Premierul Cîţu şi echipa sa, sprijiniţi de Iohannis, promit că vor face reforme cu un guvern minoritar. Şi-au pierdut logica...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Aici e punctul în care „echipa câştigătoare” condusă de Cîţu o dă în bară cu logica. Cum să promiţi cele mai „tari” reforme, a pensiilor, în salarizare, justiţie, fiscalitate, educaţie, echilibre bugetare, fără să ai majoritate parlamentară? Trăiesc în altă lume, în altă realitate? Din ultimele declaraţii ale echipei Cîţu rezulta că s-au consolat cu un guvern minoritar. Care nu va face absolut nicio reformă.

Iar în 2024, PNL va pierde toate alegerile.

Prin gura lui Cîţu vorbeşte Klaus Iohannis

Aceasta e surpriza acestor zile. Că Florin Cîţu nu are anvergura politică şi intelectuală să înţeleagă ce se întâmplă în scena politică, treacă meargă. Dar ca şi Klaus Iohannis, la al doilea mandat de preşedinte, să facă aceleaşi erori de logică politică elementară, nu mai este de înţeles. Cum judecă aceşti oameni? Le-a luat puterea minţile?

Florin Cîţu a spart coaliţia de guvernare cu aprobarea lui Iohannis. Iată ce declară preşedintele după spargerea coaliţiei:

„Chestiunea guvernamentală nu este absolut deloc îngrijorătoare”;

Dinamitarea Coaliţiei şi compromiterea iremediabilă a întregului pachet de reforme asumat prin programul de guvernare riscă să arunce România într-o profundă criză economică şi socială. Dezvoltarea comunităţilor din România este absolut necesară şi nu se poate încerca blocarea ei de către USR PLUS doar pentru un joc politic meschin”.

Ce nu spune preşedintele este că dinamitarea coaliţiei a fost opera lui Cîţu care, într-o singură zi, n-a respectat de două ori protocolul coaliţiei de guvernare sperând, el şi Iohannis, că USR PLUS nu va pleca de la „măcelărie”. Şi uite că au plecat, spre disperarea celor doi.

Preşedintele reia şi el acuzaţiile lui Cîţu privind asocierea USR PLUS cu AUR. Ignorând faptul că nu este vorba de „asociere” cu acte şi obiective comune, ci doar exercitarea dreptului parlamentului de a cenzura guvernul prin moţiune de cenzură. Iar cenzura se adresa doar premierului, nu întregului guvern.

Declaraţia lui Iohannis de zilele trecute la New York.

"Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (...) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis".

Dacă există motive să fie demis stabileşte parlamentul, nu preşedintele. Asta în logica normală a democraţiei, în cazul în care preşedintele mai are aşa ceva.

Alte declaraţii în favoarea unui guvern minoritar

Florin Cîţu le transmite celor de la USR PLUS:

„Ceea ce trebuie să înţeleagă cei de la USR: cu mine vor discuta de luni şi nu-i roagă nimeni să vină la guvernare”.

Florin Cîţu nu-şi pune şi întrebarea dacă vor dori şi cei de la USR PLUS să vorbească ce el. Au şi anunţat că nu se pune problema revenirii la guvernare cu Cîţu premier. Iar victoria lui Dacian Cioloş in prima runda de alegeri la USR PLUS îndepărtează şi mai mult această posibilitate. 

Atunci ce visează Florin Cîţu?

Andrei Muraru, numit de către Iohannis ambasador în America:

Am informat ca „această criză este de scurtă durată, că Guvernul este unul funcţional şi că preşedintele Iohannis împreună cu Guvernul vor gestiona în continuare treburile publice în România”.

Ambasadorul nostru îi anunţă pe americani că guvernul minoritar va conduce România, împreună cu preşedintele Iohannis.

Dan Vîlceanu, mâna dreaptă şi prietenul lui Cîţu este cel mai explicit:

Mai bine guvern minoritar decât guvernarea din 2021”. „Dacă fac o comparaţie între modul cum guvernul a funcţionat în 2020 faţă de 2021, aş alege oricând varianta 2020, cu guvern minoritar. Decât să am o majoritate care să blocheze din interior actul de guvernare, mai bine ştim fiecare care ne este poziţia”. „Eu nu înţeleg de ce se pune problema – voturile PSD sau voturile USR sau… Până la urmă, noi, în 2020, am avut guvern minoritar”.

Guvern minoritar care nu a făcut absolut nici o reformă.

Cum Vîlceanu este prieten apropiat cu Cîţu, este de presupus că exprimă poziţiile acestuia. Acesta mai explică că în parlament USR PLUS va vota desfiinţarea SIIJ, iar PSD va vota PNDL 3.

Unde greşesc cei din „echipa câştigătoare” şi preşedintele Iohannis

PSD şi USR PLUS nu vor vota nimic în parlament, pentru că interesele lor electorale sunt altele. USR PLUS nu va vota desfiinţarea SIIJ, dacă PNL-UDMR vor aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Şi nici PNDL 3, dacă nu va conţine amendamentele aduse de USR PLUS pentru a se asigura că nu se mai fură banii ca în PNDL 1 şi PNDL 2. Nici PSD nu va vota PNDL 3, dacă nu are asigurări că banii vor ajunge şi la baronii şi primarii PSD. Un lider PNL se întreabă de ce punem prezumţia de furăciune asupra beneficiarilor banilor din PNDL 3? Pentru că am văzut ce s-a întâmplat in trecut!

Să crezi că poţi face reforme fără legi sau OUG-uri, care nu au şansa să treacă de parlament, e o prostie. Nu faci reforme cu HG-uri, că este neconstituţional.

Aici este eroarea de logică elementară pe care Cîţu şi Iohannis o fac.

Florin Cîţu se bate cu pumnul în piept că va face cele mai importante reforme, fără majoritate parlamentară, dar asta o crede doar el şi Iohannis.

România Educată, un început de reformă eşuată

Deşi Florin Cîţu a stabilit ca termen pentru pachetul legislativ data de 10 septembrie, nici până în prezent nu a fost realizat acest obiectiv. Cât despre o nouă Lege a Educaţiei, promisă până la 1 octombrie, ministrul Cîmpeanu spune că va fi gata cam peste un an. Exact aşa se va întâmpla cu toate reformele mari promise de Cîţu. Nu se va face nimic, iar PNL va plăti cu vârf şi îndesat în 2024.

Concluzie

Cîţu, Iohannis şi „echipa câştigătoare” speră că vor menţine în funcţie un guvern minoritar, şi că vor facă reforme în pofida opoziţiei parlamentare. Greşesc profund. Un astfel de guvern poate pica oricând la o moţiune de cenzură, noii miniştri ar putea să nu treacă de votul parlamentului. Mai presus de orice, interesele electorale ale PSD şi USR PLUS impun ca guvernul Cîţu să-şi frângă gâtul, pentru a câştiga ei în 2024. Aceasta este logica politică, pe care Cîţu şi Iohannis n-o pricep. Iar în condiţiile de pandemie, explozie a preţurilor, închiderea şcolilor, deficite bugetare uriaşe, un guvern minoritar este tot ce ne mai lipsea!

Mare ţi-e grădina, Doamne…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite