Sebastian Burduja: „Republica Moldova este la ani lumină din punct de vedere al digitalizării statului faţă de România. Este peste Estonia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Burduja FOTO: Inquam Photos Octav Ganea
Sebastian Burduja FOTO: Inquam Photos Octav Ganea

Ministrul Digitalizării susţine că Republica Moldova se află „la ani lumină” faţă de România în privinţa digitalizării instituţiilor statului. Ţara vecină a reuşit această performanţă printr-un program al Băncii Mondiale care a fost implementat în 10 ani.

Sebastian Burduja a adăugat, într-un interviu la Digi24, că Republica Moldova este peste Estonia, din punctul de vedere al digitalizării instituţiilor statului.

”La ani lumină (este Republica Moldova, faţă de România, din punct de vedere al digitalizării statului - n.r.). O să vă surprindă, este peste Estonia şi nu o spun eu, o spun evaluările internaţionale.  Soluţiile fraţilor noştri de peste Prut sunt peste cele estoniene”, a declarat Burduja pentru Digi24.

Ministrul Digitalizării s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova pentru a prelua modelul din această ţară, în ceea ce priveşte digitalizarea. În cadrul vizitei, aceasta a semnat o comisie mixtă împreună cu vicepremierul Iurie Turcanu.

”Am fost la Chişinău la o lună, o luna şi jumătate de mandat, am semnat o comisie mixtă împreună cu vicepremierul Iurie Ţurcanu, un om excepţional, un specialist adevărat şi un profesionist desăvârşit. Prin această comisie mixtă, Republica Moldova ne va pune la dispoziţie practic gratuit soluţiile pe care le-au dezvoltat şi le-au luat 10 ani de zile”, a explicat ministrul.

Burduja a explicat că cetăţenii din Republica Moldova pot face aproape orice serviciu public online, cum ar fi: înmatriculările de autovehicule sau plata taxelor şi impozitelor. 

”În primul rând pot să îşi facă aproape orice serviciu public online: înmatriculări de autovehicule, plata taxelor şi impozitelor, diverse petiţii, răspunsuri şi aşa mai departe Când ANAF-ul lor le accesează datele, primesc o notificare prin SMS, dar pot să o primească şi prin WhatsApp, Telegram sau alte servicii că statul le-a accesat datele. Noi am preluat acest model şi am pus în Ordonanţa pe cloud. Ca să revin, pentru a da siguranţă şi încredere românilor că datele lor vor fi mult mai bine protejate, decât în prezent, în momentul  în care o instituţie a statului le va accesa datele, scrie în ordonanţă, există o jurnalizare, exact cum au făcut şi moldovenii, o jurnalizare de neşters în care eu ca cetăţean voi şti în momentul în care o instituţie accesează datele, voi ştii când, de ce a făcut-o şi cu ce temei legal”, mai adăugat Sebastian Burduja.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite