Cronica unui eşec anunţat. Guvernul Cioloş nu a trecut testul din Parlament. Doar 88 de voturi „pentru” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  Inquam Photos / Ilona Andrei
FOTO  Inquam Photos / Ilona Andrei

Guvernul Cioloş nu a obţinut miercuri votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile. De asemenea, au fost înregistrate 184 de voturi ”împotrivă”. Pentru ca echipa Cioloş să fie învestită erau necesare 234 de voturi.

GALERIE FOTO

UPDATE - 12:40 - Rezultat: S-au înregistrat 88 de voturi „pentru” şi 184 „împotriva”. Pentru a trece testul din Parlament, Dacian Cioloş ar fi avut nevoie de 234 de voturi.

UPDATE 12: 35 - Votul pentru Guvernul Cioloş s-a încheiat. Se aşteaptă rezultatul. 

UPDATE 12:00 - A început votul pentru Guvernul Cioloş. 

UPDATE 11:50 - Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului că Guvernul Cioloş nu are cum să treacă, solicitând liderilor de partide să facă un pas în spate pentru a aduce experţi ca România să iasă din dezastrul sanitar în care este.

UPDATE 11:40 - Senatoarea independentă Diana Şoşoacă l-a salutat de la Tribuna Parlamentului pe prim-ministrul ungar Viktor Orban şi a transmis că „poate cândva vom avea şi un Guvern naţionalist, după exemplul Ungariei”. Şoşoacă a refuzat să poarte masca de protecţie. 

UPDATE 11:30 - Copreşedintele AUR Claudiu Târziu a transmis de la tribuna Parlamentului că preşedintele Klaus Iohannis ar putea fi suspendat din funcţie pentru că l-a propus în mod deliberat premier al ţării pe Dacian Cioloş, deşi ştia că nu poate să întrunească o majoritate parlamentară. 

„Faptul că preşedintele Klaus Iohannis a găsit de cuviinţă să îl propună premier pe Dacian Cioloş, care nu întruneşte o majoritate parlamentară, ştiind foarte bine acest lucru, ne face să credem că a făcut deliberat acest pas neconstituţional care poate să îi atragă suspendarea din funcţie şi demiterea prin referendum.

După ce acest Cabinet propus va cădea la vot, sperăm ca domnul preşedinte să găsească o soluţie pentru instalarea unui guvern valabil. Altfel, ne va obliga să mergem mai departe cu procesul de suspendare”, a declarat Claudiu Târziu. 

UPDATE 11: 20 - Liderul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a declarat în timpul plenului reunit al Parlamentului că grupul său va vota liber, în contextul în care parlamentarii grupului au constatat că există păreri în toate direcţiile în urma unei şedinţe de grup, dar şi pentru a-şi exprima nemulţumirea cu privire la faptul că liderii politici nu reuşesc să ajungă la o situaţiie stabilă.

„Grupul nostru parlamentar, în mod constant a votat pentru stabilitate. După sedinta de grup de luni am constatat că exista pareri în toate direcţiile si de aceea vom avea un vot liber. Vom vota, o parte in favoarea Guvernului, o parte nu vom vota deloc pentru a ne exprima aceasta nemulţumire că nu reuşim să ajungem la o situatie stabilă”, a declarat Varujan Pambuccian. 

UPDATE 11:00 - Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, le-a atras atenţia reprezentanţilor USR că au avut ocazia că guverneze, prin coaliţia alături de PNL şi UDMR, dar au renunţat. Liderul UDMR a subliniat că propunerea USR nu are susţinere parlamentară şi le-a transmis acestora că au rămas „singuri”.

„Siscutăm despre un Cabinet care nu are susţinere parlamentară, dar ţine morţiş să demonstreze că de fapt este victima celorlalţi. Stimaţi colegi din USR, am înţeles că vreţi să guvernaţi. (...) Aţi avut guvernarea, aţi avut o coaliţie la care aţi renunţat fiindcă pentru dumneavoastră era mai importantă o persoană şi un proiect, de altfel necesar.

Aţi repetat singurul adevăr pe care îl credeaţi absolut. Aţi spus că toţi sunt oldschool, numai voi sunteţi diferiţi. Acum cereţi votul foştilor aliaţi. Aţi cam rămas singuri”, a transmis Kelemen Hunor de la tribuna Parlamentului, precizând că UDMR nu va vota Cabinetul Cioloş, dar îi aşteaptă pe reprezentanţii USR la discuţii în continuare. 

UPDATE 10:50 - Deputatul PSD Alexandru Rafila a amintit în discursul său din plenul reunit al Parlamentului că membrii USR de acum au făcut parte din Guvern, atât în 2016, cât şi din Guvernul Cîţu de anul acesta. 

Rafila a amintit că în perioada anterioară „Ministerul Sănătăţii a fost condus de USR”, iar „nepregătirea sistemului de sănătate în ceea ce priveşte condiţiile de acordare a asistenţei medicale nu au existat decât în mica măsură”. „Ne găsim în situaţia în care avem 18.000 de cazuri pe zi şi peste 500 de persoane care decedează zilnic şi nu am auzit în niciun moment ca partidul să îşi asume responsabilitatea pentru tragedie”, a mai spus Rafila. 

Parlamentarul a adus aminte şi de guvernarea din 2016, „când Ciolos era prim-mininistru şi Voiculescu ministru al Sănătăţii. S-a încercat în mod repetat discreditarea corpului medical”, completând: „Nu putem să reusim să creeăm o baza de inceredere în România cu oameni care au decredibilizat sistemul de sănătate şi corpul medical”. 

UPDATE 10:30 - Dacian Cioloş i-a îndemnat pe toţi parlamentarii din plen să ţină un moment de reculegere pentru românii care şi-au pierdut viaţa din cauza pandemiei. 

Premierul desemnat a făcut apel la toţi politicienii să lucreze împreună pentru rezolvarea principalelor probleme cu care se confruntă ţara noastră. 

„Ştiu că un Guvern minoritar nu este o soluţie ideală, dar situaţia este excepţională şi nu există o alternativă temporară. Ştiu că faceţi parte din partide mari şi că există orgolii şi întrebări pe care le aveţi cu privire la viabilitatea unui guvern minoritar. Dar aş prefera să avem o autostradă finalizată şi pe care să ne-o asumăm împreună decât să ne punem unii altora piedici în speranţa că fie ne-o asumăm singuri, fie îi împiedicăm pe ceilalţi să o facă.

Asemănător, aş prefera să împărtim victoria în campania de vaccinare, să va mulţumesc public şi să va recunosc meritele decât să încerc să trag foloase proprii”, le-a transmis Cioloş parlamentarilor din plen.

Update 10:20 - Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat la începutul şedinţei de plen reunit că programul de guvernare pe care îl propun conţine soluţii pentru crizele cu care ne confruntăm, argumentând că un Guvern USR poate fi garanţia că acest program poate fi pus în practică. Parlamentarii PSD i-au strigat în timpul discursului „du-te acasă”.

Update 10:15 - Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a început. Şedinţa este condusă de preşedinta Senatului Anca Dragu care a anunţat că este cvorum, în plen fiind prezenţi 273 de parlamentari. 

UPDATE 09:50 - Preşedintele USR Dacian Cioloş a declarat, înainte de a cere votul de încredere Parlamentului, că „USR îşi asumă reponsabilitatea politică cu care a fost mandatat de către alegători. Mergem până la capăt. Astăzi mergem în Parlament să ne prezentăm Guvernul şi programul”. El a mai completat că speră ca mesajele Guvernului pe care îl propune să îi convingă pe parlamentari pentru că „soluţia este aici”. 

UPDATE 09:40 - Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că PSD va vota împotriva Guvernului Cioloş

Parlamentarii vor să tranşeze problema învestirii unui nou Guvern în prima parte a zilei. Dezbaterile pentru învestirea Cabinetului USR încep la ora 10.00, votul fiind preconizat a avea loc în jurul orei 12.00. 

Singura formaţiune care sprijină Guvernul Cioloş este USR, formaţiune care are doar 80 de aleşi. Pentru a trece testul din Parlament, Dacian Cioloş are nevoie de 234 de voturi. 

PNL şi UDMR vor participa la şedinţă, dar nu vor vota, după cum au anunţat de marţi. Pe de altă parte, PSD şi AUR s-au declarat împotriva noului Guvern şi vor vota împotrivă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite