Iohannis nu primeşte aeronavă de la Tarom pentru Consiliul European. Operatorul: Ar fi presupus să anulăm curse şi să plătim despăgubiri pasagerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Tarom, compania la care apelează, de regulă, demnitarii pentru a se deplasa în vizitele externe, a transmis Administraţiei Prezidenţiale că nu poate să-i închirieze preşedintelui Iohannis o aeronavă pentru deplasarea la Consiliul European, care va avea loc pe 25 - 26 iunie, la Bruxelles, au declarat surse oficiale pentru „Adevărul“. Reprezentanţii Tarom au precizat ulterior că operatorul ar fi nevoit să anuleze curse şi să achite despăgubiri.

UPDATE Tarom: Nu dispunem de aeronavă pentru zborul special Bucureşti-Bruxelles din 25-26 iunie

Reprezentanţii Tarom au precizat ulterior, pentru "Adevărul", că au transmis Administraţiei Prezidenţiale că nu dispun de o aeronavă pentru operarea unei curse oficiale cu destinaţia Bruxelles, în perioada 25-26 iunie, şi că acest lucru ar presupune anularea sau întârzierea unor curse regulate şi charter, dar şi plata unor despăgubiri către pasageri. Reprezentanţii Tarom au arătat că, în perioada actuală, compania foloseşte la maxim capacitatea de transport. 

"După primirea mesajului  de la Administraţia Prezidenţială, prin care era solicitată o aeronava de minimum 70 de locuri pentru operarea unei curse oficiale cu destinaţia Bruxelles în perioada 25-26 iunie anul curent, s-a analizat disponibilitatea şi s-a ajuns la concluzia că nu dispunem de aeronava pentru zborul special OTP-BRU-OTP din 25-26 iunie 2015, deoarece acest lucru ar fi presupus să anulăm sau să întârziem curse regulate şi charter. În plus, compania ar fi trebuit să plătească despăgubiri către pasagerii acestor curse anulate/intarziate“, se arată în răspunsul Tarom, la solicitarea "Adevărul". 

"Trebuie să menţionăm că, în perioada actuală (sezon vară 2015), programul de curse regulate şi charter TAROM foloseşte la maxim capacitatea de transport a companiei şi orice solicitare nouă implică pierderi financiare dacă modificăm programul operaţional planificat“, se mai arată în răspunsul Tarom.

Reprezentanţii operatorului aerian arată că vineri, 12 iunie 2015, a fost informat telefonic Departamentul Managementul Resurselor al Administraţiei  Prezidenţiale cu privire la imposibilitatea operării de către TAROM a zborului oficial solicitat de către Preşedinţia României.

"Menţionăm că până în prezent, în decursul colaborării TAROM cu Administraţia Prezidenţială s-au identificat întotdeauna soluţii  pentru operarea curselor speciale solicitate de această instituţie. Recent, compania TAROM a pus la dispoziţia Administraţiei Prezidenţiale o aeronavă pentru deplasarea domnului Preşedinte Klaus Iohannis în vizita oficială pe care a efectuat-o în Croaţia“, mai arată reprezentanţii operatorului aerian de stat.


„Administraţia Prezidenţială a cerut o aeronavă pentru Consiliul European de la Bruxelles de săptămâna viitoare. Tarom a transmis Admnistraţiei Prezidenţiale că în perioada 25 - 26 iunie, atunci când are loc summitul de la Bruxelles, toate aeronavele sunt ocupate. Pentru a închiria o aeronavă, Tarom a cerut Administraţiei Prezidenţiale să achite contravaloarea tututor biletelor vândute, o sumă imensă. Preşedintele va închiria un avion privat, mai mic“, au declarat surse oficiale pentru „Adevărul“.

Înainte ca premierul Victor Ponta să fie pus sub urmărire penală şi ca preşedintele Klaus Iohannis să-i ceară demisia, Administraţia Prezidenţială i-a trimis lui Victor Ponta un memorandum pentru a redeschide discuţia despre achiziţia unui avion pentru deplasările demnitarilor, în condiţiile în care, în primele trei luni ale anului, Cotroceniul a cheltuit deja o treime din bugetul pentru deplasări externe aprobat pentru 2015, închiriind avioane de la TAROM sau de la companii private.

În urmă cu o lună, atunci când a primit propunerea de la Administraţia Preyidenţailă, premierul Ponta părea că susţine ideea. „Am o răbdare nesfârşită în a vă răspunde un lucru de principiu, există un grup de lucru care cu asta se ocupă, nu preşedintele ţării şi cu mine ne pricepem la aeronave, se pricep nişte oameni care vin şi ne propun. Că aeronava este mare, este mică, că este albastră, este roşie, are trei locuri în dreapta sau în stânga, nu ştiu să vă răspund şi nu este în competenţa mea acest lucru, ci se va face un grup de lucru comun Administraţie Prezidenţială - Guvern - SPP - Ministerul Apărării şi, în funcţie de ce propun, vă vom anunţa", spunea Ponta.

Tarom funcţionează în administrarea Ministerului Transporturilor, de unde tocmai a demisionat Ioan Rus. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite