Va rupe Tăriceanu coaliţia de guvernare? Şantaj la PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a pleca în concediu, Tăriceanu a ţinut să adreseze un avertisment celor de la PSD, în legătură cu prezidenţiabilul comun PSD-ALDE. Avertismentul poate fi interpretat şi ca un şantaj, în sensul că va forma o altă coaliţie, cu un alt partid, cu Pro România. Să ai o alianţă electorală cu Pro România şi una de guvernare cu PSD, poate fi o situaţie cel puţin ciudată.

În campania electorală, urmează să te baţi cu PSD seara la televizor, iar dimineaţa să te pupi în guvern.

PSD a decis. Prezidenţiabilul va fi Viorica Dăncilă

Din cele declarate zilele acestea, asta rezultă fără echivoc. Dăncilă vrea un candidat din interiorul PSD, care să aibă susţinerea tuturor organizaţiilor PSD, care să mobilizeze resursele partidului, până la ultimul om şi cătun. Ori cine poate face acest lucru? Cel care are în mână banii bugetului şi bazinul de funcţii publice. Dna Dăncilă a mai declarat că nu este un om laş, şi că nu va da înapoi dacă partidul îi va cere să candideze la prezidenţiale. Ar fi o adevărată minune ca PSD să nu ceară liderului său să candideze la prezidenţiale! Pe urmă, judecata e foarte simplă. Când două partide sunt în alianţă, unul cu 4,7% şi celălalt cu 23% scoruri electorale, alegerea este clară şi simplă.

Decizia aceasta i-a căzut cât se poate de prost lui Tăriceanu

Invitat la un post tv, înainte de a pleca în concediu, Tăriceanu a transmis un avertisment PSD.

„Eu întotdeauna acord respectul şi consideraţia pentru partenerii politici şi acest lucru cred că s-a văzut în aceşti doi ani şi jumătate de când am format coaliţia de guvernare, însă dincolo de orgolii cred că trebuie să avem ceva pragmatism politic, realism politic şi să vedem care este poziţionarea posibililor candidaţi în această viitoare cursă“.

Cu alte cuvinte, Tăriceanu critică lipsa de pragmatism şi realism politic al celor de la PSD, în primul rând a dnei Dăncilă, care fiind mai nouă în politică nu ar avea experienţa necesară să decidă în astfel de condiţii speciale.

Dacă nu vom reuşi să avem un candidat comun cu PSD, sigur după 23 iulie vom configura o alianţă care să aibă şanse. Da, voi vedea dacă putem găsi o altă formulă de alianţă care să ne crească şansele. Poate să însemne Pro România, da“.

Acesta-i şantajul la PSD. Nu mă vreţi candidatul comun al PSD-ALDE, fac o alianţă electorală cu partidul lui Ponta, care se ştie că este anti PSD până în măduva oaselor.

Aşadar mai este o săptămână până când ALDE va face o nouă alianţă electorală cu partidul lui Ponta şi, posibil, cu alte partide mai mici. Tăriceanu nu se joacă când face declaraţii. Este clar că aşa va proceda.

Este posibilă o alianţă electorală, diferită de alianţa de guvernare?

În principiu ar fi posibilă, dar nu în România. Precampania pentru prezidenţiale stă să înceapă sau a şi început. În precampanie şi mai ales în campanie, fiecare candidat „tăvăleşte“ pe jos cu ceilalţi candidaţi. Le demonstrează defectele şi neputinţa politică, le face un tablou cât mai „murdar“, pentru a-şi demonstra propria superioritate. Ce să facă Tăriceanu, să guverneze cu premierul Dăncilă şi seara la tv-uri s-o tăvălească în noroiul incompetenţei şi neputinţei? Ar fi cel puţin ciudat. Şi propriul partid, ALDE, va avea aceeaşi sarcină. Să-şi ridice în slăvi propriul candidat, şi să bălăcărească (politic) adversarii acestuia. Nu văd cum în astfel de situaţie ar mai putea continua actuala coaliţie de guvernare.

Plecarea ALDE de la guvernare ar însemna modificarea structurii politice a guvernului

Premierul nu este obligat să demisioneze în această situaţie, dar este obligat să ceară votul parlamentului pentru o nouă structură politică a guvernului şi pentru un nou program de guvernare. Fără voturile ALDE, ale Pro România, ale actualei opoziţii, probabil ale UDMR, nu văd cum ar trece acest vot prin parlament. Netrecând această asumare a răspunderii, pe o nouă formulă politică a guvernului şi pe un nou program de guvernare, guvernul se consideră demis.

Complicată situaţie. Nu cred că dna Dăncilă a mers până aici cu anticipările. Dar nici consilierii dânsei? Că situaţia economică a ţării este complicată, că este necesară o rectificare bugetară care să taie în carnea vie a bugetarilor, toate acestea nu reprezintă o fericire pentru niciun guvern. Şi nici nu văd politicieni atât de inconştienţi să preia acum guvernarea. Dacă lucrurile se vor derula aşa cum am anticipat aici, este posibil ca preşedintele Iohannis să se trezească cu guvernarea în braţe, şi cu explicaţia: spală-te cu ea pe cap!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite