Viorica Dăncilă: Nu am făcut o evaluare a miniştrilor. Mulţi dintre cei care m-au jignit sunt oameni care au tăiat pensii, au tăiat salarii, au închis şcoli şi spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a vorbit, luni seară, despre bilanţul Guvernului pe care îl conduce, precizând că încă nu a făcut o evaluare a miniştrilor. Mai mult, aceasta a lansat un atac la adresa celor care o critică, subliniind că sunt persoane care în trecut au tăiat pensii şi salarii.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii: 

Despre evaluarea personală 

Au fost luni grele. Mă bucur că după şase luni m-am încadrat în foaia de parcurs. În urma măsurilor puse în practică suntem evaluaţi atât în coaliţie, dar şi de cetăţenii României. Au fost mai multe lucruri care n-au ieşit, măsuri pentru stimularea economiei, măsuri pentru dezvoltare. 

Cea mai importantă măsură

Faptul că am reuşit să fac o echipă. Noi am reuşit să creştem gradul de absorbţie al fondurilor europene, am deblocat fonduri. Putem spune că avem multe realizări. Nu am reuşit să aduc consens în societatea românească. Nu am reuşit să avem toţi aceeaşi abordare. Proiectele de ţară presupun să acţionăm în aceiaşi direcţie.

Despre plângerea penală a lui Ludovic Orban

A fost greu de acceptat pentru mine. A fost greu de acceptat că poţi alătura un act diplomatic de înalta trădare. E greu de înţeles această acţiune a lui Orban. Însăşi ţara e pusă într-o situaţie neplăcută. Nu mă aşteptam la această plângere penală. Sunt nevinovată. 

Sunt om şi omul e supus greşelii. E o presiune uriaşă şi de aceea apar şi unele greşeli. Nu am greşit în deciziile luate. Mulţi dintre cei care m-au jignit, care au avut un comportament rău au luat decizii împotriva oamenilor: au tăiat pensii, salarii, au închis şcoli, spitale. Nu vor rămâne jignirile şi atacurile la persoană, ci realizările.

Despre pensii şi salarii

Cu toate creşterile de la 1 iulie nu există pericolul referitor la neplata salariilor şi salariilor. Vreau să spun că luna aceasta 98% dintre pensii au fost date până pe 15 ale lunii, iar 2% nu au primit pentru că nu erau acasă. 

Noua lege a pensiilor va elimina inechităţile din sistem. Nicio pensie nu va scădea în România. Vom avea o creştere a pensiilor, nu o diminuare a lor. În 2019, vom creşte punctul de pensie de la 1.100 d elei 1.265 de lei. Pensia minimă va creşte în 2019 la 704 lei, în prezent fiind 620 de lei. Nu pot face acum un calcul al impactului bugetar. 

Despre evaluarea miniştrilor

Nu am făcut încă o evaluare. Evaluare nu o facem asupra persoanei, ci asupra îndeplinirii programului de guvernare. Creşeterea salariilor în educaţie a fost prinsă în programul de guvernare. Avem prevăzută Legea manualului şi Legea învăţământului dual. 

Despre întâlnirea cu preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei Europene

Da, ştiau despre acest lucru (protocoalele dintre SRI şi alte instituţii – n.r.). Au adus în discuţie legile justiţiei, am spus că aceste legi nu încalcă statul de drept, sunt legi care au fost votate în Parlamentul României, au mers la CCR, ceea ce nu este constituţional va fi reglementat, deci nu există o temere a încălcării statului de drept. În acel moment, îmi aduc bine aminte, domnul Timmermans a readus în discuţie protocoalele secrete. Ştia despre aceste lucuri, era informat”, a spus Dăncilă, întrebată dacă oficialii UE ştiau despre protocoalele încheiate între SRI şi alte instituţii din ţară.

Despre momenul în care preşedintele şi alţi politicieni i-au cerut demisia

Încă de la preluarea mandatului am spus că vreau să avem o bună cooperare interinstituţională între Parlament, Guvern şi Preşedinţie. Am discutat despre acest lucru împreună cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi cu domnul preşedinte Klaus Iohannis. Din păcate, am avut surpriza să mi se ceară demisia de mai multe ori, lucru pe care eu îl cataloghez ca un gest politic, pentru că datele pe care le-am prezentat astăzi (luni – n.r.) arată că nu era un temei din punct de vedere economic ca să se ajungă la această decizie pe care a avut-o domnul preşedinte Iohannis.

Dăncilă: Nu am greşit niciodată prin deciziile pe care le-am luat

Sunt om şi omul este supus greşelii. Este adevărat că este o presiune uriaşă şi din acest motiv apar şi greşeli. Da, poate am greşit, însă ceea ce pot să vă spun este că nu am greşit niciodată prin deciziile pe care le-am luat. Nu am luat niciodată o decizie împotriva oamenilor, din acest motiv am conştiinţa împacată.

Mulţi dintre cei care m-au jignit, au avut un comportament atât de nefiresc, sunt cei care de-a lungul timpului au luat decizii împotriva oamenilor şi unii chiar le-au aplaudat. Au tăiat pensii, salarii, au închis şcoli, spitale. Eu sunt un om modest şi cu bun-simţ, cu frică de Dumnezeu şi tot ceea ce fac, fac în folosul oamenilor şi cred că asta va rămâne. Nu vor rămâne nici jignirile, nici atacurile la persoane  şi va rămâne ceea ce facem noi. Sper ca oamenii să mă judece pornind de la aceste lucruri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite