Eu sunt diaspora care n-a vrut să voteze

Mii de oameni au stat la cozi, unii în frig şi ploaie, pentru a face un lucru simplu – să voteze. Unii n-au mai apucat, deşi au aşteptat şi 10 ore. Nu, nu suntem eroi, suntem nişte fraieri care au crezut că îşi pot exercita un drept.
Eu nu sunt diaspora, ci doar o romanca din randurile acesteia. Nici eu nu am vrut ieri sa votez, asa cum nu am vrut nici acum 2 saptamani cand imi faceam de treaba ingrosand randul imens din fata consulatului din München, fara a reusi, ca in final, sa imi realizez „treaba“. Asa ca, ieri, m-am gandit sa ma aflu, din nou, in treaba si sa pornesc pe la orele 11:00 (dupa terminarea serviciului, ca unii mai lucreaza si sambata si duminica) spre München. Mi-am luat si consortul (chiar daca nu voteaza ca nu e cetatean roman, dar e tare bun de sofer) si am pornit la drum. Dupa vreo180 de km, intr-o parcare din zona Ingolstadt aud un grup de romani, ma apropiu de ei si aflu ca au votat deja si ca eu nu mai am nicio sansa avand in vedere miile de OAMENI aflate, deja, in fata consulatului. Dezamagita (am crezut ca cca 7 ore de stat la rand este ABSOLUT DECENT pt a reusi sa votez) si vrand cu tot dinadinsul sa ma aflu, in continuare, in treaba, am apelat la materia cenusie din dotare si m-am reorientat spre Praga cu scopul de a ma afla in treaba, pe drumurile Europei, pana voi reusi sa votez. Surpriza! La Praga am reusit sa votez in conditii DECENTE si CIVILIZATE (insusi seful misiunii diplomatice asista la semnarea declaratiilor – cel putin asa mi-a spus el, personal, ca el e seful si, cu toate ca am avut un schimb de opinii totatal diferite, pot spune ca este o persoana OK). Asadar, dupa ce m-am aflat in treaba vreo 830 de km (de acasa si, din nou, pana acasa) AM REUSIT!!! Mi-am terminat „aflatul in treaba“ cu bine!
Mă repet: probabil romanii din diaspora au fost palma care a trezit multi oameni din tzara care au început sa înțeleagă ca fiecare vot contează si pentru asta trebuie sa le fim recunoscatori. Multi dintre cei ce nu au de făcut decât câteva sute de metri pana la secția de votare si nu "pierd" decât câteva minute ca sa voteze, dar nu o fac, au văzut romani care au renunțat la o zi de odihna (după o săptămâna de munca serioasa), au călătorit zeci de kilometri, au cheltuit bani castigati cu greu si au stat ore întregi in frig sau ploaie cu o singura dorința: sa pună un vot in urna. Modul de vot in diaspora a arătat strainatatii doua aspecte: incapacitatea organizatorica a guvernului in contradictie cu simtzul civic al romanilor.
Draga doamna/domnisoara, Imi pare rau ca trebuie sa formulez astfel, dar esti fraiera doar daca gandesti asa, daca chiar crezi in ce scrii. Daca nu, atunci esti un erou. Asta ati fost, cei din strainatate, eroi. Pentru ca ati stat cu orele in picioare, in frig, ploaie, soare, fara baie, fara mancare, fara apa, jigniti de reprezentantii vremelnici si nevrednici ai statului roman; apoi, un al doilea aspect important, pe langa faptul ca romanii din tara au gandit singuri ca se afla in fata unei situatii "acum ori niciodata", problemele celor din diaspora au fost scanteia care a provocat explozia. Toata aceasta mobilizare in tara a inceput pe marginea problemei romanilor din strainatate. Deci nu te considera fraiera. Daca renuntau toti si plecau, atunci nu cred ca in tara s-ar mai fi pus problema asa. Toate schimbarile s-au facut cu jerfe. Acum, cu statul in picioare ore in sir, din cauza unui guvern corupt. Voi ramaneti niste eroi, nimic altceva, indiferent daca ati votat sau nu - statul la acele cozi imense au provocat schimbarea din tara.
Fratilor, sa stiti ca si la Toronto in Canada au fost sute de romani la coada. In primul tur am gasit cateva persoane la rand, pe la ora 4 dupa-amiaza. M-am gandit ca lumea nu se va incumeta nici la turul doi, avand in vedere distantele si frigul de-aici. Dar mi-am zis totusi sa merg mai devreme la vot de data asta - locuind la cateva statii de metrou distanta, n-am nici o scuza. Am ajuns ieri la consulatul roman la ora 9:45 am ora locala, la etajul 10 intr-o cladire de birouri. Coada se incolacea deja pe mai multe siruri pe intregul etaj. Cativa voluntari imparteau pixuri si formulare de declaratii, explicand ce si cum. Langa mine la coada, romani din Cluj, veniti tocmai de la Kitchener, cam la 100 km de Toronto. A durat o ora pana sa intram la vot. Erau 6 functionari care "scriau", adica 6 stampile. Votul in sine a durat 1 minut. Pe hol nu se mai putea respira, soseau incontinuu oameni de nu mai aveau unde sa iasa din lift...Ce mai, fire safety hazard dupa standardele locale! La iesire, am vazut ca se formase coada si jos in holul cladirii, si afara pe strada. Asta era situatia la ora 11 am. M-a uimit cum s-a marit coada de vreo patru ori in mai putin de-o ora, si lume tot venea... Ultimele cateva zile au fost printre cele mai frumoase din viata mea: sa vad manifestatiile din Romania, sa-i vad pe romanii de pretutindeni iesiti la vot, in ciuda oricaror piedici si greutati!... Ce revolutie frumoasa, una adevarata, nu orchestrata! O revolutie tacuta dar de neoprit, facuta de romani cu spirit civic, care se simt romani oriunde ar fi, care vor si cred ca se poate schimba si Romania in bine. In sfarsit, Romania se trezeste "din somul cel de moarte"! Ce s-a schimbat deja fundamental si ireversibil sunt oamenii insisi, cei simpli si multi, care isi dau seama cau au puterea de a darama structurile comunisto-feudale-mafiote din cauza carora milioane de romani au ales sau au fost nevoiti sa plece din tara. Pentru prima data in istorie, nici un roman nu mai accepta sa fie iobag !!! Nici chiar cei 45% care-au votat cu Ponta, din frica, din lehamite, manipulati, pentru care Iohannis este momentan un "alien". Am incredere ca si acestia se vor lamuri cu timpul, fiindca Iohannis se va tine de cuvant. Se vede ca a fost o batalie foarte stransa, mai ales in judetele "traditional rosii" care au votat cu Iohannis. Va dati seama prin ce au trecut acei oameni? Iaca se misca prostimea, la nivel de constiinta, de implicare sociala, aici e victoria! Numai bine tututor, va multumesc din suflet ca ati votat schimbarea :-)
Nu nu sunteti fraieri dar nici eroi ! Stiti insa foarte bine sa va lasati manipulati si sa va suparati pe acar ! 1. ati creat ani de zile senzatia ca votul nu va intereseaza. Ba l-ati ascultat pe basescu sa nu veniti la vot - tara a cheltuit insa pentru sectii goale 2. Sectiile costa 3. Legea este de pe vremea luminatului Boc 4. BEC nu este un bec ce-l pui la dulie, este un grup de judecatori de la inalta curte - ei stiu de lege si nu de vaicareli 5. MAE a mobilat ce i s-a dat - tinind cont de interesul vostru cu 2-3 stampile. 6. V-ati revoltat vazand vina exclusiv la Ponta 7. Corlatean, baiat fin a demisionat. 8. Melescanu inprudent a promis dar la fata locului a constatat imposibilul 9. Ponta putea da o OU dar a ezitat poate considerand ca voi reprezentati un 1% nesemnificativ 10 Bulgarele de zapada - a provocat un ecou in tara si o avalansa. Pe nesimtite "vrem sa votam" a fost manipulat de "jos ponta" - de macovei la londra, de udrea la paris de altii pe net - si voi v-ati lasat manipulati. Va intreb simplist - sunteti bogati sau saraci - credeti ca in romania este suficient un partid si ala de dreapta? Cine trebuie sa aiba grija de voi? De aia saracii (nu cu duhul !) ! Aceasta-i intrebarea ! Cred ca v-ati taiat singuri craca de sub picioare !
reactiile jurnalistilor internationali, desi de buna credinta, au fost ale unor oameni cu mintile pline de clisee despre romani. de aceea au afirmat ca votul a fost socant. germanii, flatati, au afirmat ca s-a reluat traditia colaborarii romano-germane. dar si ei au fost ... socati. de ce? pai romanii erau tigani, erau hoti, mafioti, comunisti, saraci, subdezvoltati. niste zdrentarosi care s ebucurau sa primeasca ajutoare alimentare si haine la mana a doua. in acest timp, am privit si eu cozile acelea interminabile d eromani si m-am intrebat ce au vazut occidentalii, dincolo de uimirea lor despre care se vb in articol? pai au vazut niste oameni normali, care stateau decent la o coada, ce-i drept interminabila, care nu faceau scandal ci asteptau in liniste CEVA. puteai crede ca sunt la fel ca ei, daca nu ar fi facut acel lucru neobisnuit sa stea la coada pentru un vot, cum stau ei la bilete pentru un concert bun.si, atunci, mi-am dat seama ca diasporei ar trebui sa ii mai multumim o data. prin expunerea lor live la cozile interminabile au facut reclama pentru Romania bunului simt cat nu au facut guvernele in 25 de ani. au reabiliktat in toate aceste ore imaginea Romaniei cat nu ar fi putut-o face niciun diplomat. Multuemsc in numele tuturor ca v-ati bagat in seama cum scrie atat de frumos o doamna intr-un comentariu, aici. si mai spun ceva. stiti ce face diferenta intre un roman din diaspora, plecat la munca si unul care sta la doi pasi de sectia de voatare? indiferent de studii, varsta si altele?cel ramas acasa a acceptat sa fie hartuit de politicieni, celalat nu. de aia a fost sabotat votul din diaspora. acolo erau curajorii, cei care nu au suprtat jugul indeologistilor de partid, indoctrinarea . numai ca, in ziua in care diferenta asta a fost sabotata de ministeriabili, cei din tara au sarit ca arsi, pentru ca cei din tara apreciaza efortul, curajul, determinarea celor care si-au luat viata in piept. sigur ca nu vor inceta sa renunte la privilegii, cu toata uimirea lor momentana. ma gandesc la rame. tai din ele si cresc la loc.
Locuim In Calgary,Alberta,Canada, Sintem peste 10.000 de Romani si vrem sa vota. cerem votul prin corespondenta si votul electronic. Cum voteaza prin corespondenta Italienii Italian voters residing abroad The Italian citizens residing abroad are entitled to vote by mail for candidates running for the electoral college of a foreign country. Consular offices forward an envelope containing the electoral certificate, the electoral ballot, a pre-stamped envelope for sending back the ballot to the consulate, the lists of candidates running for the electoral college voters belong to (Europe, South America, North and Central America, Asia-Africa-Oceania, Antartic), a sheet giving instructions to vote and a copy of the electoral law. Vote is cast by marking, by a cross or bar, the symbol of a chosen list or, in any case, by putting a mark inside the rectangular space including it; voters can also cast two preference ballots in the geographical areas to which two or more deputies or senators are assigned (Europe, South America and for the Chamber of Deputies; Europe and Central America for the Senate) and one preference ballot in the remaining areas, by writing down the name of the candidate in the line close to the symbol of the voted list. Furthermore, the voter shall return the envelope to the Consulate of reference within ten days of the election date fixed in Italy. If voters residing abroad do not receive the electoral envelope within 14 days of the election date in Italy, they can apply for it at the Consulate. They can also opt to vote for candidates running for electoral colleges in Italy at the polling places whose lists they are enrolled in. In this case, the so-called elettore optante (voter making the option) shall inform by written communication his/her Consulate of reference within ten day of the election date. Italian voters residing in countries having not concluded ad hoc agreements with the Italian government are not entitled to cast their ballots: they must receive a special notice-card.