Meleşcanu, explicaţii pe subiectul mutării Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim: Tot ce iese din MAE este asumat de mine, chiar dacă nu e semnat de mine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a explicat, miercuri la audierile din Comisia de politică externă din Senat,  demersurile privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

UPDATE: Teodor Meleşcanu explică conţinutul Memorandumului:  Aşa cum ştiţi, pe 6 decembrie anul trecut, preşedintele Trump a hotărât mutarea sediului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. S-a creat practic o nouă discuţie pentru a găsi o soluţie la problema asta a orientului.  Aşa au apărut şi reacţii, şi la noi în România, inclusiv prin declaraţii ale oamenilor politici importanţi. Am considerat că cea mai bună modalitate de a ne ocupa de această temă este să facem o analiză care să pornească din punctul de vedere al intereselor României şi din dorinţa noastră de a ne implica în găsirea unei soluţii la acest conflict. Pentru a putea declanşa această acţiune, am avut nevoie de o aprobare a Guvernului, în care scop am făcut un memorandum.

Reafirmarea că graniţele şi limitele teritoriale ale oraşului Ierusalim rămân un subiect al negocierilor între cele două părţi. Am stabilit că România este pregătită să joace un rol mult mai active alături de Statele Unite şi ceilalţi membrii. Ca urmare a acestui memorandum, am avut o primă întâlnire interministerială cu mai multe segmente ale guvernului şi ale administraţiei României. Am convocat o întâlnire cu domnul Fifor, doamna Dan, SRI şi SIE ca să ne prezinte avantajele şi vulnerabilităţile unei astfel de decizii. Nu m-am mulţumit cu discuţie, am cerut în scris soluţia pentru MAE. Am invitat şi instituţia prezidenţială la această consultare, dar a zis că se va prezenta doar după elaborarea materialului.  

Am declanşat un proces de consultare între ambasade cu Statele Unite şi cu statele Uniunii Europene. Cu SUA nu am stabilit încă o întâlnire, cu statele Uniunii, sperăm să fie săptămâna viitoare. Noi încurajăm alte state să facă aceste lucruri, dar decizia este a lor. În acelaşi timp ne pregătim să întocmim o analiză care va fi prezentată decidenţilor politici. Mă bucură foarte mult că unii dumneavoastră au avut interesul să brodeze pe această temă. Dumneavoastră cântaţi după ureche, eu cânt după note.

Nu e un document secret, ci doar nu include informaţii cu caracter public. Tot ce iese din Ministerul de Externe e asumat de mine, chiar dacă nu e semnat de mine.

Ben-Oni Ardelean, vicepreşedintele Comisiei de Externe: Am o problemă serioasă pe cronologie şi pe procedure. Cine a iniţiat acest proces? Că domnul Dragnea a ieşit şi şi-a asumat această iniţiativă. 

Teodor Meleşcanu: Noi am iniţiat o analiză, domnul Dragnea este un om politic şi se referea la mutarea ambasadei. Dumneavoastră vorbiţi de mesaj, noi nu dăm niciun mesaj. Noi facem un Memorandum. Există o analiză. Preşedintele României semnează tratatele, aici nu e niciun tratat, aici e o analiză pe bază profesională şi echilibrată fără să ţinem seama de alte presiuni. Dumneavoastră vreţi să faceţi un proces aici. În realitate trebuie să înţelegeţi că totul e o fază incipientă. Pentru această analiză am avut nevoie de o aprobare din partea Guvernului, să nu facem de capul nostru. Nu e încălcată nicio prevedere constituţională. Mi se pare exagerat.

Credeţi că conotaţia negativă a folosirii termenului „evreu” afectează grav relaţiile dintre statul român şi Israel? Şi credeţi că toate aceste declaraţii ale PNL ne duc spre state de tip Coreea de Nord şi Iran? 

Meleşcanu: Această poziţie nu e doar de mutare a sediului ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, pentru că în comunicatul lui Trump era şi un plan de pace pentru Orient. În legătură cu reacţiile, eu am învăţat de tânăr în diplomaţie două entităţi cu care nu te pui: Vaticanul şi comunitatea israeliană. Discuţiile nu fac decât să ne pună nouă probleme, nu au avut niciun efect pozitiv, decât eventual să mai ridice cota de audienţă a unor televiziuni. 

    

Candidatura noastră la Consiliul de Securitate din 2019 este posibil să fie afectată. Va trebui să vedem dacă vom avea probleme. Preocuparea noastră pentru dezvoltarea relaţiilor cu Lumea Araba este una dintre priorităţile programului de guvernare. În rest, avem o vizită de principiu agreată a regelui Iordaniei. Toate aceste lucruri reprezintă pentru o prioritate şi ne vom ţine de ele cu cea mai multă seriozitate. Relaţiile se pot strica dacă mutăm ambasada, dar eu am o gândire simplă, de om de la ţară. România a fost singura care nu a rupt legătura cu lumea Arabă.

Raluca Turcan: Consideraţi justificate nemulţumirile preşedintelui României maniera în care acest subiect a fost promovat în spaţiul public de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi mai apoi de Guvern? Acest subiect de mutare a ambasadei a făcut parte din discuţiile Preşedintelui Camerei Deputaţilor cu oficialii israelieni? Aveţi informaţii legate de implicarea politică, în dezacord cu mesajele conciliante în memorandumul oficial pe care l-aţi prezentat, a doi angaţi pe nume domnul Ciamba şi doamna Gheorghiţă, despre rolul lor în elaborarea primei forme a memorandumului prezentat de domnul Dragnea?

Meleşcanu: Am cerut ca acest memorandum să fie confidenţial pentru a evita aceste dezbateri din spaţiul public. Confidenţial înseamnă că nu include informaţii cu caracter public. Nu este confidential pentru preşedinte. I l-am trimis pe 24 aprilie. În legătură cu poziţionarea primului-ministru şi al lui Liviu Dragnea, am însoţit-o pe doamna Dăncilă în discuţiile cu oficialii israelieni. A fost exact ce v-am spus. Nu cunosc întâlnirile domnului Dragnea, m-am ocupat acum câţiva ani când lucram la Serviciul de Informaţii Externe. Acum nu mai fac asta. Este treaba domniei sale ce declară în spaţiul public. Vă asigur că în chestiunile care ţin de relaţii externe, nu mişcă nicio frunză fără ca eu să ştiu. Ce zice domnul Dragnea este doar o declaraţie politică. E posibil ca la nivelul preşedinţiei să nu se accepte această analiză, noi dorim să prezentăm mai multe alternative cât mai curând.

Ce avantaje vedeţi în mutarea ambasadei? Nu riscăm să stricăm poziţia României pe care a avut-o ca mediator în tot acest timp?

Meleşcanu: Vreau să precizez foarte clar că România în continuare că această criză în Orientul Mijlociu nu poate fi soluţionată decât în urma creării a două state Israel şi Palestina. Noi încurajăm negocierile directe între părţile interesate. Suntem probabil printre cei mai vocali pe această temă. România este una din ţările care are un interes deosebit în rezolvarea acestui conflict. România are foarte mulţi români în Israel. Nu există ţară mai interesată decât noi în rezolvarea acestui conflict. Preocuparea vine din faptul că nu se mişcă nimic în acest conflict.


Potrivit ordinii de zi a Comisiei, ministrul de Externe este aşteptat la audieri miercuri, la ora 15.30.

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a anunţat la finalul lunii aprilie că liberalii au decis în şedinţa Biroului Executiv Naţional (BEx) să-i solicite ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să vină în faţa comisiilor de politică externă din Parlament pentru a da explicaţii cu privire la Memorandumul Guvernului de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Am decis azi în Biroul Politic Naţional că vom chema la audieri şi vom face toate demersurile ca ministrul de Externe să vină în faţa comisiei de politică externă sau comisiilor reunite de politică externă pentru a da explicaţii pe următoarele aspecte: vrem să ştim care este geneza acestui memorandum (privind mutarea ambasadei din Israel - n.r.), dacă domnia sa, dacă cineva din Ministerul de Externe, vreun secretar de stat din direcţiile de acolo, dacă cumva şefa dânsului, doamna Birchall sau şeful pe ordine ierarhică, domnul Dragnea, sau domnul Tăriceanu au iniţiat acest memorandum într-un mod cât se poate de obscur, la secret, aflând din presă. (...) Îi reamintim domnului Dragnea că şeful diplomaţiei româneşti este preşedintele României şi trebuie să ţină cont de lucrul acesta", a spus deputatul PNL Ben-Oni Ardelean.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, în 19 aprilie, la Antena 3 că Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are “o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, deoarece România este al doilea stat după SUA care face acest lucru.

Administraţia Prezidenţială a transmis, o zi mai târziu, că preşedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim şi a subliniat că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare şi că "un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia".

Premierul Viorica Dăncilă a declarat ulterior că a avut o discuţie la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis despre memorandumul privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, că şeful statului va fi consultat şi că documentul este clasificat de către MAE.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă, însoţită de Liviu Dragnea, a făcut o vizită oficială în Israel, la invitaţia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, preşedintele Klaus Iohannis declarându-se îngrijorat de ”secretomania” legată de această vizită. La revenirea în ţară, premierului Viorica Dăncilă i-a fost cerută demisia de către şeful statului. Iohannis s-a referit atunci şi la Memorandumul privind mutarea Ambasadei României în Israel la Ierusalim, reclamând din nou că nu a fost consultat şi invocând prevederile constituţionale.

"Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat", a afirmat Iohannis.

El a precizat că, "în Constituţie, în toate deciziile Curţii Constituţionale, în practica politică din România, se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între Premier şi Preşedinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial".

"Aceste lucruri şi aceste nevoi ale statului nu au fost înţelese de doamna Dăncilă", a conchis Klaus Iohannis, înainte de a cere demisia premierului.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a susţinut că Memorandumul adoptat de Guvern nu conţine altceva decât o platformă prin care să fie consultate toate instituţiile implicate: ”Nu am vorbit că mutam ambasada Romaniei în Ierusalim mâine, noi am lansat o platformă în care să consultăm toate instituţiile. Exact asta conţinea memorandumul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite