 2 la 3 ani a vârstei copiilor care pot beneficia de plasament exclusiv în familia extinsă sau substitutivă, fiind interzis plasamentul acestora în regim rezidenţial.

Proiectul de lege iniţiat de către deputatul PSD Gabriela Podaşcă modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului în sensul prelungirii vârstei până la care copiii pot beneficia de plasament exclusiv în familia extinsă sau substitutivă, respectiv de la 2 la 3 ani, fiind interzis plasamentul acestora într-un serviciu de tip rezidenţial, cu excepţia copiilor cu vârstă de până la 3 ani cu handicap grav, cu dependenţă de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate.

Deputatul PSD Gabriela Podaşcă a afirmat că este necesar acest proiect de lege deoarece datele arată că acei copii instituţionalizaţi încă de la naştere prezintă riscul de a dezvolta tulburări sau întârzieri într-o varietate de domenii, iar cei care părăsesc instituţia şi sunt plasaţi în familie cu prioritate până la vârsta de 3 ani beneficiază de o dezvoltare mai bună. Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite