VIDEO Klaus Iohannis: E foarte trist că am ajuns la peste o mie de cazuri. Tristeţea nu rezolvă problema. E nevoie să respectăm regulile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un nou apel în ceea ce priveşte respectarea legilor de către toţi românii pentru a evita creşteterea numărului de cazuri de coronavirus, în condiţiile în care miercuri a fost prima zi când au fost înregistrate peste o mie de cazuri de persoane depistate pozitiv.

UPDATE Klaus Iohannis:  După cum probabil s-a aflat, ieri am ajuns la un acord în Consiliul European şi României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene pentru anii care urmează. Este o sumă foarte mare şi cu aceşti bani, dragi români, vom fi în situaţia nu doar de a relansa economia României, vom fi în situaţia de a reconstrui România, deci să intervenim şi în economie, şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună.

Pentru a folosi aceşti bani şi pentru a nu ajunge în situaţia să-i avem teoretic şi să nu îi folosim, trebuie însă să ne facem un plan. Un plan solid, bun, aplicabil. Imediat după ce am revenit de la Bruxelles cu această sumă foarte mare, care va fi pusă la dispoziţia României, am convocat, evident, o echipă guvernamentală, cu care m-am întâlnit până acum câteva momente, o echipă condusă de Premierul Orban, cu care am discutat aceste lucruri.

Nu, nu a fost prima întâlnire cu această temă, ca să nu îşi imagineze cineva că până acum am stat şi am aşteptat. Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte europene, pe fonduri europene şi vreau să detaliez chiar un pic, ca să ştim despre ce vorbim aici.

Această sumă de 80 de miliarde practic se compune din două mari pachete bugetare. Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2027. Sunt fondurile europene şi proiectele europene pe care le-am avut şi până acum. Pentru a atrage aceşti bani, este nevoie de un concept, un plan naţional.

La acest plan lucrăm de când este în funcţiune Guvernul Orban. Planul este ca şi finalizat, se fac unele finisaje şi planul va fi urmărit în continuare, să ajungă la Comisie, ca să fim pregătiţi din timp de data aceasta să atragem banii europeni. Al doilea pachet bugetar din această sumă de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansării şi revigorării economice. Este un pachet foarte mare, de 34 de miliarde de euro, pentru România. Aceşti bani sunt în principal destinaţi ameliorării crizei, măsurilor de ieşire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să îşi revină foarte repede după acest şoc provocat de pandemie.

Aceşti bani trebuie consumaţi mai repede. Practic, pentru a folosi aceşti bani, avem la dispoziţie doar 6 ani. Şi o parte din aceşti bani este posibil să fie deja disponibili în acest an, în 2020. Şi aici este nevoie să ne mişcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul naţional aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei.

Am început şi pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni deja. Continuăm şi ce am făcut practic astăzi, într-o discuţie foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în aşa fel încât să folosim bani europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii în aşa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice şi, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte.

Asta a fost vestea bună pe astăzi. Vestea proastă de astăzi este că suntem în prima zi în care avem peste 1.000 de persoane detectate cu coronavirusul nou. Este foarte trist, dar tristeţea nu rezolvă problema. Problema putem să o rezolvăm împreună respectând măsurile de distanţare, respectând măsurile de igienă, purtând mască.

Depinde de fiecare dintre noi şi de noi toţi împreună să îngrădim răspândirea acestei epidemii. Acum Guvernul are la dispoziţie noul instrument, noua lege care reglementează izolarea, carantinarea, dar nicio lege nu opreşte un virus. Aici e nevoie de contribuţia noastră, a tuturor.

****

La finalul şedinţei, şeful statului va susţine o declaraţie de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi dimineaţă, după ce liderii UE au ajuns la un acord pe tema pachetului de relansare economică post-coronavirus, că România a obţinut fonduri în valoare de 79,9 miliarde de euro.

Suma va fi folosită pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice, dar o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică, a mai explicat şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite