Un animal politic: măgarul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stânga = comunism este de peste 20 de ani miezul discursului unora dintre intelectualii de dreapta din România. Recursul la invective şi compararea stângiştilor cu turmele de vite merită un răspuns.

După ce şi-a început şi totodată şi-a încheiat cariera politică printr-o candidatură la Arad, în fieful preacucernicului şi preacinstitului primar Falcă, Mihail Neamţu ne citeşte-n bobi viitorul luminos al dreptei pe care-a ajutat-o însuşi să se prăbuşească.

Într-un articol împănat cu vorbe elevate, Neamţu ne spune pe ton agresiv cum că stânga-i agresivă; că e marcată de activism infantil-adolescentin de parcă noi am purta frânghii de usturoi; că o asociază cu imaginea manifestaţiilor nord-coreene, că e gregară, brejnevistă ş.a.m.d. Acest soi de mesaj lipsit de originalitate a mai fost fluturat de oameni de dreapta. Tradus simplu, după unii dintre intelectualii made in România, stânga = comunism + Gulag. E tot atât de fals şi lipsit de nuanţe ca şi cum am spune că dreapta = nazism + Holocaust. Să pui toată stânga laolaltă, de la social-democraţie la stalinism, de la Einstein la Bakunin, e ca şi cum n-ai face nicio diferenţă între Hitler şi Friedrich Naumann, între fascism şi liberalism.

Oricât de mult v-ar displăcea stânga înseamnă mai mult decât comunism nord-coreean aşa cum dreapta nu se rezumă numai la neolegionarism, camarade Neamţu!

Dar sunt sigur că aceste lucruri simple le ştie Neamţu şi singur, nu-l suspectez că-i prost, o să vă zic mai la vale cum e de fapt. Altceva mi se pare mai demn de luat în seamă: în pledoaria sa pentru implicare civică şi responsabilitate, autorul aduce argumente inspirate din Baltagul lui Sadoveanu. Mare haos, nu-i aşa, să-ţi tragi argumentele pentru o dreaptă sănătoasă din literatura comunistului Mihail Sadoveanu!

Totuşi, ca să intrăm puţin în jocul acesta, o sa aduc şi eu în discuţie învăţăturile unui om de dreapta, o altă dreaptă decât legionarii din care citează Neamţu. Scurt şi la obiect, este vorba despre Ştefan Zeletin, care îşi supăra contemporanii cu sinceritatea şi stilul direct al cărţii sale Din ţara măgarilor. Însemnări. Iată câteva cuvinte din această carte:

Două sunt straturile din care se alcătuieşte slăvitul caracter, ce s-a zămislit şi a ajuns la rodnică înflorire sub razele înviorătoare ale culturii măgăreşti. Unul stă la faţă: el e învelişul omenesc sub care se ascunde măgarul cult; altul stă în adâncurile sufletului şi e cuprinsul de murdărie prin care un asemenea urecheat străluceşte între celelalte vieţuitoare. Din spoiala omenească externă ies vorbele măgarului; din măgăria internă purced faptele sale.

Cum s-ar potrivi vorbele acestea din anii 1930 în zilele noastre? Puneţi în rândul faptelor măgăreşti casa de la RAAPPS şi sinecura din bani publici şi veţi înţelege ce înseamnă stat minimal pentru propagandişti: casă şi maşină doar pentru ei.

În încheiere, în loc de concluzie, un ultim citat din Zeletin: Precum cultura face pe oameni să propăşească în omenie, tot astfel, în chip firesc ea face pe măgari să înainteze în măgărie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite