Soluţia pentru schimbarea actualului guvern

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu se întrevede constituirea unei noi majorităţi parlamentare. „Puciştii“ şi parlamentarii pe care îi controlează declară la unison că nu vor vota împotriva propriului guvern. Presiunea pe care preluarea preşedinţiei UE o exercită asupra PSD-ALDE, poziţia UE faţă de România, exprimată prin MCV şi Rezoluţia PE, creează condiţii cel puţin inconfortabile pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

Actualul guvern nu este nici logistic pregătit pentru această misiune.

PSD-ALDE ar accepta schimbarea actualului guvern, dar nu pierderea guvernării

Sunt extraordinar de mari interesele eşaloanelor doi şi trei din PSD-ALDE în păstrarea guvernării. Funcţiile primite în statul român, legătura cu cercurile de putere asigură resursele şi realizarea unor proiecte comunitare prin care baronii locali îşi justifică existenta în faţa alegătorilor.

Pe de altă parte, fără intervenţia eşaloanelor doi şi trei, guvernarea Dragnea-Dăncilă nu poate fi schimbată. Concluzia este simplă. Tot ce poate fi obţinut în momentul de faţă este asigurarea dată PSD-ALDE că nu vor pierde guvernarea dacă scapă de Dragnea şi Dăncilă. Fără această condiţie esenţială nu văd posibilă schimbarea actualului guvern. Atitudinea dnei Andronescu, care din critic sever al conducerii PSD s-a transformat brusc într-un mieluşel când a primit postul de ministru al Educaţiei este o ilustraţie perfectă a stilului de gândire şi atitudine a celor din PSD-ALDE.

Şi nici nu este drept ca alte forţe politice să plătească pentru gafele actualei guvernări. Să-şi ducă crucea până la capăt, dar cu costuri mai mici pentru societatea românească.

Moţiunea de cenzură nu are şanse să treacă

Chiar şi parlamentarii disidenţi, sau cei care au demisionat din PSD, nu vor vota împotriva guvernului pentru că sunt legaţi cu nevăzute fire de cei care i-au trimis în parlament, şi eventual îi vor mai trimite o dată. Mai toţi au rude, prieteni, cunoştinţe, înfipte în funcţii importante în stat şi care nu vor să fie daţi afară. În consecinţă, exercită o presiune formidabilă asupra parlamentarilor puterii, fie ei şi disidenţi. Şi toţi ştiu că votarea moţiunii mută cărţile la preşedintele Iohannis, care nu mai poate da încă o şansă tot PSD-ALDE, cu riscul de a anunţa că România renunţă la preşedinţia UE.

Mai e ceva. O moţiune eşuată ar da prilej PSD-ALDE să clameze o susţinere parlamentară masivă, şi un motiv pentru continuarea cu acelaşi guvern.

Negocierea unui alt guvern PSD-ALDE

Este tot ce poate fi obţinut acum. Preşedintele Iohannis ar trebui să fie iniţiatorul acestei negocieri, cu toate partidele politice. După ajungerea la un consens consemnat într-un document, inclusiv în privinţa noului premier şi a unei liste rezonabile de miniştri, PSD-ALDE va proceda la demisia actualului guvern, şi instalarea unuia nou, eventual cu mai puţine ministere şi un aparat ministerial mai suplu. Că tot nu mai are bugetul bani să întreţină armata de funcţionari, ajunsă la proporţii imposibil de suportat.

În concluzie

Între a păstra actualul guvern în funcţie, cu Dăncilă, Andruşcă, Vâlcov şi toţi ceilalţi miniştri catastrofali, şi acceptarea unui guvern PSD-ALDE, mai răsărit, mai profesionist, a doua variantă mi se pare mai acceptabilă. Nu avem buget pe 2019, nu avem capacitatea organizatorică pentru preşedinţia UE, România riscă să se facă de râs pentru o lungă perioadă de timp. Nu se întrevede o altă soluţie în locul celei prezentate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite