ALERTĂ Inspectorii sanitari au găsit E.Coli în carne, lapte şi pastă de mici puse la vânzare. Ce este infecţia cu E.Coli şi cum poate fi prevenită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sunt în alertă după ce inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) au descoperit bacteria E.coli în 14 probe de carne de oaie, vită, pastă de mici sau lapte, puse la vânzare în restaurante din mai multe judeţe.

Controalele ANSVSA s-au desfăşurat în perioada 8 august - 2 septembrie şi au vizat determinarea prezenţei Escherichia Coli în produsele alimentare scoase la vânzare de agenţii economici.

E. coli este o bacterie larg răspândită în natură, care se găseşte în mod normal în intestinul omului şi animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparţin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E. coli implicate în producerea de boli diareice şi de infecţii urinare.

Ce este Escherichia coli (E. coli)?

Conform specialiştilor, unele tipuri de E.Coli produc o toxina puternică numită Shiga toxina (ST), care stă la baza sindromului hemolitic uremic, o boală care poate duce până la insuficientă renală.

E.Coli se transmite la oameni prin consumarea alimentelor contaminate, în special legumele şi fructele crude (nefierte, nepreparate) sau a laptelui crud. Infectarea cu EHEC a fost recunoscută la nivel mondial în 1982, după izbucnirea unei epidemii în SUA.

Crampele abdominale şi diareea, însoţită, în unele cazuri, şi de sânge, sunt principalele simptome ale îmbolnăvirii cu E.Coli. De asemenea, pot apărea simptome de febra şi vărsături. Cei mai mulţi pacienţi se pot vindecă după 10 zile, însă în anumite situaţii (în special la copii şi persoanele în vârstă) infecţia poate duce la SUH, care poate fi mortală.

Care sunt simptomele îmbolnăvirii cu E.Coli

Specialiştii Autorităţii Natioanle Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentelor (ANSVSA) recomandă o serie de măsuri pentru a putea preveni infecţia cu E.Coli.

- spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiei animalelor, înainte şi după schimbarea scutecelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc)
- spălarea sub jet de apă a fructelor şi legumelor proaspete
- tratamentul termic corespunzător al cărnii şi a cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 700 C timp de 2 minute în interiorul cărnii)
- depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum şi utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente
- fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum
- evitarea manipulării în condiţii de igienă precară a alimentelor
- persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecţioasă să evite prepararea şi servirea hranei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite