Stelian Ion: Iohannis a ţinut să-mi transmită că ar fi o idee bună să renunţ la proiectul de desfiinţare a SIIJ, pentru că ar fi avut o „strategie mai bună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Ion
Stelian Ion

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion, susţine că, la o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema reformei din justiţie, şeful statului a ţinut să-i transmită ”cât se poate de clar” că ar fi o idee bună să renunţe la proiectul de desfiinţare a SIIJ pentru că ar fi avut o “strategie mai bună”, aceea de a desfiinţa secţia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiţiei.

„Alături de Florin Cîţu, preşedintele Iohannis poartă principala răspundere pentru această criză. În loc să aplaneze conflictul, a turnat gaz pe foc, parcă tocmai ca să se asigure de compromiterea coaliţiei. Nu doar că nu a făcut nimic pentru a aplana criza, dar a şi adâncit-o prin atacul pe care l-a pornit la adresa USR PLUS. Iar Florin Cîţu e omul său de paie. Are cineva vreo îndoială? Aceştia sunt colaboratorii care îi plac preşedintelui: oameni de paie, obedienţi până-n măduva oaselor”, a transmis fostul ministru. 

Parlamentarul îl acuză pe Klaus Iohannis că are partea sa de vină pentru blocarea reformelor din justiţie.

„Pe tema legilor justiţiei am avut o întâlnire cu preşedintele, dar mult mai multe întâlniri şi discuţii cu consiliera sa. Resping categoric afirmaţia că nu m-aş fi consultat pe tema legilor justiţiei înainte de a le trimite spre avizare. I-am transmis d-nei consilier varianta finală a proiectelor înainte cu circa o săptămână de a le trimite pentru avizare. La singura întâlnire de la Cotroceni pe care am avut-o cu preşedintele pe tema reformei din justiţie, pe 18 mai, acesta a ţinut să-mi transmită cât se poate de clar că ar fi o idee bună să renunţ la proiectul de desfiinţare a SIIJ, aflat la vot final în Senat, pentru că ar fi avut o “strategie mai bună”: să desfiinţăm secţia abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiţiei. Nu exista niciun argument convingător pentru o astfel de „strategie”. Tot ceea ce a făcut de atunci a fost exact în direcţia tergiversării deciziei privind desfiinţarea SIIJ. S-a văzut acest lucru inclusiv în răzgândirea lui Florin Cîţu faţă de proiectul pe care l-a aprobat în Guvern şi care a fost validat de Comisia de la Veneţia”, a completat Ion, potrivit unui comunicat de presă.

În ceea ce priveşte „trecerea unei părţi din poliţia judiciară în subordinea parchetelor”, fostul ministru spune că „ar conduce la eficientizarea anchetelor şi la eliminarea controlului indirect exercitat de şefii din poliţie asupra dosarelor penale”, însă şeful statului i-ar fi transmis că „este bine cum e acum şi că nu este de acord cu această propunere (din programul de guvernare)".

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, „nici cu procedura de numire a procurorilor de rang înalt cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a CSM preşedintele nu a fost de acord Klaus Iohannis, catalogând discuţiile cu consilierul prezidenţial drept "total neproductive".

"Se dorea orice altceva numai să nu intervină un element exterior factorului politic în mecanismul decizional (ministru al justiţiei – preşedinte). Am venit cu variante alternative, dar li se găsea tuturor câte un nod în papură. Adevărul este că domnul preşedinte vrea numiri exclusiv politice pentru a se asigura că între politicieni nu interferează un factor extern, perturbator”, precizează parlamentarul.

„În afara menţinerii procedurii actuale de numire a procurorilor de rang înalt preşedintele, prin varianta Predoiu a legilor justiţiei, ar dori şi să acorde atribuţii sporite procurorului general al PICCJ (să exercite acţiunea disciplinară împotriva procurorilor, să aibă vot decisiv în cadrul colegiului de conducere a PICCJ, să de aviz pentru numirea şi revocarea procurorilor în cadrul DNA şi DIICOT, să dispună asupra detaşărilor procurorilor). Cam cum sună asta? Numire eminamente politică, dublată de creşterea puterilor procurorului general, numit politic. Şi atunci cine vrea de fapt control asupra activităţii procurorilor? USR PLUS sau preşedintele”, se întreabă Stelian Ion. 

Fostul ministru susţine că a „sperat până în ultima clipă că preşedintele Iohannis va renunţa la aceste strategii neinspirate" şi acuză că "s-a ales praful până acum de capitolul Justiţie din programul de guvernare şi din cauza poziţiilor preşedintelui”.

O altă nemulţumire a lui Klaus Iohannis, potrivit lui Stelian Ion, ar fi fost sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la desfiinţarea SIIJ.

„Cum am îndrăznit să fac asta fără să cer voie?! A fost însă un demers natural, corect, care ar fi ajutat proiectul de desfiinţare a SIIJ dacă era voinţă politică fermă. Poate tocmai asta a fost problema”, spune fostul ministru.

Stelian Ion susţine că a încercat în repetate rânduri, fără succes, să discute cu Klaus Iohannis despre declanşarea procedurii de selecţie a procurorilor de rang înalt şi îl acuză că "l-a pus" pe Florin Cîţu să îl revoce menţionând că "Pentru Iohannis, soluţia USL pare ideală”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite