Adevărul Live. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache: PSD şi ALDE vor avea o majoritate de 55%. Excludem guvernarea alături de PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a vorbit, marţi, la Adevărul Live, despre votul controversat acordat ordonanţei de urgenţă, prin care s-au majorat salariile din Educaţie şi Sănătate, despre premierul PSD, dar şi despre strategia electorală a PSD în campania electorală.

 Principalele declaraţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache:

Despre Legea privind eliminarea celor 102 taxe: va fi întoarsă de preşedinte în Parlament

Sincer, eu m-aş aştepta să o promulge pentru că e o lege bună. În afara celor două taxe, radio şi cea TV, celelalte taxe nu sunt foarte mari şi mănâncă mult timp românilor care trebuie să meargă să le plătească. Însă, cred că o va retrimite Parlamentului. Nu cred că o va promulga. 

În viitorul Parlament va fi rediscutată. Sincer vorbind, nu mai sunt condiţii pentru a convoca camera şi Senatul pentru astfel de legi. 

Să modificăm o lege adiacentă, cum e legea televiziunii şi a radioului, nu e problemă. Noi vrem eliminăm aceste legi pentru a nu mai ţine oamenii la cozi. Este cumva discriminatoriu ca din banii noştrii să plătim o gaură neagră. La televiziune e o problemă de management. Oricum, cheltuielile au crescut de la Consiliu de Administraţie la Consiliu de Administraţie. Trebuie regândit managementul şi Consiliul de Administraţie.  

PSD are în prezent o lege pentru funcţionarea radioului şi televiziunii publice

Colegii mei de la cultură au o astfel de lege pe care o putem băga în circuit în viitorul Parlament. Ne gândim să venim cu o nouă lege pentru buna funcţionare a televiziunii. Nu trebuie să depindă televiziunea naţională de factorul politic, ci să fie prinsă suma pentru ea în buget. 

Respinge Parlamentul cererea de reexaminare

Noi avem argumente să respingem cererea. 

Despre votul privind legea prin care au fost mărite salariile în Educaţie şi Sănătate

Fără îndoială a fost un vot corect. Din păcate, de câteva luni, nu mai avem vot cu cartelă. Pentru viitorul Parlament s-a regândit sistemul de vot. În ultimele trei luni de zile secretarii, la propuenerea liderilor de grup, verifică prezenţa. În acea şedinţă, m-am asigurat că sunt 177 de colegi. Votul dat pe această ordonanţă era pe a treia poziţie. Era exclus că la acel moment să nu fie cvorum. Erau colegi în diferite puncte: unii bănci, alţii lângă alveole şi aşa mai departe. 

Domnul Toader a cerut apel nominal. S-a respins, dar s-a numărat. Nu am fost de acord cu apelul nominal pentru că dura cel puţin o oră. Să faci apelul o oră, apoi să discuţi 30 de proiecte, ducea timpul la 2 ore. 

Secretarii de şedinţă au fost cei care au numărat efectiv colegii din sală. Eu nu am început şedinţa până nu mi-au spus secretarii câţi deputaţi sunt într-o parte şi câţi în alta. Oamenii aceştia, fizic, au fost acolo. 

Numărul celor care au votat

183 sau 184. La un moment dat am suspendat şedinţa când numărul a scăzut la 176 şi nu mai era cvorum.  La ordonanţa despre salarii au votat 180-181 pentru, iar domnul Cernea nu s-a pronunţat, în timp domnul Toader de la PNL s-a opus.  Singurul grup parlamentar care nu a participat la vot, dar a fost împotrivă, a fost PNL. 

Dacă greşesc secretarii de şedinţă, cine răspunde?

Eu am încredere că colegii mei au numărat şi a fost un vot corect. De fiecare dată ei precizează câţi oameni pleacă sau vin. 

PNL are o fotografie în care susţine că în sală au fost 168. La fiecare anunţ pe care eu îl fac el trebuie să aibă o atitudine. Eu am tot anunţat când au venit sau au plecat oameni din sală.

Despre trimiterea la CCR a legii privind eliminarea a 102 taxe

În ultima perioadă prea a devenit CCR arbitru pentru toate legile. Majoritatea legilor adoptate de Parlament au fost contestate la CCR. Rpspunsul dumnealui e politic. Demonstrează că susţine acest Guvern. Primii care au contestat-o au fost cei din Guvern. 

Dacă CCR va argumenta că un articol sau mai multe sunt neconstituţionale, le va trimite Parlamentului, iar legislativul se va apleca asupra lor şi rezolva. 

Despre plângerea penală pe numele său 

Nu, nu mă tem. Eu nu am făcut decât să respect regulamentul. E un demers politic pe care îl înţeleg. Au adoptat toate mijloacele pentru ca această lege să nu fie promulgată. Din punctul nostru de vedere, ei au spus mereu că personalul medical trebuie să aibă salariile mărite cu 30%. Cum e posibil să spui una, iar cân le creşti salariile cu 15%, să se opună. Noi nu am făcut decât să îndreptăm greşelile pe care le-au făcut ei în OUG. 

Controversa legată de legalitatea aplicării Ordonanţei 20

Legea spune că Guvernul nu poate face modificări salariale. În ultimile şase luni, Guvernul nu poate veni cu modificări salariale, nu Parlamentul. Parlamentul nu are o dată până la care poate lucra. Parlamentul nu poate fi oprit. Şi acum, dacă aveam cvorum, puteam lucra. Legea vizează doar Guvernul. În Parlament, OUG a ajuns foarte târziu. a trecut tacit de Senat în septembrie.

Despre campanie: ofensivă sau defensivă 

E o campanie normală, nu defensivă. Noi am pornit de la partea bugetară, apoi am promovat agricultura, apoi sănătatea. Miercuri şi joi dimineaţă vom promova infrastructura şi IMM-urile. Noi arătăm de unde venim cu banii şi ce putem face pentru fiecare categorie socio-profesională. Cea mai mare problemă a Guvernului Cioloş e absorbţia fondurilor europene. 

Impactul bugetar al tuturor măsurilor PSD

Ne propunem să păstrăm deficitul tot sub 3%. În acelaşi timp, prin atragerea fondurilor europene, prin programul sectortial şi o bună fiscalitate să menţinem acest lucru. Ne dorim o creştere a clasei de mijloc.  Am constat că în România e o disproporţie foarte mare. Noi ne-am propus mărirea clasei de mijloc. 

Reducerea numărului de asistaţi sociali?

Nu, PSD vrea mărirea numărului celor din clasa de mijloc prin măsuri colaterale. Să creştem numărul angajaţilor. să nu mai plece tineri din ţară. Apoi, prin nişte măsuri sociale, prin sprijinul statului către producătorii agricoli. 

De ce nu anunţă PSD premierul

Noi venim cu soluţii de guvernare. Părerea mea e că împreună cu ALDE vom avea 55%.Mai întâi încercă să maximizăm rezultatele de la locale. Cu 40 şi ceva pe care le vom avea prin redistribuire şi cu ce ia ALDE strângem majoritatea. 

Ce-l recomandă pe Dragnea pentru funcţia de premier

El a fost vicepremier. A venit atunci cu soluţii bune. Acum conduce partidul. În vară a obţinut un rezultat foarte bun. Şi acum, organizatoric stăm foarte bine. În toate ţăprile civilizate, preşedintele partidului care câştigă alegerile e nominalizat prim-ministru. 

Aici nu va fi un concurs de frumuseţe Acolo, primul criteriu va fi competenţa. Trebuie să fie o persoană recunoscută de toţi colegii. Fiecare coleg trebuie să se implice foarte mult şi apoi vedem cine va fi premier. 

Despre programul PSD

Dragnea a fost coordonator la toată această construcţie. Pe fiecare domeniu au lucrat 2-3 foşti miniştri sau preşedinţi de comisii. Nu, oameni din afara partidului nu au fost. 

Partea la care a lucrat Florin Iordache

Eu am lucrat mai mult la partea care a vizat munca. Acolo s-a implicat şi Rovana Plumb, Liviu Pop. E o muncă de echipă.

Dacă va prelua un minister

Sincer, nu am auzit în partid să se discute de acest lucru. Nu s-a discutat niciun portofoliu. Exista o anumită dispută că tu vei fi ministru, iar eu nu. 

Va răspunde apelului lui Dragnea de a fi în noul Guvern

DIscutăm la acel moment. Să vedem mai întâi scorul. Dragnea a spus un lucru: premierul, membru de partid, iar miniştrii să fie oameni care au lucrat la program. E obligatoriu ca viitori miniştri să fie oameni care au lucrat la program şi să-l poată pună în practică. 

Despre sondajele interne

Avem peste 40%. ALDE e undeva la 6-7%. Prin redistribuire putem ajunge până la 45%. Doamne ajută!

Discuţii cu alte partide

Mai întâi să vedem scorul electoral. Eu am experienţa că atunci când la guvernare sunt două-trei partide la guvernare se guvernează greu.Excludem din start o guvernare cu PNL. Nu suntem compatibili. Nu ştiu (despre o colaborare cu PMP-n.r.). Nu am văzut programul lor. Putem discuta şi cu minorităţile

În primăvara viitoare vrem să discutăm modificarea Constituţiei. Trebuie să stăm de vorbă cu PNL. În Constituţia din 2003 nu eram în UE sau în NATO. Cred că trebuie să avem înţelepciunea de a nu revizui Constituţia pe fugă. 

Cum va fi impusă nominalizarea lui Dragnea 

Să avem noi o majoritate suficientă în Parlament şi apoi avem discuţiişe. Dragnea a fost condamnat pentru un lucru pe care întreaga clasă politică l-a susţinut, adică demiterea lui Traian Băsescu. Mai întâi scorul, apoi venim cu o nominalizare pe care Iohannis să o accepte. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite