Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari şi aleşii locali. Cum se poziţionează fiecare partid din coaliţia de guvernare
0Eliminarea pensiilor speciale este o temă discutată în aceste zile, însă părerile sunt împărţite între forţele politice din coaliţia de guvernare. UDMR cere eliminarea tuturor pensiilor speciale, în timp ce PNL ar vrea să se înceapă doar cu cele acordate parlamentarilor. Cât despre USR-PLUS, Dacian Cioloş a anunţat că alianţa va rezolva problema pensiilor speciale pentru parlamentari şi aleşii locali în viitorul apropiat.
În urmă cu două săptămâni ministrul Economiei spunea cum cheltuielile cu toate pensiile speciale din România au crescut cu 60%, în perioada 2016 - 2020, în condiţiile în care taxarea muncii pe salariile mici este cea mai ridicată din toată Uniunea Europeană (UE). „Cum se face că pentru unii sunt mereu bani? Eliminarea tuturor pensiilor speciale trebuie să fie o prioritate pentru orice partid care îşi doreşte binele României” spunea ministrul Economiei, Claudiu Năsui. Zilele acestea d dezbatut intens subiectul eliminării pensiilor speciale, subiectul fiind împins în faţă de USR-PLUS, cu toate că nu există consens pe această temă.
Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a declarat că pensiile speciale ale parlamentarilor şi cele ale primarilor vor fi primele care vor dispărea. Astfel, Cioloş a anunţat că urmează să fie depus în Parlament un proiect de lege în acest. Mai mult, Dacian Cioloş a declarat că pensiile ar trebui să fie proporţionale cu contribuţia.
„Începem cu pensiile parlamentarilor şi primarilor, care sunt cel mai uşor de eliminat. În Parlament suntem în curs de a construi majoritatea necesară. Punem aceste proiecte pe ordinea de zi şi cred că într-o perioadă scurtă, în câteva săptămâni cred că pot să ajungă aceste proiecte pe ordinea de zi şi pensiile speciale vor dispărea la parlamentari şi primari. Apoi urmează să vedem celelalte, unde trebuie să ne uităm mai atent ca să nu fim în situaţia de a face doar populisme cum au făcut alţii înaintea noastră, când s-au lăudat că dispar pensiile, dar ne-am trezit la Curtea Constituţională cu tot felul de contestaţii”, a declarat Dacian Cioloş, duminică, la Prima TV.
Pe de altă parte, vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR-PLUS, a declarat că în următoarele săptămâni intenţia este ca în Legislativ să fie eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, iar apoi vor urma pensiile speciale pentru primari.
„Poziţia noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate. Această este însă o abordare nearealistă. S-a încercat şi anul trecut de câteva ori, teatral de către vechiul Parlament, ştiindu-se clar că iniţiativa e neconstituţională. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta, săptămâna viitoare să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că acest lucru se poate face. Nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor. În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta intenţionăm şi vom modifica Codul administrativ astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar. Nu există un beneficiu al calităţii de primar îndreptăţirea la o pensie specială. Contributivitatea e suficientă”, a declarat Dan Barna marţi la Digi 24.
PNL susţine eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor în primă fază
Ludovic Orban a declarat, miercuri, că Biroul Politic al PNL a decis, cu unanimitate de voturi, să susţină proiectul de lege care modifică statutul deputaţilor şi senatorilor, astfel încât să fie desfiinţate pensiile speciale ale parlamentarilor. „PNL a decis, în unanimitate, în Biroul Politic. Am luat această decizie ca să nu mai existe niciun dubiu, susţinerea proiectului de lege, care modifică statutul deputaţilor şi senatorilor, prin care se desfiinţează pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor. Noi o să votăm, când se va introduce în dezbaterea Camerelor Reunite acest proiect de lege, noi o să votăm «pentru»”, a declarat Ludovic Orban miercuri la Parlament.
Surse politice liberale susţin că subiectul desfiinţării pensiilor de serviciu pentru aleşii locali este una sensibilă în PNL, o formaţiune care are, totuşi, peste o mie de primari şi zeci de mii de consilieri locali şi judeţeni. Mai mult, liberalii au amânat pentru a doua oară intrarea în vigoare a acordării pensiilor speciale pentru aleşii locali, aplicarea legii fiind prorogată pentru încă un an.
UDMR, totul sau nimic: Ori sunt eliminate toate pensiile speciale, ori niciuna
Vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat că UDMR este în favoarea eliminării pensiilor speciale, precizând că ori sunt eliminate toate, ori nu este eliminată niciuna.
„Nu există în special pentru parlamentari şi în special pentru alţii. Ori eliminăm toate pensiile fiindcă toţi suntem egali, ori nu eliminăm nimic. Noi suntem pentru a elimina toate pensiile speciale”, a afirmat Kelemen Hunor.
Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile magistraţilor, având în vedere că există decizii ale Curţii Constituţionale în acest sens, vicepremierul a răspuns: „Ori eliminăm toate pensiile, fiindcă există decizia CCR pentru mai multe categorii, ori stabilim un plafon pentru toate pensiile speciale, ori ne batem joc noi înşine şi de banii publici”.