Ce oferte de muncă au românii în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de joburi disponibile în special în ţările din Vest sare de 50.000. Cele mai bănoase sunt posturile din domeniile: petrolier, sănătate şi construcţii. Peste 70.000 de români au plecat la muncă în străinătate doar în primul semestru al lui 2010. Dintre ei, 32.000 au studii superioare.

Criza economică pe care o traversează România, dar şi oferta bogată a site-urilor de specialitate i-au convins pe mulţi români să aleagă un job peste hotare.

Potrivit site-ului de recrutare Tjobs, 72.000 de români au ales să plece la muncă în străinătate doar în primul semestru al acestui an. Dintre aceştia, peste 32.000 de persoane au studii superioare.  Cei mai mulţi lucrează în domeniile pentru care s-au pregătit: sănătate (în jur de 5.000), inginerie (peste 3.500) sau IT (peste 3.000).

Pleacă licenţiaţii

„Joburile promovate prin intermediul site-ului BestJobs.ro pentru străinătate se împart în două categorii: cele care nu necesită o pregătire specială pentru îndeplinirea lor, aici intră joburile sezoniere, în agricultură, servicii, întreţinere, vânzări, şoferi. În cea de-a doua categorie intră locurile de muncă specializate: poziţii în IT, sănătate, new media, inginerie (cu diverse ramuri: construcţii, aeronautică, telecomunicaţii etc.)", a spus Mădălina Mariş, reprezentant BestJobs.ro.

Medicii sunt în top

Potrivit recruterilor, mari şanse la angajare au persoanele cu studii superioare: medici, ingineri sau arhitecţi. „În ultima perioadă am observat o creştere a numărului de joburi din a doua categorie. Astfel, pe lângă poziţiile clasice din domeniul soft-ware, care se regăsesc constant pe BestJobs, a crescut numărul de anunţuri ce vizează personalul medical (rezidenţi, medici specialişti, asistenţi, veterinari, stomatologi). De asemenea, în creştere este şi numărul de anunţuri pentru ingineri", a explicat Mariş.

Cea mai căutată profesie în această perioadă este cea de medic. Tot mai multe cadre medicale aleg să-şi practice meseria în spitale din străinătate, unde condiţiile de muncă, dar şi salariile sunt net superioare celor din România.

Salariul mediu al unui medic în România este de 350 de euro, în timp ce în ţările din Europa el poate ajunge la 8.000 de euro pe lună. Medicii cu experienţă, cei mai căutaţi. Ei pot obţine salarii ce ajung şi la 10.000-12.000 de euro pe lună în ţări precum Marea Britanie sau Suedia.

Una dintre tendinţele înregistrate în ultima perioadă a fost migrarea la muncă spre Grecia şi Cipru, unde au ales să plece aproape 7.000, respectiv 6.000 de persoane. O altă tendinţă este apariţia joburilor în arii geografice inaccesibile până acum. „Nu mai discutăm doar de poziţii în ţări din Europa, cum ar fi Germania, Marea Britanie sau Italia, ci de diverse poziţii în Kuweit, Afganistan sau chiar China", a declarat Mădălina Mariş, reprezentant BestJobs.ro.

Salariu de 42 de ori mai mare în Anglia

Pentru că îşi doreşte o viaţă decentă, Cristian Plăiaşu, 30 de ani, (foto), absolvent al Facultăţii de Medicină din Iaşi şi rezident la Cluj, şi-a căutat şi şi-a găsit de lucru în Marea Britanie. „Voi merge în Manchester şi voi lucra în medicina de urgenţă", spune Cristian.

Medicul va lucra două săptămâni fără întrerupere, iar una va fi liberă. Pentru acest program va fi retribuit cu 10,41 lire pe oră (12 euro), ceea ce înseamnă că va primi 1.750 de lire sterline pe săptămână (2.099 de euro) şi 68.250 de lire (81.900 de euro) pe an. Lunar, salariul său va fi de 5.850 de lire sterline (7.000 de euro). Aşa scrie în contractul pe doi ani pe care Cristian l-a primit de la englezi. La finalul perioa­dei va mai primi un bonus de 1.250 de lire (1.500 de euro). Cum în România medicul Cristian Plăiaşu câştigă numai 711 lei, (138 de lire) pe lună, rezultă că salariul lunar din Marea Britanie va fi de 42 de ori mai mare.

Acum el mai aşteaptă doar permisul pentru liberă practică de la englezi, pentru care are de achitat 475 de lire sterline, iar în octombrie trebuie să se prezinte la noul loc de muncă. Ştie din experienţa pe care a mai avut-o în Anglia că îşi va putea închiria o locuinţă cu 500-600 de lire sterline lunar.

Profilul românului care se califică la un job în Europa

Potrivit specialiştilor în recutări, românul care alege să muncească în străinătate este bărbat, cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, căsătorit şi cu studii superioare. Potrivit site-ului www.Tjobs.ro, 70% din aplicanţi sunt bărbaţi şi doar 30% femei. În ceea ce priveşte starea civilă, 51% dintre aplicanţi sunt necăsătoriţi şi fără copii. Cei mai mulţi vor să muncească în Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa sau Spania. Românii care au căutat un job pe site-urile de specialitate au aplicat în domenii precum: construcţii, agricultură, industrie, hoteluri, restaurante, inginerie, IT, consultanţă şi management.

Zonele din care au plecat cei mai mulţi români (între 3 şi 10% din numărul total) sunt: Bucureşti, Constanţa, Prahova, Braşov, Timişoara, Galaţi, Iaşi, Cluj, Bacău, Hunedoara, Argeş.

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite